Halál Szarajevóban ajánló

Azt aligha kell magyaráznunk, hogy kit is öltek meg annak idején, de Gavrilo Princip tettének még ma is megvan a megfelelő visszhangja, például egy nagyszerű bosnyák film formájában.

Bosznia és azon belül is Szarajevó többször is vált az európai történelem gyújtópontjává – pedig a csodálatos fekvésű főváros évszázadokon át pont a nemzetek békés együttélésének volt a legjobb példája. Danis Tanović (Senkiföldje, A pokol, Az igazság nyomában) rendező a francia Bernard-Henri Lévy Hotel Europa című híres színházi monológját vitte vászonra egyetlen napon és egyetlen helyszínen, de megannyi szereplővel és történetszállal, ami önmagában is egy technikai bravúr,. A francia-bosnyák koprodukcióban készült Halál Szarajevóban (Smrt u Sarajevu) nem meglepő módon a város legnevesebb szállodájában, a Hotel Európában játszódik, és nem egy véletlen kiválasztott napon, hanem 2014. június 28-án.

A dátum a Ferenc Ferdinánd főherceg ellen Szarajevóban elkövetett és végső soron az I. világháborút kiváltó merénylet századik évfordulóját jelzi, a szálloda igazgatója pedig izgatottan készül a városba érkező rangos delegáció fogadására, akik az évforduló kapcsán a békét és összetartást készülnek megünnepelni. Az elnöki lakosztályban egy francia vendég gyakorolja hatásos beszédét, a tetőteraszon pedig televíziós stáb készít interjúsorozatot Gavrilo Principről és tettének következményeiről. A szálloda személyzetének azonban nem az évforduló a legfőbb gondja: hónapok óta nem kaptak fizetést, ezért a dolgozókat megosztó sztrájkra készülnek – amit a főrecepciós, hölgy szemszögéből látunk, akit sokáig csak hátulról a la Saul fia módra mutat a kamera -, csakhogy a sztrájk egyben a csőd szélén álló intézmény végét is jelentené egyben. Mindeközben egy túlpörgő biztonsági őr és egy pisztolyt rejtegető rosszarcú „csetnik” garantálja, hogy biztosan kirobbanjon a mindenütt lappangó feszültség.

A kamera mindvégig lankadatlanul járja a szálloda -  az igazi helyszín a szarajevói Holiday Inn - különböző helyiségeit az épület legtetejétől az alagsorig, az elnöki lakosztálytól a mosodán és a konyhán át a megfigyelőszobáig és az alagsori night clubig, amelynek gengszter tulaja fontos szerepet játszik a történetben. Tanović fantasztikus tempót diktál, de jóval visszafogottabban és okosabban süti el a kötelező balkáni kliséket és parabolákat, mint a műfaj nagy klasszikusa, a mára önmaga paródiájává vált Emir Kusturica. Eközben a Halál Szarajevóban izgalmas és okos, sőt helyenként kifejezetten vicces, a mellé járó történelem lecke nélkül is tökéletesen élvezhető. Nem véletlen, hogy a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a film megkapta a Zsűri Nagydíját és a FIPRESCI-díjat, és ez Bosznia-Hercegovina hivatalos Oscar-jelölése is egyben.