Igazságot a halaknak! - Az Animal Planet is cinkos a megszégyenítésben

A halak nem csak azért hátrányos helyzetűek, mert senki sem akar velük aludni, hanem azért is, mert mindig lemaradnak a főszerepről és gyakran meg is alázzák őket. Napjainkban leginkább a tévében.

A természetfilmek jobbára szép díszletelemként hasznosítják a halakat, miközben a kamera valami sokkal nagyobbat – mondjuk egy százéves teknőst – követ, játékfilmben pedig szinte kizárt, hogy ők legyenek a hősök. Kivéve, ha cápák vagy piranhák, mely esetben e kifejezés az „anti” előtaggal egészül ki. Azonban ők sem lehetnek száz százalékig elégedettek, hiszen a klasszikus Spielberg-opust leszámítva elsősorban a zsé kategóriában tengetik egyhangú napjaikat, legtöbbször eltorzított formában (Megacápa az óriáskrokodil ellen, Sharknado – Cápavihar, Cápa 3, Cápa 4. – A cápa bosszúja, Piranha 3D).

A hal neve: Wanda csalóka címe ellenére lealacsonyító – szinte már nemzetközi tüntetésekre ingerlő – szerepbe kényszeríti e csodás állatokat, ráadásul Kevin Kline még Oscar-díjat is kapott lejáratásukért. Az Édes vízi élet műhalai szintén nevetségessé tették modelljeiket. Még szerencse, hogy a felháborodást kifejező transzparensek szétfoszlanak a vízben, mert ha nem így lenne, nagyobbra duzzadna a botrány, mint az, amelyet Leonardo DiCaprio anyukájának hónalja váltott ki.

Az animációs alkotások egy fokkal jobban bántak e teremtményekkel, A kis hableány Ficánkájához hasonló kisebb sztárok csendben taposták ki az utat a Némó nyomában nagyjai előtt. Az ő létük végre nem valami helyrehozandó katasztrófát jelentett (mint a Segítség, hal lettem! esetében), hanem büszkén vállalt, természetes állapotot. A kedves mese a cukiságfaktort is növelte, de az uszonyosok továbbra sem vették át a cicák helyét a videomegosztókon.

Némó diadalmenete lassan szép emlékké halványult, ezért ideje, hogy jobb híján megint a természet- és dokumentumfilmekhez forduljunk. A Fishing & Hunting csatornát tanácsos jó messze elkerülni, ugye nem kell mondanunk, miért? Marad az Animal Planet és a Nat Geo, de rövid böngészés után rá kell döbbennünk, hogy ezek sem szolgáltatnak igazságot a halaknak, különösen akkor, ha nem csak a cápákban gyönyörködnénk. Az előbbin látható Frankie DiLuzio és Wayde King Akvárium extrákkal című produkciója, amelyben e nemes lények elkényeztetett gazdagok kénye-kedve szerint válnak házi látványossággá, hogy végül a Némó nyomában buborékokba belekattant mellékszereplőjének sorsára jussanak.

Az ugyanitt sugárzott Édesvízi szörnyek már címével sem sugall semmi jót, ebben a műsorban Jeremy Wade folyamatos testszégyenítésnek teszi ki a túl nagy méretekkel és kevésbé megnyerő külsővel rendelkező példányokat. Bár itt legalább rendes környezetükben találkozhatunk velük, sajnos inkább a bizarr, ijesztő oldaluk kerül előtérbe. Ugyanez a helyzet az Óriáshalakkal a Nat Geo Wildon, ahol az „emberevő”, a „gyilkos” és más sértő jelzőkkel bélyegzik meg a harcsákat, rájákat és egyéb áldozatokat, melyeket Zeb Hogan folyókból rángat elő. 
Itt az ideje, hogy tiltakozzunk ezen bánásmód ellen! Fontos azonban, hogy elegendő információval rendelkezzünk majd, amikor kiállunk a halak jogaiért, ezért az említett tévéprogramok tanulmányozása melegen ajánlott. Ne feledjük, a tájékozottság már fél győzelem!

A PORT.hu ajánlja:

Akvárium extrákkal, Animal Planet
Édesvízi szörnyek, Animal Planet
Óriáshalak, Nat Geo Wild
Cápa 3. – PRO 4, április 9., 10.
Cápa 4. – A cápa bosszúja, PRO 4, április 10., 11.