Herbie nagy kalandja

  • - sam - / PORT.hu

Herbie, a kis Volkswagen újra gazdára talál. Persze most sem őt választja ki az új tulaj, hanem az autó választja ki következő tulajdonosát.

Maggie Peyton (Lindsay Lohan) nem tehet mást, minthogy elviszi a roncstelepről, a bezúzásra ítélt kisautót. A kocsinak - persze azon túl, hogy szabadulni szeretne - minden vágya, hogy újra megmutathassa mire képes. Maggie eleinte azt sem tudja mit gondoljon, nehéz elhinnie, hogy egy autónak lelke van, de végül kénytelen elfogadni és tudomásul venni. Ezután pedig megállíthatatlanná válnak ketten, Monte Carlo után, 2005-ben Herbie a Nascar résztvevőit utasítja maga mögé, ezzel véve szép és méltó búcsút a filmvászontól. Mi pedig még utoljára láthatjuk a kisautót igazán száguldani, győzelmet aratni, mosolyogni és szerelmesnek lenni.

A Kicsi kocsi: Tele a tank! a Herbie-széria ötödik része. Egykori tulajdonosa, Jim Douglas nem bukkan fel ugyan a filmben, de a történet méltó folytatása az eredeti sorozatnak. A rendezőnő elegánsan, céltudatosan, és ami a legfontosabb, tisztelettel nyúlt a témához. Semmi rendezői szabadság, hűen igazodik a film elődeihez, csupán annyi a változás, hogy a technika olyan trükköket is lehetővé tett, ami karakteresebbé tette a kisautó személyiségét. Robotika segítségével megmozdították a kocsi fényszóróit, így Herbie-nek kifejező lett a "szeme", míg lökhárítója szájként funkcionál, ha mosolyogni támad kedve. A mechanikus eszközökkel mozgatott fényszórói szemként működnek, bármilyen irányba elfordíthatók, képes előre-, hátra-, föl- és lemozogni, a "szemhéja" pedig a fényszórókon lévő rostély, ráadásul mindezek mozgatása közben furcsa, nyikorgó hangot ad ki, ahogy egy ilyen öreg autó esetében kell is, hűen kifejezve a kisautó érzelmeit. "Természete" pedig ugyanolyan maradt: szertelen, izgága, nehezen irányítható, de érző és nagyon szerethető.

Angela Robinson, rendezőnő kitűnő munkát végzett, úgy nyúlt a történethez, hogy az semmilyen szempontból se sérüljön. A film teljes egészében hű maradt a klasszikus, 1963-as modellhez, a Volkswagen Bogárhoz, az alkotóknak még az eredeti Herbie-t is sikerült beszerezniük a forgatás egy jelenetéhez, a roncstelepen a legelső modellt láthatja a néző a vásznon. A történet során a szemünk láttára válik az ütött-kopott, piszkos és lapos kerekű kisautó igazi hamupipőkévé, a Nascar királyává. A film persze él a számítógépes technika adta lehetőségekkel, de a felhasznált trükkök nem öncélúak, hanem a történetmesélés eszközei, remekül kiegészítik a film cselekményét. A színészválasztás izgalmas, olyan sztárok bukkannak fel benne, mint Michael Keaton, Maggie édesapjaként, Matt Dillon, aki Herbie legnagyobb riválisát alakítja, valamint Breckin Meyer, Maggie bátyja, a Peyton család büszkesége, aki szívesebben átadná a megtiszteltetést húgának, semmint élne vele. Lindsay Lohan kellemes jelenség a vásznon, remek választás a szerepre. A történetvezetés szórakoztató, könnyed erkölcsi tanítás barátságról és szeretetről gyerekeknek és gyerek lelkű felnőtteknek, igazi családi mozidélután Disneyvel.