Hazárd megye lordjai

Az ember azt hinné, ha egy filmet az az átok sújt, hogy Sean William Scott színészi nagyságára van rászorulva, akkor ott már komoly a baj, ám világ, láss csodát, a dolog nemhogy működik, de tarol, s mi kuglibábuk módjára dőlünk szanaszét.

Hé haver, hol a kocsim? - szegezi a költői kérdést Sean William Scott prezentálásában Bo Duke Johnny Knoxville-külsejű unokatestvérének Luke Duke-nak, miután imádott '69-es Dodge Chargerjének egy szokványosnak indult, szeszcsempészettel egybekötött mucsa-rallyt követően a mezőn két traktor le nem szakítja szárnyait, mint unatkozó parasztgyerek a légyét. Holott már csak háromszor kukorékol a kakas, mire eldördül az évi nagy autóverseny startpisztolya, ahol nekik ott kell lenniük, ha disznók hálnak kecskékkel a tyúkólban, akkor is. A tenyérbe mászó seriff, és a korrupt rendőrfőnök azonban igyekeznek keresztbe tenni a fiúknak, ráadásul kiderül, többről is van szó, mint egy szimpla futamról.

Az ember azt hinné, ha egy filmet az az átok sújt, hogy Sean William Scott színészi nagyságára van rászorulva, akkor ott már komoly a baj, ám világ, láss csodát, a dolog nemhogy működik, de tarol, s mi kuglibábuk módjára dőlünk szanaszét. Mert hát az amerikai Dél kedvelt teleregényének tetemre hívásában rajta kívül nem nagyon működött közre olyan, akit színésznek lehetne hívni, leszámítva ugye az egy szem Burt Reynoldsot, aki mindig, minden körülmények között félisten, nem mellesleg a 20. század leg tekintélyt parancsolóbb bajszának viselője, Magnum hozzá sehol nincs. Felvonul még Johnny Knoxville is, ő attól vált média-ikonná, hogy ne-próbáld-ki-otthon műsorában végez élesben olyan mutatványokat, amiktől normális embernek a gyomra kifordul és/vagy nincs az a pénz, hogy utánacsinálja, de a tévéképernyők biztonságos védőhálóján keresztül marhára élvezik a népek. A filmbeli Luke ki is kacsint az őt alakító Knoxville Jackassére, amikor egy helyütt az autó vonóhorgának végét szorongatva szörfözik a hazárdi aszfalton. Jessica Simpson, kit többnyire akkor vetnek be, amikor a produkció hiányosságairól igyekeznek elvonni a figyelmet e közkedvelt szőke szépség közszemlére kitett idomainak segítségével, alakítja továbbá Daisy Duke-t, kit unokafivérei többnyire akkor vetnek be, amikor saját stiklijeikről igyekeznek elvonni a figyelmet e közkedvelt szőke szépség közszemlére kitett idomainak segítségével. Mondja valaki, hogy nem testhezálló szerep.

A film végeredményben akárha egy péntek esti kanbuli működik, ahol a jó kocsik, jó csajok, jó piák triumvirátusa határozza meg a dramaturgiát, egy szépirodalmi alkotás tényleg csak az asztal billegésbiztossá tevéseként funkcionál, s senki nem érzi kellemetlennek, ha akkorát böfög a légtérbe, hogy Tarkovszkij arcképe leesik a falról.

A Hazárd megye lordjai egy nemes múlttal bíró tévésorozat önmagát kellően nem komolyan vevő, tökéletesen adekvát hangulatú reinkarnációja, country-zenére komponált kocsmai verekedéssel, parasztlakodalomból vett kiszólásokkal, egy mutatóba kölcsönvett színészóriással, és gyönyörű-gyönyörű lányokkal. Nincs őszinte érv ellene.