Igazából szerelem

  • -ts- / Mancs

Minekünk igazán nincs okunk panaszkodni, időben hozzájutunk a szükséges információkhoz, így késlekedés nélkül alkotunk képet. Két hete megtudtuk (Stephen Frears: Gyönyörű mocsokságok), hogy Londonban, sej, elég szerencsétlenek az alsókutyák (ilyen-olyan bőrszínű bevándorlók), kivesézik őket, s szexuálisan rabszolgák, de ez csak az érem egyik (setétebbik) oldala. Most meg a Négy esküvő, egy temetés, a Sztárom a satöbbi alkotóitól azt, hogy Londonban, sej, a középosztályt fantáziátlan, érzelgős hülyék alkotják, miniszterelnöktől az írói énig bezárólag. Helyes, fő az információs több lábon állás. Immár akkor nyugodtan kijelenthetjük: London a hülyék és a szerencsétlenek városa, illetve itt lakik a királyi család is, csak ők nem lépnek fel minden filmben (csupán minden másodikban), mentális állapotukról mégis annyi rosszat hallani mindenfelé.

Hogy anno valaki megjósolja, a Négy esküvő... forgatókönyvírója elébb-utóbb önálló rendezéssel keresi majd kegyünk, éppenséggel nem kellett Delphoiban születni. Bár kérdés, hogy önálló rendezésnek lehet-e nevezni ezt a fikarcnyi eredetiséget is szándékkal kerülő darabot (mindent lehet, épp e film bizonyítja), mely abból a nyilvánvalóan helyes feltételezésből indul ki, miszerint a karácsony a hülyék szezonja, ilyenkor kell nekik minél több mosóport eladni, mert mániás korszakukat élik, később katatóniába esnek, és csak minden másnap hajlandók konzumálni.

Az Igazából szerelem egy perverz giccs, melyhez fogható szemérmetlenséggel csak nagyon ritkán lehet találkozni.

Amolyan rövidre vágott irkafirka, sok-sok híres színművész keveredik mindenféle nagyon ismerős kalamajkaforgácsok közé, hogy a végire ez a sok forgács és szereplő egy egész nagy marhasággá álljon össze, mozaikként: mindenkit érhet szerelem, különösen karácsonykor. Akciós biztos az is.

Ugyanakkor félálmában további hasznos tudnivalókkal is gazdagodhat a néző. Mi a különbség az amerikai elnök és az angol min. elnök között? Nem fogják elhinni, az utóbbi inkább feleségül venné Monica Lewinskyt, ez persze fikció. Az igazság az, hogy a mindenféle agresszív követelésekkel érkező amerikai elnököt úgy szokás kivágni a Downing Streetről, mint a huszonegyet. De tudják ezt önök is, ezért nem is mesélem tovább, vár mindenkit a szerelem: ünnepi nyitva tartás a Tescóban.