Híres filmek és rajzfilmek korai változatai

A Szemtől szemben Michael Mann saját tévéfilmjének remake-je, a South Park eredetileg karácsonyi üdvözlet volt.

Boogie Nights

Paul Thomas Anderson 1997-es kiváló filmje a '70-es és a korai '80-as években játszódik, és a pornó felvirágzásáról szól. Mark Wahlberg itt játszotta el élete első komolyabb szerepét, egy Dirk Diggler művésznevű, testi adottságai révén különösen tehetséges pornóst, akit a legendás John Holmes ihletett. Holmes egy tipikusan az "életnél nagyobb" figura volt, erősen önpusztító életet élt, és méretes testrésze kapcsán még városi legendák is születtek. Életéről készült egy nevezetes portréfilm, és Anderson kilenc évvel korábban, 17 évesen gyakorlatilag azt parodizálta ki a fél órás The Dirk Diggler Story című áldokumentumfilmjével (mockumentary). Ebben már fellelhetők a Boogie Nights egyes karaktereinek előképei.

 

Szemtől szemben

Michael Mann zseniális krimijét méltán emlegetjük a legnagyobbak között, és nem pusztán azért, mert először láthattuk együtt Al Pacinót és Robert DeNirót. A rendező egy saját, hat évvel korábbi tévéfilmjét dolgozta fel: az 1989-ben bemutatott L.A. Takedown egy sorozat pilotjának készült, de soha nem lett folytatása. Mann vaskos, 180 oldalas forgatókönyvét kurtította meg a sztorihoz, de feltétlenül le akarta forgatni a teljes történetet - és végül sikerült neki, tisztességes költségvetéssel, a legnevesebb színészekkel. 

 

Tiszta románc

1987-ben, amikor Quentin Tarantino még videotékában dolgozott, elkezdett forgatni egy (amatőr)filmet My Best Friend's Birthday címmel. A mindössze ötezer dollárból készült fekete-fehér alkotás története több olyan elemet tartalmaz, amit később átemelt a Tiszta románc forgatókönyvébe. Egy srác call girlt rendel a születésnapjára, majd  egymásba szeretnek, így elhatározza, hogy megöli a lány stricijét. A párbeszédek már jellegzetesen "tarantinósak", telis-tele popkulturális utalásokkal. A sztorin kívül dialógusokat is felhasznált a Christian Slater és Patricia Arquette főszereplésével készült kultfilm megírásakor, és a főszereplő srác Elvis-rajongása is felbukkant a My Best Friend's Birthday-ben. Sajnos a film nyersanyaga megsemmisült, így a teljes verziót soha nem láthatjuk, csupán egy 37 perces részlete maradt fent.

 

South Park

A sorozat alkotói, Trey Parker és Matt Stone már egyetemista korukban készítettek egy négyperces, Jesus vs. Frosty című animációs filmet, amiben már felismerhetjük a későbbi kultsorozat számos figurájának prototípusát. A korai Stan még Cartman hangján beszél, maga Cartman a későbbi Kenny funkcióját tölti be (azaz meghal), és egy másik srác visel kapucnit, de nincs neve. Évekkel később a Fox egyik vezetőjének kérésére újabb pár perces filmecskével álltak elő, amit a megrendelő karácsonyi üdvözletként továbbküldött a barátainak. Csakhogy a Jesus vs. Santa kiszivárgott a netre, és olyannyira népszerűvé vált, hogy a Comedy Central fejeseinek figyelmét is felkeltette. Parker és Stone lehetőséget kaptak egy rajzfilmsorozat elkészítésére, a többi pedig már történelem.

(Forrás: Listverse)