Hülye pesti mozis csinálni erdélyi film

Filmbemutató után, ha magyarországi rendező vagy, ne mondd azt, hogy neked is vannak erdélyi ismerőseid. Le se sz*rjuk. Tiffes élmények magyar filmről, plusz hét gonosznyi tanács. Vedd a szívedre.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) a rendező részvételével bemutatták a Kalandorok című vígjátékot. Egy film, amelyben egy apa és fia visszatérnek Erdélybe a nagyapáért. A szerzők magyarországiak, a film egy erdélyi road movie ? kíváncsi voltam, hogy hogyan látják odakint Erdélyt.

Egy kritikus meglátása szerint, ha magyarországiak székely humort csinálnak, azon csak nevetni lehet. Persze nem a poénokon. Inkább a megvalósításon.

Pár jótanács magyarországi filmeseknek, akik Erdélyben játszódó filmeket forgatnak:

1. Válassz olyan szereplőket, akik meggyőzőek abban a szerepben, amit kapnak. Győzike is hülyén mutatna egy finn tornász szerepében. Fekete Pákó sem az a tipikus Kossuth Lajos. A Kalandorokat tekintve Haumann Péter annyira meggyőzően alakítja a székely bácsit, mintha mondjuk George Lucas Nyilas Misiről mintázta volna meg Darth Vadert.

2. Mi nem használunk személynevek előtt névelőt: értse meg a Pali, a Imi és a Miki is. Még a székelyek sem. Ők főleg nem.

3. Erdély szerencsére nincs annyira lepattanva, mint a róla szóló filmekben.

4. Nem kell minden Erdélyi filmben cigányok legyenek. (A casting iróniája, hogy a Kalandorokban szerepel egy népes cigánycsalád (20+). A vetítés után a rendező elárulta, hogy a romákat Magyarországról hozták a romániai forgatási helyszínekre. Kérdem én, milyen fényt fog vetni ez Románia megítélésére, amikor kiderül, hogy már cigányaink sincsenek?!)

5. Azért, mert adsz Dimény Áronnak egy hatvan másodperces hülye szerepet, attól még nem lesz jó a filmed. Annak ellenére sem, hogy Dimény Áron játszott a Sorstalanságban. Gondolom Diménynek sem ez a Kalandorokbeli gyanakvó román rendőr karaktere mindenkori szerepálma.

6. Filmvetítés után, ha rendező van, ne mondd azt, hogy neked is vannak erdélyi ismerőseid. Le se szarjuk.

7. Miért válogattak/neveztek be egy kommersz magyarországi közönség-sikerre hajazó filmet a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválra? Mert igen, közönségfilmként rendben van. De nem film-fesztiválfilm. Olyan, mintha a Mortal Kombat 2. versenyezne Cannesban.