Freddy Kruegerből kilúgozták Freddyt

Az égett arcú kertész eredetsztorit kapott, de hiába lett pedofil gyilkos, az új film csak gyenge másolata a régieknek. Michael Bayék a Péntek 13 után újabb 80-as évekbeli horrort rontottak el. Englund nélkül az Elm utca sem a régi.

Sokan mondták, hogy a 84-es moziban Freddyt alakító Robert Englund nélküli Rémálom az Elm utcában felér egy horrorfilmek elleni merénylettel, és igazuk lett. Az új főszereplő, Jackie Earle Haley természetesen kisujjból hozza a dörmögő sorozatgyilkost, hiszen már a Watchmenben is brillírozott ebben a szerepben. De attól még nem lesz valaki kultikus figura, hogy felhúz egy pengekesztyűt meg egy csíkos pulóvert, és huszonéves sorozatsztárokat kezd el trancsírozni.

Az új Freddy Kruegerből kilúgozták az igazy Freddyt. Nem futott hülyén, nem jöttek ki ronda óriásbogarak a száján, nem vágta le röhögve a saját karját, égett arca pedig egyenesen botrányos volt: mintha a spóroló kellékesek a Madárijesztő maszkját túrták volna elő Christopher Nolan Batman-filmjéből.

Michael Bay kiherélte Freddyt. A rendező remake-gyára, a 80-as évek klasszikus horrorjait sorra felújító Plantium Dunes kezdetben még jó eredettörténetet ígért, de ezt csak félig sikerült betartani. Azt már 84 óta, a régi szereplők meséiből tudtuk Freddyről, hogy nem kezdő: fénykorában kisgyerekeket mészárolt le, de megúszta a börtönt, ezért a lincshangulattól túlfűtött szülők elkapták és élve megsütötték. Ezt most szélesvásznon is láthattuk, sőt a készítők még tovább mentek: nyomasztóan brutális, pedofil sorozatgyilkost csináltak a címszereplőből. Ami ötletnek jó, de akkor ne Rémálom az Elm utcában címmel küldjék moziba a filmet. Én a saját idétlen viccein röhögő Freddy-bohócot akartam látni.

A film másik nagy hibája, hogy a mítoszidegen új elemek mellé szinte csak a korábbi Rémálom-filmek újrahasznosított jelenetei kerültek be. Az, hogy Freddy ugyanúgy, mint 25 éve, felemeli az ágyból és falhoz csapja a sikoltozó szöszit, majd a kádban fürdő lány lába közül támad, és műanyag zsákban húz egy kivéreztetett szereplőt, már nem a Tarantino-féle tiszteletadó lopás, inkább a szánalmas ötlethiány jele.

A szereplőgárda is mellényúlás. A 84-es eredetiben Freddy a Bundesliga-frizurás, 20 éves Johnny Deppet és barátait gyilkolászta, és oké, egyikük sem nyújtott Oscart érő alakítást sikoltozás közben, de legalább nem hatszor bukott, túlkoros gimnazistáknak néztek ki. A remake-ben Katie Cassidy minden idők leggyengébb film elején megölt szőkéje, Thomas Dekker annyira kőarcú, mintha a Terminátor-tévésorozatban John Connor helyett a Halálosztót játszotta volna, Rooney Marának meg alig jut játékidő, pedig elvileg ő ugyanaz a Nancy aki 84-ben is legyőzte Freddyt.

Samuel Bayer, a gitárnyúzó videoklipeken edződött rendező első filmje egész jó vérben tobzódó slashernek. De a legendát újjáélesztő Freddy Krueger-mozinak legfeljebb közepes. (6/10)