Gyerekfilm?

Kalandfilm rajongóként bizony már sokszor láttam Jules Verne klasszikusát különböző feldolgozásokban. Akik azt gondolják, hogy egy újabb adaptációval van most is dolguk, meg fognak lepődni, ennek a sztorinak ugyanis csak nyomokban van köze az eredetihez - amit helyette kapunk, színes, szagos hullámvasút.

A kizárólag a Corvin mozi Kabos termében 3D Dolby technológiával megtekinthető kalandfilm ugyanis Verne regényét csak ihletként használja, sokkal nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minél inkább kiaknázza a harmadik dimenzióban rejlő lehetőségeket. Azt hiszem, elmondható, hogy igazán eredményes ezen a téren - ez azonban nem helyettesít olyan apróságokat, mint történet vagy alakítás.

A sztori szerint Trevor (Brendon Fraser), a tektonika professzora épp akkor bukkan eltűnt öccse nyomára, amikor annak fia, Sean (Josh Hutcherson) látogatóba érkezik hozzá. A két legény Izlandnak veszi az irány, ahol egy csinos hegyivezető (Anita Briem) segítségével rábukkannak a Föld középpontja felé vezető kürtőre. Hamarosan rájönnek, hogy Sean apja Verne híres regényét igaznak vélve indult a Föld belső világának kutatására - amely aztán valóságosabbnak bizonyult, mint azt valaha is gondolták volna.

Sajnos ez a kis történet elég harmatos, különösen, ha Vernéével vetjük össze, ami azonban még ennél is aggasztóbb, hogy a lassan csordogáló eseményeket időről-időre megszakítja egy geológia óra - itt kezdtem el gyanakodni, hogy a film célközönsége a 12 évesek köre, hiszen csak nekik lehet ilyen szájbarágósan előadni a különböző kőzetek tulajdonságait. Persze, ha elfogadjuk eme hipotézist, akkor máris átértékelődik az alkotás, és remek kis gyerekfilmmé avanzsálódik, ami percről percre egy-egy látványos mikrokalanddal szórakoztat - csillevasút, dinotámadás, vízicsúszda, minden amitől az öcsém odáig lenne. Ami viszont a felnőtteket illeti... nos hát félek, hogy ezzel nem lehet kielégíteni egy 13 évesnél idősebb mozilátogató igényeit. Kidolgozatlan karakterek, harmatos alakítások - alig egy hónappal a Múmia 3 bemutatója után tudjuk, hogy Brendan Frasernek ment már jobban a kalandosdi.

A 3D persze nagyon izgis, ezt talán a nálam kevésbé gyermeklelkűek is elismerik, de az Utazás a Föld középpontja felé csak egy techikai bemutató, az igazi filmekre még várnunk kell.