Idill-Monarchia



Az Osztrák-Magyar Monarchia korába kalauzol minket a történet, ahol Lizi és Ferenc császár vígan élik mindennapjaikat, sétálgatnak a kertben, vadásznak, avagy turbékolnak a Turbék-nap keretében, ahogy azt az igazi császári pár is tették volna anno, Álomvilágban. Az uralkodás lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, hamar alá kell firkantani néhány papírt, átpasszolni a bonyolultabb feladatokat másnak, és már folytatódhat is a móka. Ám egy nap belibben a gonosz yeti, és elrabolja Lizi császárnét, hogy teljesítse az Ördögnek tett ígéretét, életéért cserébe. Ekkor indul az igazi kaland, Lizit meg kell találni, a császári sereg nyaral, Francinak Anyakirálynéjával és tábornagyával felszerelkezve magának kell intézkednie.

Több érdekességet is megemlítenék a gyerekeknek izgi kaland, a felnőttek számára pedig rekeszizom-erősítő mesével kapcsolatban. Elsőként azt, hogy az összes szereplő magyar hangját férfiak kölcsönözték, még a nőkét is. Fura egy pikantéria, de tényleg jobban felfigyel az ember az iróniára és komikumra, amivel igazán nem spóroltak az alkotók.

Az ismert filmek ironizált jelenetei szintén megragadják a néző figyelmét, láthatjuk többek között a Baywatch, Gyűrűk ura, Trója, Beépített szépség, King-kong, a Karib-tenger kalózai vagy éppen a Pata-csata legemlékezetesebb mozzanatainak paródiáját.

A fárasztó poénokon túl a történet szerintem kicsit Shrek-jellegűre sikeredett. A legtöbb figura aranyos karakter, ellenben a yetin én még dolgoztam volna. A grafika nagyon szép, a tájak festőiek, összességében, ha ráhangolódunk a stílusra, élvezhető animációs filmet láthatunk Michael Herbig rendezésében.