Harc - pasztell színekben

Kínai filmek meglehetősen ritkán kerülnek a magyar mozikba. Ha ilyen csoda mégis megesik, akkor ezek többségében verekedős kung-fu-filmek. Magam nem vagyok a harcművészetek lelkes szakértője vagy rajongója, így a pusztán a harc szépségére építő alkotások értékéről nem is számolhatok be hitelesen. Zhang Yimou új filmje azonban rácáfol az előzetes várakozásokra.

A történet Kínában játszódik, a Csin dinasztia birodalmának kialakulásakor. Küzdelmekkel, állandó harcokkal teli kort ábrázol a film, amikor az országban vándorló, különféle érdekek mentén tevékenykedő hírneves harcosoknak jelentős szerep jutott. Az egymással viaskodó uralkodóházak összecsapásai miatt szinte minden családban voltak áldozatok, mindenkinek akadt elszámolni valója. Leegyszerűsítve ez is a leszámolás-történetek egyik verziója. A kiszemelt célpont ezúttal maga Csin királya (Chen Daoming). Bonyolult és áldozatos tervet eszelnek ki ellene, hiszen nehéz az uralkodó közelébe férkőzni, megölni pedig csak tíz lépésnyiről lehetne.

A rendező a legenda elmondásához modern narrációs eszközt, a flash back technikát választja. Névtelen (Jet Li), a merénylő végre a király színe elé jut, ahol be kell számolnia eddigi hőstetteiről. Minden győzelemmel, pontosabban minden győzelem történetével közelebb léphet a királyhoz, míg végül már maga dönthet arról, hogy valóban elköveti-e a gyilkosságot.

Névtelen többször, több változatban meséli el ugyanazt a történetet. Az egyes változatok egymástól elkülönülő színekben jelennek meg. Van kék, fehér, zöld és vörös történet. A képek maguk is költőien mesélnek. Legutóbb a Bábok című japán filmben éreztem ennyire átgondoltnak és elemeltnek a vizualitást. Egyetlen pillanatra sem csúszik közhelyek csapdájába a film: mindvégig sikerül éppen egy lépéssel a föld felett maradnia, és őszintén mesélnie. A harc-jelenetek is stilizáltak. Nem a küzdelmen, hanem a szemek játékán, a mozdulatok szépségén van a hangsúly.

Ritka és különleges elegy ez a film. Ínyenceknek és tömeg-falóknak egyaránt kellemes élmény lehet. Történelmi időkről, legendás személyekről szól, de a film legmaibb eszközeivel. Érdemes egy kísérletet tenni vele!