George R. R. Martin képregényt készít a Marvelnek

A harmincöt éve építgetett Wild Cards-univerzumban játszódó minisorozat első füzete a nyáron jelenik meg.

Martint természetesen a A tűz és jég dala című regényciklus, de főként annak sorozatadaptációja, a Trónok harca kapcsán ismerik világszerte, ám munkásságának van egy sokkal, de sokkal érdekesebb, egyedülálló eleme is, a Wild Cards-univerzum. Melinda M. Snodgrass sci-fi íróval együtt szerkeszti ezt a szerepjátékból indult, mára huszonhét kötetessé dagadt, sajátos fikciós univerzumot, amit 1987-ben indítottak, és regények, regénysorozatok, illetve novelláskötetetek alkotják, több mint negyven szerző tollából. Hat kötet magyarul is megjelent, ám egészen sajátos módon három a sorozat elejéről, három a végéről, és nem úgy néz ki, hogy számíthatunk a további részekre.

A Wild Cards történetei nagyrészt a második világháború utáni Egyesült Államok alternatív történelmében játszódik, és olyan embereket mutat be, akik elkapták a Wild Card nevezetű, földönkívüli eredetű vírust, amelynek hatására teljesen mutálódtak. Ezért is nevezik Vad Kártyáknak, mert a hatás teljesen véletlenszerű, olyan, mint mikor kihúzol egy kártyát a pakliból. A fertőzöttek jelentős része meghal, azokat, akik eltorzulnak, Jokernek, míg azokat, akik emberfeletti képességre tesznek szert, Ászoknak neveznek, és e két csoport közt vannak a kevésbé érdekes képességekkel bíró Kettesek.

Az elmúlt három évtizedben kétszer is készült képregény e sajátos univerzum alapján, egy négy és egy hat füzetes minisorozat. Az új, négy részből álló Drawing of the Cards című minisorozat a Marvelnél fog megjelenni.

 

A szerző, Paul Cornell főleg Doctor Who-regényeket, hangjátékokat és képregényeket jegyez (de képregényből is írt számos egyebet, például Rozsomákot is), Mike Hawthorne rajzoló pedig Conan, G.I. Joe és Deadpool képregényeiről ismert, illetve Raising Crazy című webképregényéről, ami a gyereknevelés viszontagságairól szól. A Drawing of the Cards első része június elsején jelenik meg.

No de mi van a Trónok harcával, illetve A tűz és jég dala The Winds of Winter című következő kötetével?

A könyv tíz éve készül, és Martin időnként bejelenti, hogy haladgat, a Covid okozta karantén alatt elég sokat sikerült írni, de hogy mikor lesz kész, illetve kész lesz-e egyáltalán, már tényleg nem tudni. A regények korábbi rajongóin kívül már csak azért is várják sokan, mert abban bíznak, hogy a sorozat trehány és röhejes lezárásához képest tisztességesen fejezi be a történetet.

A Samwell Tarley-t alakító John Bradley így beszélt az NME-nek a sorozat végét követő haragos csalódásról:

"Őszintén akartuk, hogy nagyszerű legyen. Őszintén azt hittük, hogy nagyszerű lesz. Nagyon büszkék voltunk rá. Nem voltunk elég arrogánsak ahhoz, hogy azt gondoljuk: 'Ó, majd csak kitesszük, és majd lenyelik'. Végig csak annyit akartunk, hogy tetsszen az embereknek... Nagyon csalódott voltam. A rajongói reakció olyan heves és hangos volt, hogy amikor az emberek a Trónok harcára gondolnak, csalódottságot éreznek, mert nem tetszett nekik a finálé. Szeretném, ha teljes műként tekintenének rá... Azok a nagyszerű pillanatok nem fognak feledésbe merülni, és nem szabad őket elhomályosítani vagy elvenni tőlük azért, mert a befejezés nem tetszett."

A rajongók olyannyira csalódottak voltak a finálé miatt, hogy petíciót indítottak az utolsó évad újraforgatásáért, amely 1,8 millió aláírást gyűjtött össze. Persze nyilván értelmetlen volt ez a hajcihő, de ha Martin végre talán befejezi a regényciklust, helyreállhat a világ békéje. 

(Forrás: NME)

Címlapkép: Rich Polk / Getty Images for IMDb