Hiánypótló – Mad Max: A harag útja

Bár a hazai bemutató még májusban volt, George Miller modern klasszikusa még most is dübörög néhány moziban, ami igen ritka jelenség a nagy költségvetésű hollywoodi filmek esetében.

A Mad Max - A harag útja sikerének titka az, hogy egyszerre színtiszta hollywoodi akciófilm és egy modern mitológia szerves része. Ebben sokat segít, hogy a három régi, Mel Gibson főszereplésével készült darabot is jegyző, immár hetven éves George Miller vállalta a rendezést, viszont a korábbi részekhez képest óriási költségvetéssel rendelkezett, és olyan sztárokkal dolgozhatott, mint Tom Hardy vagy Charlize Theron – mert ne feledjük, hogy az 1979-es első Mad Max elkészültekor Gibson még Ausztráliában is egy ismeretlen senki volt. És persze van egy remek történet, amely gazdag részletekben és fordulatokban, ugyanakkor egyetlen nagy és torokszorítóan izgalmas hajsza. A menekülők egy csapat gyönyörű lány és egy kőkemény félkarú harcosnő – a pályája csúcsán lévő, kopaszra borotvált Charlize Theron -, illetve a hozzájuk csapódott „országúti harcos” Max, az üldöző pedig egy Halhatatlan Joe nevű félőrült vezér és fanatikus hívei, a V8-as motor bűvöletében élő hadifiúk, a terep a végeláthatatlan sivatag., a kor pedig az apokalipszis utáni reményvesztett, torz civilizációkat szülő brutális időszak. És mindez tökéletesen lett felépítve, kezdve a Halhatatlan Joe főhadiszállásaként szolgáló Citadellától a szökevények páncélozott kamionján át az üldözők önfeláldozó halálkultuszáig. Itt vibrál és dübörög minden, és nem feltétlenül az a kérdés, hogy az nézi-e meg a filmet, aki eddig kihagyta, hanem az, hogy hanyadszorra veszünk rá jegyet – és persze érdemes a feliratos verzióra beülni, hiszen az adja a teljes élményt. És persze készül,a folytatás, Mad Max: The Wasteland címmel.

Nahát: Mivel az itt látható félcivilizáció nyilván hosszú évek alatt jött létre, Tom Hardy karaktere túl fiatalnak tűnik ahhoz, hogy annak idején lássa az apokalipszis előtti világot, így sokan úgy vélik, hogy ő valójában nem Max, hanem a Kóbor Kölyök a második részből. Ezt igazolhatja, hogy az itt látható Max sem beszél sokat, viszont gyakran morog, illetve feltűnik a filmben a picike zenegép is, amit a Kölyök Maxtől kapott. Hasonló elmélet, hogy Halhatatlan Joe tuladonképpen az első rész Toecutter nevű főgonosza, vagy az, hogy az itt megismert Rictus Erectus lesz/volt a második rész arcnélküli Lord Humungusa.