Íme a Saul ellenfele - A War előzetes

Íme az egyetlen, nálunk még nem látható darab az Oscar-versenyben a legjobb idegennyelvű filmek közül, de vajon legyőzheti a legnagyobb esélyesnek tartott Saul fiát egy roppant civilizált dán háborús film?

Bár a nemzetközi előzetes már nyáron kikerült, a legjobb idegennyelvű film kategóriában a Saul fiával versengő dán drámához, a Krigen / A War „Oscarra vágott” amerikai trailere csak most készült el. A film némileg sötét lónak számít, részben azért, mert jóval kevésbé ismert, mint a többi versenyző, nálunk nem is látható, és ha nem nyer, jó eséllyel el sem jut hozzánk, ellentétben a Saul többi riválisával. A néprajzos-pszichedelikus A kígyó ölelése és a gyönyörű török Mustang ugyanis már a mozik műsorán van, az egzotikus-sivatagos A sivatagon átot (Theeb) pedig az egyik hazai mozicsatorna vetíti. Az Imdb-n jelenleg 7.3 ponton álló dán film nem szerepelt nagy fesztiválon és nem nyert semmiféle díjat, rendezője viszont nem ismeretlen: Tobias Lindholm két filmjét is láthatta a magyar közönség, ezek az Emberrablás (2012) és az R (2010), de ő volt a rendkívül sikeres A vadászat (2012) forgatókönyvírója is.

Lindholm új filmjének hőse egy Afganisztánban szolgáló egység parancsnoka (Pilou Asbaek, a rendező kedvenc színésze), aki katonái életének megmentése érdekében radikális döntést hoz - az előzetes alapján valószínűleg tüzérségi csapást kér egy felkelőket rejtegető település ellen -, aminek civil áldozatai is vannak, és azért odahaza hadbíróság elé állítják. Miközben ő a távoli országban harcol, felesége (Tuva Novotny) odahaza három gyerek nevelése közben próbálja megállni a helyét - és valószínűleg innen az eredeti dán cím, ami Háborúkat jelent, szemben a határozatlan névelős angol verzióval, ami Egy háborúnak fordítható.

A Krigen / A War amerikai előzetesét megnézheted ITT:

Bár kevésbé ismert tény, de Dánia a kezdetektől szerepet vállalt az afganisztáni háborúban, mintegy 18.000 dán katona szolgált ott, és közülük 33-an veszítették életüket, és számos filmben dolgozták fel a témát, köztük az amerikai remake-et kapott Testvéred feleségét...-ben (2004) és az Armadillo (2010) című fantasztikus dokumentumfilmben. Az előzetes és az első kritikák alapján a Krigen tisztességes, ám kevés szempontból újszerű alkotás, de elhangzik benne pár kemény mondat, mint amikor a főszereplő felesége azt tudja mondani:„Lehet, hogy megöltél nyolc gyereket, de neked is van három!” Igaz, utána rögtön bocsánatot kér.

Mit gondoltok, esélyes lehet a dán film a Saul fiával szemben?