Fullba a kretént - A hét filmje Zoolander 2

A férfimodellek az elmúlt 15 évben sem lettek kevésbé ostobák, de néha jól jön a hülyeség és Penélope Cruz formás keblei. Egy folytatás, amit tényleg vártunk.

 


Régóta emlegették Ben Stiller kellemesen kretén, mégis joggal kultfilmmé vált vígjátéka, a Zoolander, a trendkívüli lehetséges folytatását, de ki gondolta volna, hogy 15 év után tényleg összejön a dolog. Talán maga a színész, rendező és producer Stiller sem, mert a Zoolander 2 kicsit összecsapottnak tűnik, ahol inkább a látványra figyeltek, mint a történetre, de persze kérdés, milyen okos sztorit lehet összehozni egy rakás félidióta férfimodellről? Persze az első Zoolander film sem volt kifejezetten okos – bár néha villantott intellektust, például remek filmidézetekkel -, de cserébe friss, ügyes és meghökkentő volt, és menő is, mert laza volt, és rengeteg szintén laza híresség mutatta meg benne az arcát – és mert fullba nyomta a kretént. 15 elteltével talán maga Stiller sem emlékszik pontosan az eredeti receptre, csak arra, hogy min nevettek annak idején az emberek, és azt persze újra bemutatja, például saját észvesztően buta nézéseit és azt, hogy karaktere, Derek Zoolander semmit nem ért abból, ha egyszerre több mondatot is elmondanak neki.

Derek Zoolander felett eljárt az idő, és ezt még ő is tudja, pedig a világtól távol, a kies New Jersey legészakibb részén él visszavonultan, miután elvesztette feleségét, kisfiát pedig elvették tőle, mivel alkalmatlan volt az apaságra. Csakhogy egy szép nap meghívó érkezik számára egy iszonyatosan fontos római divatbemutatóra – és hasonló invitálást kap egykori riválisa, Hansel is, és a páros segítségét kéri az Interpol divatrészlege, hogy leleplezzenek egy hatalmas összeesküvést. Mert összeesküvés mindig kell, de most nem a maláj miniszterelnök a célpont, hanem talán hőseink, talán az egész divatszakma? Ki tudja, de tény, hogy Justin Biebert már a film legelején megölik, és biztosan megint szükség lesz Derek legendás nézésére! És ehhez hozzátehetjük, hogy a divatvilág is rengeteget változott, ami muníciót szolgáltat pár poénhoz, és mit tegyünk még hozzá? Derek és Hansel sorra hülyét csinálnak magukból, de megint jól jönnek ki belőle.

Mondhatnám azt, hogy a Zoolander 2 azért nem jó, mert pont ugyanolyan, mint az első film, de ez nem igaz. A poénok tényleg ugyanolyanok, hiszen az – eredetileg szándékosan - egysíkú karakterekből más nem is nagyon facsarható ki, az új főszereplőnek becsempészett Penélope Cruz pedig most is dögös, de nem egy igazi komika, sőt, nem is írtak neki jó szövegeket, a történet pedig, hogy finoman fogalmazzak, döcög. Gyakorlatilag hiányzik a sztori közepe, és csak onnan vesz újra lendületet az egész, amikor jó óra elteltével végre színre lép az első rész főgonosza, Mugatu, vagyis Will Ferrell. Ferrell egy zseni, aki ezzel az alkattal normális körülmények között csak egy szórakoztató epizodista lehetne, ám rengeteg munkával és jó stílusérzékkel elérte, hogy ennél sokkal több legyen, és ezzel a kis idővel is messze emlékezetesebb, mint Stiller és Owen Wilson talán túlságosan is összeszokott párosa, akik rutinból játsszák végig a filmet, és biztosan remekül érezték magukat a forgatáson, de az rajtunk aligha segít. Persze nem teljesen menthetetlen a Zoolander 2, vannak jól működő poénok és jó jelenetek, mint az első részből folytatott és továbbfűzött orgiás poén, és nehéz haragudni az összes kedves idiótára, csak ezt a folytatást kivételesen jó ötletnek tartottuk – talán nem volt az. Talán most is fullba kellett volna nyomni a kretént.

Pontozás: 6/10 
Kinek ajánljuk? Akik a divatszakmában dolgoznak, akik szeretik a kicsit kicsavart poénokat, és Ben Stiller pici, de lelkes rajongótáborának.