Hiánypótló - A tenger dala

Nem kellenek szuperhősük és életre kelt verdák vagy repcsik egy csodás animációs filmhez, elég a csodálatos látványvilág és a jól érthető, mindenkihez szóló mondanivaló és egy szó szerint elvarázsolt mese.

Az egyébként magyar közreműködéssel is készült Kelis meséjével az ír rajzfilm és a kelta hiedelemvilág egyszer már elvarázsolta a nézőket és az Oscar-jelölésig jutott a legjobb egészestés animáció kategóriában – a díjat végül a manga ihletettségű Hős6os zsebelte be -, és ez nagy szó abban a filmvilágban, ahol rendszerint csak a nagy stúdiók filmjei juthatnak szóhoz és egyáltalán nemzetközi forgalmazáshoz. Az ír folklór pedig nem csak a manókról és a négylevelű lóheréről meg az angolok elleni küzdelemről és a whisky-ről szól. A varázslatos szépségű A tenger dala, akárcsak a rendező első filmje az ősi, talán történelem előtti kelta mítoszokhoz nyúl, hősei a halászmesékben oly gyakran felbukkanó a selkie-k, avagy fókatündérek, a sellők távoli rokonai, akik a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak, sőt, a lányok gyakran válnak jóképű halászok feleségévé. A mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről szól, aki az utolsó fókatündér, és akik a nyüzsgő nagyvárosból kalandos útra indulnak egy ősi legenda nyomában, hogy végre hazatérhessenek tengerparti otthonukba. Tomm Moore második egészestés rajzfilmje a Oscar-jelölés mellett Césár-jelölést kapott a zenezerző Bruno Coulais munkájáért. A klasszikus animációt és egyfajta örökérvényű látványvilágot felvonultató filmet a sajtó is ünnepelte, sőt, Moore-t sokan a legendás japán mesterhez, az időközben visszavonult Hayao Miyazakihoz hasonlítják! A családi hagyományok és egymás segítése mellett állást foglaló film megmutatja, hogy mindenkiben rejtőzhet egy kis varázserő.

Nem csupán bepótolni érdemes a filmet, de remek szünidei program is, de a 6-os korhatárbesorolást érdemes figyelembe venni, mert komoly témákat is felvet a történet.

A Port.hu értékelése: 8.2