Hatodik érzék

Itt az ideje, hogy leleplezzük az 1999-es év egyik nagy durranásának titkát. A Bruce Willis és Haley Joel Osment nevével fémjelzett Hatodik érzék ugyanis egyszerűen jó.

Van ugyebár a látás. Ez egy. Aztán a szaglás, hallás, tapintás, ízlelés. Így együtt öten az ember érzékeit jelentik. És ott van a titokzatos hatodik. Amikor valaki nem száll fel a Titanicra, mert úgy sejti, hogy itt valami nincs rendben. Ha valakinek a néhány szextelefon felhívása utáni telefonszámla átvételekor valami különös érzés szorítja össze a gyomrát, pedig nem is ivott őszibarackra tejet. Vagy amikor meghallottam I. Jimmy királyt először énekelni, és egyből megsejtettem, hogy hiába van ennek a különös bácsinak több oktáv elrejtve a hangszálai között, még sincs jó hangja.

Ezek a dolgok váratlanul jönnek, sajnos nem lehet őket kamatoztatni a lottóötös érdekében. (Bár megjegyzem, engem még senki sem győzött le a Ki nevet a végén? táblasportban, mert aki nálam több hatost dob kockán, az csal.)
Haley Joel Osment mit sem hallott Jimmyről (szerencsés flótás), a Titanicot Camerontól ismeri, és inkább az őszibarack-tej kombináció hajtja meg, nem a számla. Viszont látja a halottakat.

Szerencséjére nem Scully és Mulder értesül elsőre a dologról, hanem Bruce (ejtsd: bruce), aki ezúttal nem a világot, hanem pszichológusként a kisgyereket próbálja megmenteni. Hogy sikerrel-e, ez maradjon a film titka, bár Hollywood ritkán okoz meglepetést.

Bruce Willis azt nyilatkozta a filmmel kapcsolatban, hogy bár ő régóta a filmgyártásban húzza az igát, még nem találkozott ilyen meglepő végű forgatókönyvvel. Ki kell ábrándítani mindnyájunk kedvencét, mert volt már néhány legalább ekkora, vagy nagyobb poén a The End felirat előtt. Pl.: Közönséges bűnözők, Angyalszív. De kétségtelen, a Hatodik érzék sem panaszkodhat.

Az azért kár, hogy az ember tudja, és ezért várja is, hogy a film végén poén van, mert ezért végig azon agyal, hogy mi az a csattanó. Nem mondom meg, hányadik percben jöttem rá, csak annyit árulhatok el, hogy - miután boldogan és rögtön a barátnőm fülébe súgtam -, azóta hideget eszek, és a fürdőkádban alszom.