Hétvégén vár a Margó Fesztivál és még sok más csodálatos program!

Még tart a Design Hét, érdemes ellátogatni pár programra, de a Kiscelliben is izgalmas kiállítás nyílik, valamint gasztroeseményekkel is megszórták a hétvégét. Programra fel!

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár – Várkert Bazár, október 10-13.


Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár, ahol nemcsak a sokszínű magyar és világirodalmat ismerhetik meg az érdeklődő olvasók, de kedvükre válogathatnak az egyetlen őszi könyvvásáron. A Margón fellép André Aciman, Elisabeth Asbrink, Emily M. Danforth, Sissel-Jo Gazan, Kim Leine és Jón Kalman Stefansson.
Új könyvét mutatja be többek között Barnás Ferenc, Bartis Attila, Bödőcs Tibor, Darvasi László, Gárdos Péter, Karafiáth Orsolya, Nádas Péter, Szécsi Noémi és Tóth Krisztina. Rendhagyó előadáson mutatja be Krasznahorkai László új regényét Haumann Péter és Miklós Szilveszter dobos.

Design Hét Budapest 2019 - Budapest, több helyszínen, október 4-13.

Idén október 4–13. között immár tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődőket a Design Hét Budapest fesztivál – a korábbi évek gyakorlatához hasonló felépítésben, de számos újdonsággal. A Design Hét Budapest fesztivál Magyarország legnagyobb designeseménye, melynek fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése és ezáltal a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése.


Ragyogj! – Divat és csillogás – Kiscelli Múzeum, október 11. - 2020. március 15.


Az öltözék és a változó divat az emberi kommunikáció egyik alapvető eszköze, a megkülönböztetés igénye, a tömegből való kiemelkedés pedig a divat egyik mozgatórugója. Ebben alapvető jelentőségű minden olyan textília, kiegészítő és díszítés, mely magára vonzza a tekintetet, illetve különleges értéket képvisel. Ami csillog, az pedig legalább az egyik követelménynek biztosan megfelel.
A társadalom változásával a felhasználás célja is változott és változik: míg a 19. század előtt a fémszálas selymek, hímzések, csipkék és drágakövek társadalmi különbséget deklaráltak, addig a 20. században inkább az egyén feltűnése, a személyiség kiemelése lett a cél. A csillogó öltözékeken keresztül nyomon követhetők a társadalmi és életmódbeli változások, illetve azok az alkalmak, társasági események is, melyeken más és más okból az emberek ilyen feltűnő öltözékben jelentek meg.
A kiállítás mindezeket a szempontokat figyelembe véve mutatja be a különböző korszakok divatjára jellemző, változó stílusú csillogó öltözékeket.


Lakás 2019 kiállítás – Hungexpo Budapesti Vásárközpont, október 11-13.


Lakást vagy családi házat keresel? Új építésű ingatlan érdekel vagy inkább használt lakásba költöznél? Nézd meg 2019 új projektjeit és fejlesztéseit és válogass kedvedre a használt lakások közül 2019 őszén a LAKÁS 2019 kiállításon a Hungexpón október 11 - 13. között.
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


VII. Kürtőskalács Fesztivál 2019 – Városliget, október 11-13.


2019-ben már a hetedik Kürtőskalács Fesztivált rendezik, melynek központi témája nevéből adódóan a kürtőskalács, amely egyszerre hagyományos és megújulásra képes modern finomság. Hisz a kürtőskalács több mint 200 éves múltjára való tekintettel mára bekerült a Magyar Nemzeti Értéktárba és már hungarikummá lett nyilvánítva. A kalácsokért természetesen fizetni kell, de a koncertek és a fesztivál ingyenes lesz. A Kürtőskalács Fesztivál tervezésében két dolgot tartanak szem előtt: hogy minőségi, együtt–töltős családi programok kíséretében a hagyományos parázson sült kürtőskalács csodavilágába kalauzolják az érdeklődőket.

Disznótoros Kolbászfesztivál 2019 - Magyar Vasúttörténeti Park, október 11-13.

 

A Disznótoros Kolbászfesztivál egy hétvégére a vidéket hozza el Budapestre. Három napon át tart majd az óriási kolbászvásár, ahol 250 féle háztáji kolbászból lehet válogatni. Az ország minden pontjáról érkeznek kolbászkészítők, sőt még a határon túlról is. Ezen kívül hurka, szalonna és mindenféle disznótoros
készítmény, házi sajtok, fűszerek, kürtőskalács, sütőtök, méz, lekvár, és sok más háztáji termék lesz kapható a budapesti kolbászfesztiválon. Csupa boltban nem kapható kézműves finomságok, melyeket közvetlenül a termelőktől lehet megvásárolni.

Nemzetközi Macskakiállítás - Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont, október 12-13.

 

A Macskamánia Egyesület IMMUNOVET Nemzetközi Macskakiállítást rendez 2019. október 12-én és 13-án Budapesten a Lurdy házban. A kiállításon naponta több száz különleges macska, gyerekprogramok, táp és felszerelés - vásár várja az érdeklődőket. A macskák mellett törpe és óriásnyulak, vadászgörények, tengerimalacok, sünök és kis rágcsálók, valamint egzotikus állatok is részt vesznek a rendezvényen. A táp és felszerelésgyártók óriási kedvezménnyel árusítják a termékeiket.

 

FitParádé - MOM Sport Uszoda és Sportközpont, október 12-13.

 

60 sportág, 2000 versenyző, 9 helyszín. A Fitparade 17 éve októberben, 2 napos multisport fesztiválként kerül megrendezésre, s mint ilyen a közép-európai régió egyik csúcsrendezvénye.

