Hó közepi kedd

Megint kedd lett, ahogy ez hétről hétre lenni szokott. De a programok nem ugyan azok ám. Nézzétek csak!

Talpuk alatt

Nemzeti Táncszínház, december 14., 10:00

A Nemzeti Táncszínház négy évvel ezelőtt megkezdett színházi nevelési munkájának újabb gyümölcse a Talpuk alatt című komplex táncszínházi nevelési előadás. A mostani művészeti és pedagógiai projekt együttműködő partnerei: Duna Táncműhely, Káva Kulturális Műhely.


Boribon és Annipanni

Budapest Bábszínház, december 14., 10:00

Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Hétköznapi kalandjaik legnagyobb varázsa, hogy minden mai és egykori gyerek számára ismerősek. Mert mindenki vágyott már piros kisautóra, barátkozott össze kóbor cicával vagy épített házat az asztal alatt. Mindenki volt már beteg, fújt a kádban buborékot, és kért anyától még egy esti mesét.


Harkály zöld kabátban - Az év madara a zöld küllő

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - Mezőgazdasági Könyvtár, december 14., 17:00

Az év élőlényeinek megválasztása a környezetvédelem fontosságára és a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtárának előadássorozata a 2021. év kiemelt élőlényeit mutatja be közelebbről.


Kepes András dedikál

Írók Boltja, december 14., 17:00

Kepes András író a Tövispuszta, a Világkép és A boldog hülye és az okos depressziós című könyveit dedikálja az Írók Boltjában.


David Bowie arcai

Várkert Bazár, december 14., 18:00

A "David Bowie is" című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, közel 200.000-en váltottak rá jegyet. A David Bowie Archívummal együttműködésben megvalósult kiállítás záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok, Vicky Broackes, Geoffrey Marsh Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt.


Bihari Ágnes: Boldog Kft

Artphoto Galéria, december 14., 18:00

Valahol Pesten van egy bolt, egy bizonyos Boldog Kft üzlete. Neon cégérén esténként a 'boldog' szó úgy világít, mintha csak magát a boldogságot kínálná azoknak, akik arrafele keresik. Fotósként azt hiszem én is az egyre nehezebb szívű boldogság-keresőket fotózom, velük futok össze a város különféle részein, sőt, különös módon akkor is őket találom meg, amikor a Föld másik felén járok.
Képek Magyarországról és Mexikóból.


Falvay Attila (hegedű), Szűcs Máté (brácsa), Somodari Péter (gordonka)

Zeneakadémia (Solti György kamaraterem), december 14., 19:00

Míg a vonósnégyes az évszázadok során a par excellence kamarazenei műfajjá vált, addig „kistestvérének”, a vonóshármasnak csak kiemelkedő epizódszerepek jutottak. Ezek egyike Mozart 1789-ben, az utolsó három szimfóniával egyidőben keletkezett Esz-dúr divertimentója. A mű címe szerint ugyan könnyed, szórakoztató muzsika, valójában egy nagyszabású, szimfonikus dimenziójú mű, amelyben minden hangszer egyformán fontos szerepet kap.


Szarvasnak gyermeke

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház - Kamaraterem, december 14., 19:00

Miután Ervin, a jómódú budai fiatalember életét veszti egy jávorszarvas-balesetben, hátrahagyott jóbarátai elhatározzák, hogy ápolni fogják az emlékét. Akkor is, ha Ervin ezt nem akarná. Akkor is, ha Ervin talán mégsem halt meg. Akkor is, ha meg kell ölniük.


Anyám tyúkja

Örkény István Színház, december 14., 19:00

Mit csinál Edward király, angol király? Mihez ne fogjon senki könnyelműen? Mi történik őszi éjjel a galagonyával? A válaszokat egyformán tudjuk. Ha valamiben, ebben egyek vagyunk. De jó! Egy versantológia van a fejünkben, kinél szűkebb, kinél bővebb, de a magja közös. Rágcsálja az idő, strófák, sorok, jelzők kihullnak, néha a szerző neve is.


A piszkosak

Karinthy Színház, december 14., 19:00

_Te mi a f… csinálsz?
-Bocs főnök,csak olvasok.
-Munkaidőben b…meg,nincs még kész a fürdőszoba!
-De kész van .
-De hiányzik róla a felső sor csempe!
-Az az egy sor hiányzik ,de a többi az kész van…
-De akkor ne mondd hogy kész van b…meg amikor nincs kész!


Miss Daisy sofőrje

Belvárosi Színház, december 14., 19:00

Egy elgondolkodtató történet arról, hogy az elutasítás méltatlanul egyszerű, és nem egyenlő a függetlenséggel. Egy szívmelengető történet arról, hogy az intolerancia gyűlöletet szít, viszont a másik elfogadásának készségével nem kevesebbek, hanem többek leszünk.


Macskafogó

József Attila Színház, december 14., 19:00

M. u. 80-ban az X bolygón az egértársadalom élete veszélyben forog. Az Intermouse rég visszavonult  adu-ásza, Nick Grabowski az egerek egyetlen esélye: rá hárul a feladat, hogy Pokióból elhozza Fushimishi professzor legújabb találmányát… hogy a Macskafogó életre kel-e, az kiderül a darabból.

 


Fassang László (orgona)

 

Zeneakadémia (Nagyterem), december 14., 19:30

Fassang László neve aligha ismeretlen a budapesti közönség számára. Az orgonaművész kiterjedt hazai és nemzetközi előadói tevékenysége a klasszikus orgonairodalom megszólaltatására összpontosul, de fontos részét képezi másik szenvedélye, az improvizálás is. Zeneakadémiai hangversenyének középpontjában Johann Sebastian Bach zenei öröksége foglal helyet.


Valami csaj(ok)

 

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

Egy középkorú férfi nősülni készül s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi) de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén.


Shantel & Bucovina Club Orkestar

 

A38 Hajó (Koncertterem), december 14., 20:00

Hamisítatlan ereszd el a hajam a török származású németországi diszkópartizánnal és elmaradhatatlan zenekarával a Bucovina Club Orkestarral. 2021-ben Shantel folytatja a decemberi hagyományt: megmozdítja a Hajót az elektronikával megtámogatott balkáni dallamokkal és a fáradhatatlanul táncoló közönséggel.


Mario Biondi

MOM Kulturális Központ - MOMKult, december 14., 20:00

Mario Biondi, akit akár az olasz Barry White néven is hívhatnánk! A szicíliai születésű énekes, az érzékien búgó bariton az egyik legnépszerűbb soul- és R’n’B énekes. Tizenhét évesen már Ray Charlesszal léphetett színpadra. Készített már albumot Leon Ware, Chaka Khan, Al Jarreau és James Taylor közreműködésével is.