Ha beüt a krach... – Háborús farmon

Amikor megláttam anno, hogy A viktoriánus- és az Edward kori farm folytatásaként készült Háborús farm sorozat is, meglehetősen szkeptikusan fogadtam. Hiszen a ’40-es évek nincs olyan messze, legtöbbünk nagyszülei eleget meséltek róla, és hiába lehet róla sok érdekeset mondani, nem tűnik túl eredeti ötletnek. A háborús farm című sorozat viszont legnagyobb meglepetésemre nem egy újabb bőr lehúzása a sikeres alapötletről.

A két előző széria, a viktoriánus- és az Edward-kori farm érdekességét az adja, hogy mennyire másképp kellett megoldaniuk az embereknek hétköznapi igényeket a benzinmotor és a villamosság elterjedése előtt. A ’40-es években viszont már egyik vívmány sem volt szokatlan, valami azonban alapvetően megváltozott: háború volt. Nagy-Brittannia földjén konkrétan nem voltak ugyan betolakodók, de az import élelmiszertől, amely a lakosság igényeit nagyrészt fedezte, el lett vágva az ország. Mai szemmel egy rendkívül tanulságos helyzet állt elő: vissza kellett rendezni az ország mezőgazdaságát önellátóra. Ez az a szituáció, amelyen sokan elgondolkozunk manapság is. Mi lenne, ha beütne a krach, és saját magunknak kellene megtermelni a minyonos cukorkához való alapanyagokat? Ja, hogy az nem menne? Akkor maradna az almabefőtt, meg a csipkebogyó. Mindez akkor kőkemény valóság volt, és tanulságos megnézni, hogyan lehet modern körülmények között önellátó gazdaságot létrehozni.
Amikor nagyszüleink spóroltak, és semmit nem dobáltak ki, közhelyszinten tudtuk, hogy ez azért van, mert a háború alatt nagy volt a szűkölködés, és nem vágtak hozzád minden üzletben tíz tonna nájlonzacskót, meg pontgyűjtő matricát. De mennyivel szívbemarkolóbb és ijesztőbb a valóságban látni, hogy mekkorka fejadagokat lehetett jegyre kapni egy hétre. Amik ráadásul a háború előrehaladtával csökkentek is.
Egyszóval, ez a sorozat sokkal több, mint puszta életmódtörténet. Nemcsak azoknak ajánlom, akiket érdekel a régmúlt idők hétköznapi élete, de azoknak is, akik szeretnék megérteni nagyszüleink mentalitását, és azoknak is, akiket foglalkoztat néha a kérdés: mi lesz, ha beüt a krach.
A háborús farm - VIASAT NATURE/HISTORY HD, csütörtök, szombat, vasárnap