Hétfői tedd azt!

Próbáltam belecsempészni pár tudományos ismeretterjesztést, meg egy mozit a nyomasztó akusztikai prés fogai közé, ahogy a szamárkórót rejtik az ikebana virágsalátájába. Az igyekezet ámulattal vegyült, látva a hétfőhöz képest szokatlanul gazdag kínálatot. Örvendjünk hát, hisz az erős kezdés egészséges fejlődést ígér a hét hátralevő részére!

Kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál

Kecskemét, július 19-30.

Változatos zenei programokkal várja a közönséget július 19. és 30. között Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztivál, amelyen idén olyan művészek lépnek színpadra, mint a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor világhírű operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hámori Máté, Hollókői Huba, Navratil Andrea többek között, a fesztivál vendége lesz a zárókoncerten Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész.

Crème de la Pop Akusztik TV-felvétel

A38 Hajó (Koncertterem), július 19., 12:00

Hallgassátok meg őket rendhagyó felállásban, az M2 Petőfi TV Akusztik műsorának felvételén!
A zenekar 2013 tavaszán tett szent fogadalmat, hogy közös erővel megmentsék a 90-es évek számukra legkedvesebb magyar dalait a kifakulástól és lassú elmúlástól, mégpedig egy másik veszélyeztetett zenei kinccsel való házasítás útján.

Lendülj be!

Csodák Palotája, július 19., 12:00

Elektromosságtan, hőtan és mechanika témakörében tartanak izgalmas kísérlet bemutatókat az Öveges teremben, ahol gyakran a látogatók is részesei a demonstrációknak. A Fizika show-kon a legkülönfélébb fizikai - és olykor kémiai - kísérleteket vesznek elő. Egy-egy bemutató alkalmával gyakran a nézők közül választják ki a segítőinket, így te is részese lehetsz a Fizika csodáinak!

Kalandozás a csillagos égbolton

Planetárium - Zsolnay Kulturális Negyed, július 19., 15:00

A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató. A műsor a Digitárium segítségével végig kalauzolja a nézőt a nevezetes földrajzi szélességeken, Egyenlítőtől a térítőkön és Sarkkörön keresztül egészen a Pólusokig. A műsorban még bemutatásra kerül a Föld, mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. A magas színvonalú látványtechnika minden eleme bemutatásra kerül az égbolton történő kalandozás során.

Harangjáték és fuvolaszó

Szent István Bazilika, július 19., 16:00

Harangjáték és fuvolaszó minden hétfőn és kedden 16:00 és 16:30-kor a Szent IStván Bazilikánál! Bach, Mozart, Haydn, Paganini, Chopin, Bizet művei.

A38 Hajó (Orrterasz), július 19., 17:00

Megnyújtnád a hétvégédet? Vagy csak korábban kezdenéd a következőt? Van számodra egy jó hírünk! Hosszú várakozás után, mindenki legnagyobb örömére, június 7-től végre visszatér az A38 Hajó orrteraszára, a Mondays: Offf nyári rezidenciája harmadik szezonja alkalmából. A recept a szokásos, minden hétfő délután 5-től este 10-ig a legjobb szelektorok húznak elő táskájukból minőségi elektronikát egész nyáron, Ti pedig fesztelenül bólogathattok rájuk a Dunán, kezetekben hűs koktélok társaságában. Jól hangzik.

Űrutazás egy üvegedényben

Csodák Palotája, július 19., 17:00

Elektromosságtan, hőtan és mechanika témakörében tartanak izgalmas kísérlet bemutatókat az Öveges teremben, ahol gyakran a látogatók is részesei a demonstrációknak. A Fizika show-kon a legkülönfélébb fizikai - és olykor kémiai - kísérleteket vesznek elő. Egy-egy bemutató alkalmával gyakran a nézők közül választják ki a segítőinket, így te is részese lehetsz a Fizika csodáinak!

Benczúr Ház Kulturális Központ, július 19., 19:30

Sokféle nép válik testvérré ezen az estén: az amerikai Joshua Bell, napjaink legünnepeltebb hegedűművészeinek egyike Astor Piazzollát játszik. De az argentin tangót az európai klasszikus zenei hagyománnyal ötvöző zeneszerző Négy évszak Buenos Airesben című darabja mellett megszólal az esten autentikus tangó is az argentin José Gallardo előadásában, balkáni népzene az albán-görög származású Jonian Ilias Kadeshának és a Söndörgő együttesnek köszönhetően, magyar és cigány népzene Szalóki Ágival, és várható néhány meglepetés szám is.

Móser Ádám

IF Cafe, július 19., 20:00

Francia-balkán-klezmer-tangó. Móser Ádám - Francia-balkán-klezmer-tangó harmonikán.
"A tangó nekem mindig kultúrák találkozásáról szólt, ahogyan a sanzon is. Hagyományok törésvonalai mentén születő feszültségről, annak feloldásáról. Szenvedélyről, életről. A tangóban ugyanúgy benne van Kelet-Európa, mint Argentína. New York, Odessza. A sanzonban a balkán és Párizs."

Konyha akusztik - vendég: Szebényi Dani

TRIP (Terasz), július 19., 20:00

A háromfős Konyha az LGT által teremtett, hazai popzenei hagyomány XXI. századi zászlóvivője: a szerethető dalokat kiemelkedő hangszeres zenészek adják elő, akik olyan sorokat énekelnek, amelyek személyesek, mégis mindenki számára meghagyják a helyet a saját történetünknek és ismeretlenek ezreiből teremtenek közösséget.

Skate Kitchen

Budapesti Távmozi, július 19., 20:00

Több tízezres instagramos rajongótáborral rendelkező valódi gördeszkasztárok a főszereplői a lélegzetelállító mutatványokkal teli Skate Kitchennek, amely a New York-i szubkultúrát mutatja be testközelből. A külvárosi tinilány, Camille (Rachelle Vinberg) unalmas élete felfordul, amikor összebarátkozik egy lányokból álló deszkás csapattal.

Szent István Filharmonikusok, vez.: Antal Mátyás, km.: Berecz Mihály (zongora)

Vajdahunyad vára épületegyüttes, július 19., 20:00

A Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál idén júliusban is hétfőnként és csütörtökönként várja a minőségi szórakozásra vágyókat! A ma (hétfő)  estére várható eső miatt a Szent István Filharmonikusok koncertje a holnapi esőnapon (kedd) lesz megtartva.

A Dal a Miénk – Csík Zenekar és az LGT dalok, Presser Gábor, Karácsony János

Mézesvölgyi Nyár Nagyszínpad, július 19., 20:30

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával kiegészülve, mégis igazi Csík Zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az 50 éves LGT zenekar dalait, ezzel is megmutatva közönségének, hogy legyen szó zenéről vagy színpadi show-ról, a tradícionális és a modern nem csak megfér egymás mellett, hanem megfelelő fúzióban egy egészen új világot is teremt ebben a rohanó, 21. században.

Tímár Sára és zenekara: Ének a határtalanról

Benczúr-kert, július 19., 20:30

Tímár Sára Junior Príma-díjas énekesnő neve ismerősen cseng a hazai népzenei és világzenei életben, hiszen évek óta számos zenei formációban megfordult már, a táncház mozgalom fiatal generációjának egyik kiemelkedő alakja. Saját zenekarát 2009-ben alapította, azóta külföldi és belföldi koncerteket adnak és számos népzenei hangzó anyagon hallhatók. A Benczúr Kertben új anyagával áll színpadra.