Gáz van

Ha vakáció, akkor marhulás a moziban. Eszik, nem eszik, nincs más. De hoppá, David Duchovny az X-aktákból átmenetileg ide igazolt, gondoltam, tán mégis vannak kivételek. Nincsenek. Az Evolúció című mozi (rendezte: Ivan Reitman) gyér turkálás a földönkívüliek témájának resztlijében. Egy meteor érkezik, Duchovny (tudós!) és haverja megvizsgálják, és egysejtűeket találnak rajta/benne. Igen ám, de ezek gyorsabban járják végig a törzsfejlődést, mint ahogy te megeszel egy marék pattogatott kukoricát. Mire észbe kapnak, már óriás tücskök repkednek a laborban, a katonaság pedig foglalta az egész környéket. (A tábornok persze üdvözli Duchovnyt, hiszen valamelyik X-aktákban együtt dolgoztak, most ellenfelek.) Ettől kezdve jó fél órán át turkálunk a hernyók, tengeri szörnyek, sárkányok között. Legalább képeztem magam a komputeranimáció vívmányaiban. Például gazdagék kombinált szekrényéből piócahadsereg szivárog, gazdag néni kinyitja, ám onnan óriás masztif és hal keverék mászik elő, tátott szájából kétméteres kobraféle akarja leharapni a nő kezét. Ne félj, hamar kinyúlik: nem bírja a levegőt. (Még ez a szerencse, bár a film így is túl sokáig időzik a gyomorforgató jeleneteknél.)

Volt már egy pár ilyesmi: akik Földön kívülről, az űrből érkeznek, mind gonoszak, el akarják foglalni bolygónkat, meg akarják enni az emberiséget, de legalábbis bezsebelni a Világhatalmat. A sötét lakásban egy szörny üldöz egy nőt, aki nem bírja tovább, összeesik, de még megkérdezi: "mit akar maga tőlem?" "Hát tudom én, asszonyom? - válaszolja a szörny -, maga álmodik engem." Valahogy így keveredik Hollywood is ezekbe a világot elfoglaló rémálmokba. Valaki más álmai helyett... Persze ügyes csavarral élnek: meg kell menteni a világot, nagy a baj - de csak a kétbalkezesek az igazi hősök.

Azon azért tudsz nevetni, ahogy a fontoskodó tudósokból meg a nagyszájú katonákból bohócot csinálnak, a történet során: ők mindig okosabbak akarnak lenni, aztán jól ráfáznak. És mulathatsz Duchovny partnerén - Orlando Jones -, akinek jó szövegei vannak. (Szinkron: Csörögi István.) Még az is lehet, hogy a filmet eredetileg az elszaporodott földönkívüli-sztorik plusz Godzilla-történetek szatírájának gondolták, csak félúton elfogyott a humor, s vették az egészet direktben. Hozzákevertek egy kis flörtöt, Julianne Moore kórónak álcázza magát, hogy később szexis lehessen - "a szerelem csodákra képes" alapon. Sajnos nem eléggé.

Pedig a téma vagy valami hozzá hasonló a levegőben van. A klónozás körüli vitákban már felmerült: mi lesz, ha valahol elszabadul egy embernél tökéletesebb vírus-, állat-, emberalakzat? A jósok arról beszélnek, hogy a visszaszámlálás már elkezdődött, egyszer csak valami szuperlény kopog az ajtódon. Kinyitod, és egy hadsereg ömlik be. Itt azért nincs ilyen rettenet, legfeljebb a sárkányszellentéstől kell félni... Képzelheted a színvonalat.