"Ha kedd van, akkor ez Belgium" - belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában

Míg Európa számos országának gasztronómiája már-már nyitott könyv a magyarok számára, addig Belgium konyhakultúrájáról viszonylag hézagosak az ismereteink, ez alól talán csak a belga sörök képeznek kivételt. A belga gasztrokultúrával való ismerkedés azonban mostantól gond nélkül megvalósítható, szakértők segítségével fedezhetjük fel a belga ételek és sörök világát.

A február 19-én útjára induló, havonta megrendezésre kerülő "Ha kedd van, akkor ez Belgium" címen futó csütörtöki sörvacsora sorozatnak pont az a célja, hogy a belga gasztronómiában rejlő értékeket megmutassa, valamint a belga sör kedvelőinek is új, komplex élményeket nyújtson.

Bár a belga gasztronómia meglepően gazdag, s szerves részét képezi az általunk is kedvelt európai gasztronómiának, de önmagában - a magyarok számára - eddig szinte észrevétlen maradt.

Annak ellenére, hogy ott vannak a fantasztikus söreik, a Neuhaus által életre hívott és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő belga pralinék, a minden korosztályt elcsábító frittek, a sokféle módon elkészíthető, ízig-vérig belga gofri, a különféle tengeri herkentyűkkel készített fogásaik, illetve a sörös ételeik.

A sörvacsorák a különféle minőségi belga sörökhöz komponált fogásokat egy degusztációs menün keresztül mutatják be. A menüben szereplő fogások a legtöbb esetben tartalmaznak sört.

Olyan klasszikus vagy újragondolt belga ételeket szolgálnak fel, amelyek ideális lehetőséget biztosítanak az adott sörfajták ízvilágának teljes körű bemutatására.

A sörvacsorák segítségével és a Régeni János konyhafőnök által összeállított menü jóvoltából a vendégek bepillantást kaphatnak a belga gasztronómiába.  Salamon György, a belga sörök szakértője pedig a menühöz társított sörök kapcsán kalauzolja végig a vendégeket a belga sörkultúra sok évszázados múltján, egészen a frissen debütáló belga sörökig.

A belga sörkultúra nagyszerűsége, hogy úgy őrzi a hagyományait, ha mellette mer és tud megújulni, új alapanyagok és technológiák bevonásával fejlődni.

A négy fogásos degusztációs vacsora helyszíne a Dunaparti Matróz Kocsma, de itt nem ér véget az este, miután a vendégek elfogyasztották a fogásokat, igény szerint a társaság a szomszédos Matróz Kocsma Söntésében, - ahol több mint kétszáz féle belga sörrel ismerkedhetnek meg a vendégek, amelyekből Magyarországon egyedülálló módon több mint húszféle sör csapon is megtalálható - zárhatja az estét.