Írek a nácik ellen – Anthropoid előzetes

Vajon mit takar a tökéletesen semmitmondó Anthropoid cím? Hát a II. világháború egyik leghíresebb merényletét, Reinhard Heydrich kivégzését, amelyet brutális megtorlás követett. Filmre kívánkozott!

Reinhard Heydrich a Harmadik Birodalom harmadik embere volt, a Végső Megoldás kidolgozója és egyben a nácik által megszállt Cseh-Morva Protektorátus vezetője, akit 1942 júniusában megölt két, a londoni emigráns kormány által „megbízott” ellenálló.

Heydrich halála iszonyú megtorlási hullámot váltott ki, végeztek az elkövetők rokonságával és minden ismerősével, egész falvakat irtottak ki, azt feltételezve, hogy a merénylők megfordultak ott, és tízezreket tartóztattak le. És amikor a Gestapo letartóztat valakit, az olyan is. Az akció neve Anthropoid hadművelet volt, innen az eseményt feldolgozó angol-cseh-francia koprodukcióban készült film címe, amely az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje is.

Érdekes módon a merényletet végrehajtó két ejtőernyős eljátszását két ír színészre bízták: a cseh Jan Kubist Jamie Dornan, míg a szlovák születésű Josef Gabcikot Cillian Murphy alakítja majd – nyilván szimbolikus jelentősége volt, hogy a feldarabolt Csehszlovákiát mindkét nemzetiség képviselte az akcióban.

Az előzetesből megtudhatjuk, miként érkeznek Prágába az ellenállók, hogyan készítik elő az akciót és a merényletet, amibe a jelek szerint némi csajozás is belefért, majd az ezt követő embervadászat izgalmából is kapunk ízelítőt.

Sean Ellis (Metro Manila, A város fényei) rendező a saját bevallása szerint 15 évig kutatta a témát, így nyilván hiteles és izgalmas képet kapunk a II. világháború egyik meghatározó eseményéről és annak hátteréről. Újfajta értelmezésre azonban ne nagyon számítsunk, inkább egy színes-szagos történelemórára, és bár a sajtóanyag Heydrichet a Birodalom egyik legjobban védett nácijaként írja le, ennek azért ne dőljünk be. Utolsó útjára mindössze egy sofőr kísérte el, annyira elbizakodott volt, és a merényletet is megúszta volna, ha nem parancsol rá a vezetőre, hogy álljon meg, hogy ő lövöldözhessen a támadóira.

Mr. Grey, vagyis Jamie Dornan és Cillian Murphy mellett olyan remek karakterszínészek tűnnek fel, mint Toby Jones, Harry Lloyd és Charlotte Le Bon, akiket mind szeretünk is – a kevésbé tehetséges Dornant nem annyira, de Murphyt nagyon. És bármennyire is szeretjük a háborús filmeket és bármilyen izgalmasra sikerült az előzetes, egy rossz hírünk azért van. Ez is olyan produkció, ahol remek angolszász színészek szörnyű helyi, jelen esetben cseh kiejtéssel próbálják hitelessé tenni a történetet.

És egy kis érdekesség a végére. a tervezett bős-nagymarosi vízlépcső kapcsán oly gyakran emlegetett szlovák falu, Gabcikovo az egyik merénylő tiszteletére kapta nevét. A film nemzetközi premierje augusztus12-én lesz.