Gyorskocsi utca

Sextetté bővült a Halálos iramban-sorozat: ezúttal egy azonos kvalitású autós-szupercsapattal kelnek birokra kedvenc utcai száguldozóink. Ha sikerrel segítik a rend dagadó izmú őrét, amnesztiát kapva hazatérhetnek. A dolgot bonyolítja, hogy a rosszarcúak között nyomul a főhős előző epizódban elhunyt szerelme.

Szabadságmámor

Emberléptékben mérve egy évtized nagy idő. Pláne, ha kis- és nagykamaszokról van szó. Rob Cohen 2001-es Halálos iramban-indítását (eddig az időig) még öt mozi követte, a leányok és legények idén már a hatodik alkalommal ülnek mindenféle masinák mögé (egy közös bennük: halálosan gyorsak), és lesz még folytatás (erről majd később).

A száguldós saga szubkultúra-himnuszként indult, s egy felnövekvő nemzedék fontos filmélményévé vált. Nincs titok, a recept egyszerű: felturbózott, szuper autókon, dögös csajok sorfala között robogó fiatalemberek kalandoznak, s mivel a kulcsszó a szabadság, ebbe abszolút belefér a törvények és a szabályok felrúgása. Ebben a miliőben nincs kábítószer, a bűnözés inkább esetleges lehetőség, mintsem kényszer; itt a mindennel dacoló szabadságérzés az a drog, ami mindent megért, amiért érdemes élni – és halni.

[img id=479257 instance=1 align=left img]Csipet csapat, hajrá!

A "szabadságharcos" szabadcsapat tagjai legutóbbi, brazil fellépésüket követően szétszóródtak a világban, egy biztos, haza, az Államokba nem mehetnek, a beteljesített honvágy jutalma hosszú börtönévek volnának. A "Riói kaland" során felbukkant izomkolosszus FBI-ügynök, Luke Hobbs (Dwayne Johnson) azonban becsönget Dominic Toretto (Vin Diesel) spanyol szállására – és a segítségét kéri. Négy kontinensen keresztül üldözött egy titokzatos, szuper járgányos csapatot, akik rosszban mesterkednek – tömegek kiirtására alkalmas rendszer elemeinek összerablásán dolgoznak, amit jó pénzért bocsátanának áruba –, de hasztalan. A széles vállú kormányember nem érkezett üres kézzel: fotóval bizonyítja, hogy Dom jogosan halottnak hitt (hiszen el is temették) szerelme, Letty (Michelle Rodriguez) él, csak éppen a rossz oldalt sorait erősíti. Az ügynök megígéri, ha Dom közreműködik, barátaival végre hazatérhet anélkül, hogy az első reptéri ellenőrzésnél a hátsó szobába kísérnék.

Nyilván, hogy Dom ezek után egybegyűjti a barátait – Romant (Tyrese Gibson), Gisele-t (Gal Gadot), Hant (Sung Kang) és Tejet (Chris "Ludacris" Bridges) –, és természetesen nem maradhat ki sógora, a húga, Mia (Jordana Brewster) oldalán időközben apává avanzsált Brian (Paul Walker) sem. Hobbs és talpraesett helyettese, Riley ügynöknő (Gina Carano) az alaposan felszerelt londoni főhadiszálláson találkozik az újra egyesült csapattal, információik szerint ugyanis az angol fővárosban bujkálnak a terroristák. Ám hiába minden csúcstechnika és verda, s hiába állnak össze a mindig diadalmas utcai robogóbajnokok, most mintha a pont ugyanannyira ügyes, elszánt és jól felkészült sötét oldali önmagukkal küzdenének. Nem könnyen férkőznek a rosszfiúk közelébe, vezetőjük, az ex-elitkommandós Owen Shaw (Luke Evans) egy lépéssel mindig előttük jár, kézenfekvő, hogy tégla rejtőzik Domék teamjében. Kisvártatva pedig kiderül az is, Letty egyáltalán nem emlékszik a múltjára, sőt elég jól elvan újdonsült harcostársaival. De Dom és társai – nem különben Hobbs – nem arról híresek, hogy a nehézségek hatására feladnák, így az európai uniós sztrádák jelentős részét leamortizáló élethalál-hajsza veszi a kezdetét.

A siker titka a család

A falkától elcsatangolt farkas – Letty – visszacsábítása és a pénzért terrorizmusra hajló autósbanda elleni harc adja a Halálos iramban 6. fő bonyodalmát. Két és fél órán keresztül. Gondolhatnánk, hogy mindez unalmat eredményez – de nem. A (jelenleg) hat Halálos iramban-moziból négyet dirigáló Justin Lin mostanra megtanulta, hogy mind a szubkultúra rajongóinak (a franchise eredeti célközönségének), mind a moziba véletlenszerűen betévedő nézőknek kevés, ha jó autókat és nőket mutogat, mozgás közben, látványosan. Csavarok kellenek, és nem árt a humor sem. Előbbiek teljesen rendben vannak, utóbbinak kicsit a híján vagyunk (sebaj, majd legközelebb). A kötelezően jó minőségű akciójelentek mellett – amik olykor szándékoltan a hihetőség határán lavíroznak, ezek a szcénák úgy működnek a kellő hatásfokkal, ha túl vannak hajtva, akár a képtelenségig – a film a váratlan fordulatokra épít, s az egyszerű, néhány szóval meghatározható, de pontosan körülírt karakterekre. Ebben fontos volt – a Lin társaként szintén négy Halálos iramban-filmen szorgoskodó – Chris Morgan forgatókönyvíró munkája, aki kifejezetten akciófilmekre specializálódott (Mobil, Wanted, 47 Ronin).

A széria eddigi legsikerültebb darabja a Halálos iramban 6., beleértve a kezdeteket. Van mit nézni, van min izgulni, van min csodálkozni. A műfaj szabta kereten belül egyfajta minimál-mondanivalót is megosztanak velünk – a siker titka a család –, és ha már a familiáris összetartozás szóba került, érdemes a stáblistáig maradni, akkor kiderül, milyen vezérfonal mentén kanyarog majd a hetedik rész, merthogy a műfajtörvényszerűen elbukó fő gonosznak van egy bátyja…

Kinek ajánljuk?
- Halálos iramban-rajongóknak.
- Szórakozni vágyóknak.
- Autóversenyzői és/vagy kommandós-ügynöki karrierről álmodóknak.

Kinek nem?
- Akit már a benzin gondolatára is hányinger fog el.
- Bonyolult jellemrajzokban és elme-trükkökben hívőknek.
- Aki készpénznek veszi, amit a filmeken lát.

7/10