Hangyák a gatyában

  • eFeS / PORT.hu

A 13 éves Florian egy szép napos reggelen arra ébred, valami hatalmas dolog nőtt ki a lába között. És hogy ne menjen minden a maga normális útján, ez a meredező valami még szól is az elképedt Flo-hoz: a legjobb barátod leszek ezentúl, igaz, hogy eddig meglehetősen hanyagoltál, de mától kezdve minden teljesen másképp lesz, mostantól én diktálok.

Mi tagadás, a kis Flo-nak bekövetkezett élete első erekciója, s bár szülei eléggé hiányos szexuális felvilágosításban részesítették - szó volt ugyan bizonyos virágágyásba repülő méhecskékről, de ebből hősünk vajmi keveset értett -, Flo vadul csapongó fantáziával mered a hirtelen feltárult szép, új világba. Annak is a legszebb istennőjére, a telt keblű, szőke Leonie-ra, az iskola gyöngyszemére.

Újdonsült "tanácsadója" által vezetve a szó szoros értelmében ledönti lábáról a lányt, és e viharos kezdés csodák csodájára rögtön eredményt is szül: Leonie randevúra hívja Floriant. A srác azonban a további lépéseket illetően meglehetősen bizonytalan, de barátja, a már mindent megtapasztaltnak mutatkozó Red Bull felkészítési tervet készít, hiszen biztosan tudja, Floriannal már az első alkalommal már "az" fog megtörténni. Nna ja, vak vezet világtalant. A nagyívű beavatási manővert csak egy cseppet árnyékolja be az a tény, hogy Leonie-nak van már egy barátja, Kai, aki közismerten az iskola réme, erőszakossága nem ismer határt, ráadásul erősen féltékeny típus is, vélt vagy valós ellenfeleinek a fejét előszeretettel mossa meg az iskola WC-jének kétes tisztaságú kagylójában. Florian azonban előremeredő önbizalommal és elszántsággal veti magát az ismeretlenbe...

A felnőtté válás pubertáskori problematikája mindenki számára kikerülhetetlen, legyen akár fiú, akár lány. A filmtörténetben is jelentős számú alkotás foglalkozik a másik nem felé tartó első lépésekkel. Ennek egyik legújabb darabja a Hangyák a gatyában, mely az általam ismeretlen Marc Rothemund munkája. Bár ismereteim hiányossága ez esetben se nem oszt, se nem szoroz, a film a lényeg, illetve ez most sajna lényegtelen. Bizony, nem sikerült a legfényesebben, bár egy tényleg mindenkit érintő problémakört vizsgál, ergo mindenkihez szól. Nem lép túl az unalomig ismételt vicceken, a felszínen borzol, amúgy németesen bumfordi, mint a műholdas csatornákon éjjelente látható "Darazsak a dirndliben" típusú bugyutaságok, vagy a hetvenes évek elején készült ún. "felvilágosító" filmek, mint a "Történetek diáklányokról". E nem túl mérvadó előzményeket vegyíti -hál'istennek nem túl hangsúlyos- Rómeó és Júlia-effektussal rendezőnk, megspékelve az izraeli illetőségű "Forró rágógumi" sok részt megélt sorozatból való nyúlásokkal.

Szóval, nem sok újat mond nekünk a Hangyák a gatyában, bár lehet, hogy én vagyok már túl öreg. Az érintett korosztály azonban biztosan röhög majd saját magán e filmet nézve, hisz húsz évvel ezelőtt valószínűleg én is így tettem volna. De ma az amerikai pite után német virsli következik. Magyar kolbász, első vérig, vajon mikor lesz? Azért az igényesebbeknek ajánlanék két filmet, csak úgy, ugyanebből a témakörből: Boldogságtól ordítani, Kamaszkorom legszebb nyara.