Halálosabb iramban

  • (efes) / PORT.hu

Autósok, autórajongók biztosan szakértő szemmel fogják vizsgálni a felvonultatott technikai megoldásokat, a kocsik dukkózását, fényezését. Vagy ütemesen bólogatnak a zenére. Vagy a lányok fenekét nézik... Mert ennél többet, mást ez alkalommal nem nagyon tehetnek. Néha azonban ez is elég lehet.

Én ugyan a BKV tömegközlekedésre rendszeresített járműveivel utazom, ha lenne biciklim, akkor meg azzal közlekednék, ráadásul, szívesen húzok bakancsot, és kanyargós hegyi utakon járom lábam bokáig. Mert az esik jól. Nincs autóm, és ha alkalomadtán beülök valaki más kocsijába, erősen kapaszkodok mindenbe, amibe lehet, sőt és főleg, ráadásul, Forma 1-et is csak súlyos másnaposság esetén nézek, magas fordulatszámon pörgő motorok sivításával enyhítve az agyamon rohangáló hangyaseregek csatazaját. Így érthető talán, milyen elképedéssel tekintek azon embertársaimra, akik büszkén feszítenek azokban a felspécizett, kidekorált autócsodákban, amelyekből ezer wattos teljesítménnyel szűrődik ki a zene, vagy éppen azokra, akik képesek egy havi fizetést elkölteni Mogyoródon, hogy két másodpercre és több száz méterről láthassanak elsuhanni valamit, ami állítólag egy versenyautó. Meg akik részt vesznek az illegális gyorsulási versenyeken, kockáztatva sajátmaguk és méregdrága gépkocsijuk épségét. Na ja, nekik meg az esik jól. Nem vagyunk egyformák, hála a jó istennek.

Ez utóbbi csoportba tartozók nyilván az én kissé mérsékeltebb érdeklődésemnél nagyobb elánnal vetik bele magukat a Halálosabb iramban című adrenalin-moziba, amely, mint már az eddigiekből nyilvánvalóan kitűnik, a szuperspéci járgányok, valamint az őket ördögi ügyességgel vezető "nitro-junkie-k" körében, dübörgő rapzenei aláfestéssel játszódik a napos Miami utcáin. Itt, hol hajdan maga, Don Johnson is ténykedett, mint azt tudjuk a Miami Vice-ból, most egy szőke srác az aszfalt hercege. Briant (Paul Walker) ismerhetjük a Halálos iramban című száguldozós moziból, ami jelen filmnek az első része volt. Tehát azóta Vin Diesel jobbra el (XXX), Walker főszereplővé lép elő, társul kapja a fekete Tyresse-t, valamint a film autógyártó szponzorai jóvoltából egy szuper sportkocsit, majd még egyet, majd még egyet... Brian elcsapott zsaruként sorra nyeri az illegális autóversenyeket, míg egyszer csak volt kollegái látóterébe kerül, akik alkut ajánlanak: vagy becsukják, vagy segít elkapni Veroné-t (Cole Hauser), a kábítószer-nagykereskedőt. Brian az utóbbit választja, ami a veszélyesebb, de hát ezért akciófilm az akciófilm. Persze, vannak börtönfilmek is, de ez most nem az. Szóval, Brian, fekete haverja segítségével beépül, majdnem lebukik, de megússza, aztán lebuktat. Közben száguldozik váltott sportkocsikon, flörtöl, mivel jóképű, Roman, a haverja pedig pofázik hülyeségeket, mint az egy rappertől elvárható.

Nagyjából ennyi a film, nem kell ide túl bonyolult sztori. De nem is szabad egy olyan közismert és hírhedt nyaralóhelyen játszódó akciófilmtől mást várni, amelynek a címe ráadásul Halálosabb iramban. Ez egy könnyed nyári mozi, végig rapzenével, az ilyen stílusú klippekből ismert alig öltözött, ám észvesztően pörgő fenekű, színes hölgyikékkel, agyonfukszolt, melegítős skacokkal, extrém frizurákkal és hajfonatokkal, nitróval vegyült benzingőzzel, égett gumiszaggal.

A film alkotóit (pl. az Oscar jelöléssel rendelkező John Singleton rendezőt) nem is érdekli ezeken kívül más. Bele is tettek mindent az elébb vázolt toposzokból e filmbe, bár nyilvánvaló, a ciciknél és a popsiknál azért egy jó verda érdekesebb.

A film folyamán összetörik a világ útjain jelenleg futó sportkocsipark jelentős részét, tekintet nélkül színre, lóerőre, valamint gyártó országra. Főhősünk például Nissan Skyline-nal nyit (legalábbis azt hiszem), majd Mitsubishin folytatja, hogy aztán a végén egy amerikai típuson (valószínűleg Hemin) fejezze be. Hogy legyen valami lokálpatriotizmus is azért, The American Muscle! - szögezi le Roman, a haver. Az amerikai erő, nem hiába lennének autósnemzet. Autósok, autórajongók azonban köztünk, lóratermettek között is vannak szép számmal, így ők biztosan szakértő szemmel fogják vizsgálni a felvonultatott technikai megoldásokat, a kocsik dukkózását, fényezését. Vagy ütemesen bólogatnak a zenére. Vagy a lányok fenekét nézik... Mert ennél többet, mást ez alkalommal nem nagyon tehetnek. Néha azonban ez is elég lehet.