Hit, kemény, szeretet

Noha az évek nem szálltak el nyomtalanul a grazi Super-Mensch felett, a bickói még mindig a régiek, a ráncok meg kifejezetten jól állnak neki. Persze vannak sokan, főképp a nyiszlett bölcsészfajtából, akik ki nem állhatják az öregfiút, de ezekre nem szabad hallgatni, az ilyenek titkolt irigységgel, számító objektivitással elemzik a filmjeit, ahelyett, hogy megnyitnák szívüket és engednék, hogy átdübörögjön rajtuk ez a kétlábon járó csupaszív Kraftwerk.
A Schwarzenegger-filmekben az a jó, hogy az igazság mindig győzedelmeskedik, a gonoszt pedig irgalmatlanul eltiporják. Ráadásul arra is ügyelnek, hogy szemernyi kétely se maradjon bennünk az eltiprás tökéletességét illetőleg, úgyhogy azon túl, hogy agyonverik és felnyársalják a célszemélyt, általában le is lövik, felgyújtják, a végén pedig valami nagyobbfajta épületet is rárobbantanak, lehetőleg egy akkora felhőkarcolót, amekkorát még elképzelni sem bírunk. Persze, amíg idáig eljutunk, sokféle izgalmak adódnak A hatodik napon ezek a következők:
A közeli jövőben járunk, ahol a tudósok már mindent klónoznak, ami mozog - kutyát, macskát, aranyhalat - csak embert nem, mert azt nem szabad. Főhősünk viszont, aki egy magán légitársaságot üzemeltető ideális családapa - és nem mellesleg háborús veterán - , nem rajong a klónozásért. Egy szép napon aztán a család dédelgetett blökije megtér a kutya-mennyországba, emberünk pedig szívettépő dilemmába kerül: vegyünk-e klónkutyát, vagy bőgjön a gyerek? A probléma egy csapásra megoldódik, amikor hazatérve egy klón-blöki fogadja a kertkapuban, mi több, a házban éppen klón-maga ölelgeti a feleségét. És ez még csak a kezdet! Hiszen Arnie-nak még meglepődni sincs ideje, és máris lemészárolta a rátámadó klón-halálosztag gyorsan újratermelhető tagjait. De miért akarták megölni, és mit keresett a saját házában, amikor nem is volt ott? A szálak egészen messzire, egy Bill Gatesre emlékeztető lelketlen milliárdoshoz vezetnek, a tét pedig nem kisebb, mint az emberiség jövője...
Ha a kritikus nyitott szívvel ült be a moziba, akkor nem kerüli el figyelmét a leglényegesebb kérdés: Mi történik akkor, ha a két Schwarzenegger összetalálkozik, vajon barátok lesznek, vagy összevesznek, elpusztítják egymást, vagy összefognak? És ha összecsapnak, vajon mi történik akkor, ha a megállíthatatlan találkozik az elmozdíthatatlannal? Ha pedig összefognak, hogyan lehet fokozni a fokozhatatlant? Ezek az élet igazi kérdései, amelyekre a választ csakis ebből a filmből kaphatjuk meg.
Egy percet se késlekedjenek hát, üljenek be a moziba, és tekintsék meg a Hatodik napont. Ha legalább annyira komolyan veszik, mint ahogy én tettem, akkor jól fognak szórakozni. Cserébe a tanácsért mindössze annyit kérnék, tessék imádkozni, hogy súlyzókészletet hozzon nekem karácsonyra a Jézuska.