Herkules

Ez a film egy elszalasztott lehetőség. Egy igazán tökös, véres "görög Conan" helyett kaptunk egy sallangmentes, akciódús Herculest.

Isten(ek). Vallásos emberek szerint van/vannak, az ateisták szerint meg tökmindegy. Az ókori görögök szerint sok van belőlük, és természetüket tekintve olyanok, mint mi. Bátrak, elszántak, érzelmesek, de néha álnokok, bosszúszomjasak, és hűtlenek. És egyszersmind remek alapanyagok tanmeséknek éppúgy, mint szórakoztató kalandoknak.

Hercules történetét ismerjük, ha máshonnét nem, hát gyerekkorunkból. Apja Zeusz, a villámokat szóró főisten, anyja egyszerű halandó. Zeusz felesége, Héra nem kedveli a fattyút, de elpusztítani nem tudja, de azért próbálkozik. Az ifjú félistennek 12 próbát kell kiállnia, hogy beállhasson az istenek közé. :)

Na most ez a film nem erről szól! Nekem már a Trójában is tetszett, hogy kidobálták a sztoriból az Olümposz tetején tanyázókat. Itt is csak a film előnyére vált ez a döntés. Hercules (Dwayne Johnson) egyszerű, de jól megtermett zsoldos, aki kis csapatával mindent elvállal, ha jól megfizetik. Van itt hallgatag berzerker (Aksel Hennie), emancipált íjászlány (Ingrid Blso Berdal), pénzéhes késelő (Rufus Sewell), halnivágyó látnok (Ian McShane), és állandóan beszélő mesemondó (Reec Richie). Nincs aki elvégezzen egy lehetetlen küldetést, na kit hívsz? Hát persze, hogy Herculest (és csapatát). Minden egyes elvégzett feladat újabb néhány sornyi adalék a legendához. Így lesz isteni erejű, legyőzhetetlen harco a szálfatermetű, bunkósbotot lengető bérverekedőből. Még saját fegyver és vértezet márkája is van, copyright-tal. Nem vicc!

Na, de csak kell valami történet is. Ergenia (Rebecca Ferguson) apja, Cotys király (John Hurt) nevében a csapat segítségék kéri a birodalmát fenyegető Rhesus (Tobias Santelmann) ellen. Ennyi. Oké, azért flashbackek formájában kapunk egy kis ízelítőt a főhős sötét múltjából is, mert a nélkül nem hős a hős. Ekkor láthatjuk a film kötelező jónőfaktorait, Irina Shayk-ot, mint Frau Cules (bocs, de nem tudtam kihagyni!), és a hazai szívnek oly kedves Palvin Barbarát, mint egy király feleségét. Játékidejük alig több pár szempillantásnál, bár azok kellően csábosak. És persze az elmaradhatatlan fordulat. Mert hát már az ókorban sem csak igazságos királyok és gáncsnélküli hősők éltek, de nem ám! Nem lövöm le, de azért senki se számítson itt "Én vagyok az apád!" típusú földindulásra.

Ha már a forgatókönyv ilyen sovány, akkor dobjuk fel látványos akciójelenetekkel a filmet, tartja a producerek kézikönyve. Úgy látszik a készítők is olvasták, mert erre nem lehet panaszunk. Tisztességesen összerakott kézitusa és csatajelenetek váltogatják egymást, amik veszegetik a korhatár besorolást. Talán elbírt volna többet is a film, de legyünk telhetetlenek. A látványvilág is megüti a mércét. A szép magyar hon remekül alakítja Trákiát, a díszleteket pedig monumentálisak, és szépek. Ajánlott IMAX-ben megnézni, a 3D is működik, ezzzel nincs baj.

Azért színészi játék már más kérdés. The Rock-ot az isten is ilyen szerepre teremtette. A 2000-es évek elején vele akartak egy Conan filmet leforgatni. Mennyivel jobban jártunk volna, ha az készül el, és nem a 3 éve mozikba került verzió Jason Momoaval! Szóval Johnson remekül hozza a hegy méretű harcost, hisz' csak önmagát adja. A többiek is igyekeznek élettel megtölteni "2-3 jelző + egy főnév" karaktereiket, nem az ő hibájuk, hogy nem sikerül.

Ez a film szerintem egy elszalasztott lehetőség. Egy igazán tökös, véres "görög Conan" helyett kaptunk egy sallangmentes, akciódús Herculest. Brett Ratner egy képzet iparos, munkadarabja most is szabványnak megfelelő, de múzeumba nem kerül.

Nyári akciómozi, humorral, jó színészekkel, csinos lányokkal. Aki ezt szereti (és ki ne szeretné?), az ki ne hagyja!

Mind az imdb-n (7,1), mind a RT-n (71%) átlag fölé értékelik.

A hazai forgatás és Barbi mosolya miatt legyen 70%. :)