 

Kutyás Critical Mass - Egy a falka! - Szent István Bazilika előtti tér, október 12. 13-16h

3 millió – egy 2018-as kutatás szerint ennyi kutyát tartunk mi, magyarok. Ami azt jelenti, hogy emberek több mint harmada él olyan háztartásban, ahol legalább egy kutya is lakik velük. Ez Budapestre nézve közel fél millió ebet jelent, csaknem minden negyedik ember tart kutyát a fővárosban, ami még európai szinten is kiemelkedő szám. Ám a magas kutyatartási kedv akaratlanul a konfliktusok megnövekedésével is együtt jár, hiszen a szűkös városi környezet alapvetően korlátozza a szabad kutyázás lehetőségeit, így mindig több az összeütközés, mint ami indokolt lenne.

Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy 2019 őszén megrendezik az első Kutyás Critical Mass-t, amelynek fő jelmondata: Egy a falka! A vonulás 13 órakor a Szent István Bazilikától indul majd és a Hősök teréig tart – természetesen békés, jól szocializált kutyákkal és felelős gazdikkal.

 

Chili nap - Füvészkert - ELTE Botanikus Kert, október 12. 9-17h

 

Egész nap: mexikói ízeket kínáló streetfood
Chilivilág bemutatkozik: fajtabemutató, kóstoló, chilis termékek árusítása. Friss termések kóstoltatása, bemutatása. Cserepes növények bemutatása, tanácsadás. (African devil, Biquinho,
Habanero, Bhut Jolokia, Trinidad scorpion, és színváltozatai
Termelői méz árusítás
Csokoládé- és kávéház chilis különlegességekkel is – Csokoládia Kft
10h- 16h: Kézműves gyerekfoglalkozás
10:00 Kertvezetés – Szabó-Szöllösi Tünde vezetésével
11h: Előadás a chiliről - Dr Pap Zoltán SZIE
12h: Szamóca tanoda - kertvezetés gyerekeknek- Csoki (és chili) imádó mesehősök nyomában
14:00 Kertvezetés - Szabó-Szöllösi Tünde vezetésével
15h filmvetítés- mexikói rövidfilmek

 

Vanishing Point 2019 - Dürer Kert, október 12. 17h

 

Harmadik évére a Vanishing Point egy műfaji mozgalommá kezd növekedni, ahol egy egynapos klubfesztiválon felsorakoztatjuk előttetek a szcéna legmeghatározóbb együtteseit itthonról és a világ körül egyaránt. A csapat változatlan, a New Beat-tel együttműködésében a Middlemist Red esztétikája alapján összeállni látszik az idei fellépők sora:

 

 

Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál - Budapest, több helyszínen, október 11-30.

 

Az illusztráció világszerte az egyik legprosperálóbb grafikai műfaj, amit pályázatok és fesztiválok sora bizonyít, amelyeket rendszerint jelentős sajtófigyelem és közönségsiker kísér. 2019 őszén a Graphifest keretében első alkalommal rendezik meg az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivált. Célja, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. A szervezők a tavasszal meghirdetett pályázatra konkrét szövegre reflektáló, narratív képalkotásokat vártak, szabadon választott művek, régi vagy kortárs, külföldi vagy magyar szerzők írásaihoz készült illusztrációkat, vers, novella, regény, mese, publicisztika, gyermek- és ifjúsági irodalomhoz készült műveket. Felhívásukra mintegy 450 alkotó több mint 2600 pályaműve érkezett be. Ebből választották ki azt a mintegy 220 művet, amelyet a Magyar Képzőművészeti Egyetemen megrendezett kiállításon és katalógusban most a közönség elé tárnak.
Nem titkolt szándékuk, hogy ösztönözzék a hazai irodalmi illusztrációt, láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is. Az illusztráció egyéb irányai mellett különös figyelmet szentelnek az elmúlt évtizedekben kevesebb figyelmet kapott szépirodalmi illusztrációnak. Kiemelten fontosnak gondolják ugyanis, hogy a klasszikus és kortárs, külföldi és hazai alkotók írásai korszerű képi alkotásokkal társulva jussanak el a közönséghez. Ezért különállóan mutatják be az évfordulós szerzők irodalmi műveire készült legjobb 102 illusztrációt a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A két fő tárlatot számos egyéb szakmai program kíséri.


Indiai Filmhét – CINEMApink MOM Park, október 7-13.


2019. október 7-13. között az IFFW (Indian Film Festivals Worldwide) az Indiai Nagykövetség közreműködésével Indiai Filmhetet rendez a CINEMApink MOM Park moziban. A Filmhéten bollywoodi sikerfilmek, indiai művészfilmek és díjnyertes regionális filmek szerepelnek a válogatásban. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.


4. Európai Art Mozi Nap – Országszerte, október 13.


„Európa mozizni megy!” – szól az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére meghirdetett nemzetközi eseményhez Európa-szerte több mint 700 mozi csatlakozott, köztük az Art-Mozi Egyesület szinte teljes tagsága, 27 magyarországi művészmozi is. Ezen a napon a résztvevő mozik változatos programokkal, többek között fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget.

Erdei- és szarvasgomba feszt -Pancs Gasztroplacc, október 13. 9-14h

 

Az ősszel és a lehulló levelekkel, megérkeznek a mélyebb, komplexebb ízű vadon termő gombák, köztük az ínyencek kedvencének számító szarvasgombával. Ezt a napot ezeknek a különleges alapanyagoknak szentelik és egyúttal szeretnék megmutatni, hogyan emelhetőek be a mindennapok ételeibe. A termelők között számos gombás szakemberrel, kiállítóval találkozhattok, akiket bátran bombázhattok kérdéseitekkel is. A rendhagyó piaci ebédet ezúttal a Triffla gombabolt készíti, kávés-konyakos gombapörkölt készül a bográcsban, amihez a kenyeret Szabi A Pék süti.