Így reagáltak a sztárok arra, hogy Harvey Weinsteint kitette az Amerikai Filmakadémia

Hollywood örömét fejezte ki, hogy a szombati, rendkívüli ülésen a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kizárta soraiból a többszörös nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolt producert, Harvey Weinsteint.

„Nem csak egyszerűen elhatárolódunk attól az embertől, aki nem érdemli meg kollégái megbecsülését, hanem azt az üzenetet is küldjük ezzel, hogy véget ért a szándékos tudatlanság, a szégyentelen bűnrészesség kora a szexuális ragadozó viselkedéssel és a munkahelyi zaklatással kapcsolatban.

„A kérdés itt egy mélységesen kétségbeejtő probléma, aminek nincs helye a szövetségünkben. Az igazgatótanács továbbra is azon dolgozik, hogy lefektesse az etikai magatartási normákat, amelyekre az Akadémia tagjai várhatóan példát mutatnak. "

Mia Farrow, akinek fia, Ronan Farrow közreműködött a Weinstein-ügy felgöngyölítésében a New Yorker magazin cikkével.
„Büszke vagyok az Akadémiára! Harvey Weinstein kint van.”

Ron Perlman, a Hellboy színésze így reagált az ügyre:
„Mint a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagja, büszke vagyok a döntésükre, hogy kizárták Harvey Weinsteint.”

 

Az Akadémia kilencvenéves történetében eddig csak egyszer fordult elő, hogy kizártak valakit: 2004-ben az akkor 83 éves Carmine Caridit, a színészt, aki azzal szegte meg az Akadémia szabályait, hogy illetéktelenekkel osztotta meg filmek vetítési példányait. Egyetlen tagot sem zártak ki etikátlan viselkedésért, vagy potenciális bűnelkövetői magatartás miatt. Roman Polanski, Bill Cosby valamint Mel Gibson is tag maradt, pedig mindannyiuk ellen erőszakos bűncselekmények miatt indult vizsgálat.
Az 54 tagú igazgatótanács 2/3-os többséggel hozhat döntéseket, az Akadémia közleménye szerint ennél jóval több szavazat gyűlt össze a producer kizárására.

A Brit Filmakadémia is megszólalt Weinstein ügyében:

„teljességgel elfogadhatatlan és összeférhetetlen a Bafta értékeivel”.

Ők felfüggesztették Weinstein tagságát.

A The Hollywood Reporter interjút közölt szombaton Bob Weinsteinnel, Harvey Weinstein testvérével.

„A testvérem védhetetlen és őrült. Egy valóságos rémálomban találtam magam. A testvérem felfoghatatlan szenvedést okozott. Ezt mondja minden porcikám, mint három lánygyermek édesapja. - Megszakad a szívem az összes nőért, akit bántott.”

„Úgy viselkednie az Akadémiának, mintha Harvey lenne az egyetlen szemétláda az iparban, helytelen” - mondja Mitchell Block, a rövidfilmes és animációs filmes ág egyik tagja a The Hollywood Reporternek. "A probléma túlmutat Weinsteinen. Fülsiketítő a hallgatás a többi szociopatáról. Úgy vélem, az Akadémiának nem szabad elhamarkodott lépéseket tennie, amíg teljesen meg nem érti a probléma kiterjedését, és egyértelmű politikát nem fogalmaz meg. "

Weinsteint bonyolult kapcsolat fűzi az Akadémiához. Egyrészt ő az Oscar-köszönőbeszédekben a második legtöbbször emlegetett ember Steven Spielberg mögött. A filmjeit több mint 300 Oscarra jelölték eddig. Ő maga 1999-ben nyeret Oscar-díjat producerként a Szerelmes Shakespearért.

Másrészt hollywoodi bennfentesek szerint Weinsteint inkább elviselték, mint szerették – régóta durva, rámenős viselkedéséről volt híres. „Sosem volt bennfentes. Sosem szerették igazán.” - mondta egy neve elhallgatását kérő tag.

Jelenleg a New York-i és a londoni rendőrség is vizsgálatot folytat Harvey Weinstein ellen nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjával.

via The Guardian