Irodalmi Nobel-díj 2014: Patrick Modiano

Október 9-én csütörtökön délután 1 órakor a Svéd Akadémia bejelentette Stockholmban, hogy a 2014-es irodalmi Nobel díjat Patrick Modiano francia író kapja. Az akadémia indoklása szerint a díjat az emlékezés művészetéért kapta, "mellyel a legkevésbé megragadható emberi sorsokat idézi fel." Írásunk röviden összefoglalja, mit kell tudni róla.

A Nobel-bizottság ezúttal is egy olyan szerzőt díjazott, akiről mi, magyar olvasók keveset tudunk. Pedig tudhatnánk, hiszen a francia írótól több regény is megjelent hazánkban, legutóbb a Tarandus Kiadó jóvoltából, A Kis Bizsu című kötete.

Patrick Modiano holland és olasz zsidó szülők gyermekeként született 1945-ben. A párizsi VI. Henrik gimnáziumban tette le az érettségi vizsgát. Nem akart továbbtanulni, csak az irodalom érdekelte. 1967-től kizárólag az irodalomnak él hivatásos regényíróként. 1968-ban jelent meg első regénye, a La Place de l’Étoile. 

"Eleinte Modiano figyelme két fő témára irányult: az egyik az önazonosság keresése, a káosz megértésének lehetetlensége és a társadalom változásai. Ezért aztán az elbeszélőt majdnem mindig megfigyelőként ábrázolja, aki magyarázatot próbál találni az előtte feltáruló eseményekre és aki ezután a részletekből fel tudja építeni saját öntudatát, meg tudja határozni saját magát. Néha Modiano az emlékek mesteri felkutatójaként mutatkozik, felfedi az először jelentéktelennek tűnő részleteket is azért, hogy összefűzze a saját magával kapcsolatos információkat. A detektív és a történész keveredik néha benne. A másik fő témája a német megszállásra vonatkozik. Jóllehet mivel ő csak 1945-ben született nem ismerhette személyesen azt az időszakot, mégis szünet nélkül a szülei életének körberajzolására törekszik." (Wikipédia) 

A szerző 2006-ban, a Vince Kiadónál megjelent Dora Bruder című regényének fülszövegében ez áll:

"Patrick Modiano a francia nouveau roman és az egzisztencialista regény egyik nagy hatású képviselője. Ezek a stíluselemek klasszicizálódtak ebben a különös, 1997-ben írott, franciául több kiadást is megért és hazájában kultuszregénynek számító művében. Az elbeszélő ráakad egy 1941-ben megjelent újsághirdetésre: a szülők 15 éves eltűnt lányukat keresik. Az író a hirdetés nyomán kutatásba kezd.

A regény szívszorító tényfeltárás, nyomozás az 1940-es évek Párizsában. A francia kollaboráció időszaka ez, a zsidóüldözés kezdete. Aki csak tud, rejtőzik, menekül. A hír azért különös, mert a kislány kétszer is megszökött egy katolikus internátus oltalmazó falai közül. Miért szökött meg Dora Bruder az iskolából, a szülői házból, és hol tartózkodott mintegy három hónapon át a náciktól megszállt Párizsban? Bár a titok titok marad, a regény végén előttünk áll Dora Bruder és szülei életútja egészen Auschwitzig. És előttünk áll a szerző önarcképe is: a lelkiismeret, a hűség és az emlékezés írójáé, aki a múlt nyomainak kutatásával, nevek, időpontok, helyszínek, útvonalak, apró tények dokumentálásával megszállottan küzd a múlt vétkeivel kollaboráló feledés ellen. "

Patrick Modiano regényei közül eddig a Sötét boltok utcája (1980), az Augusztusi vasárnapok (1996), a Dora Bruder (2006) és A Kis Bizsu (2014) jelentek meg magyarul.

Francia író legutóbb 2008-ban nyerte el a legmagasabb irodalmi kitüntetést: Jean-Marie Gustave Le Clézio személyében. Bár tőle is jelentek meg korábban könyvek, a neve sokak számára ismeretlenül csengett, ahogy Modiano neve is újdonság lehet a szélesebb magyar olvasóközönség számára. Francia írók korábban már 13 alkalommal nyerték el az irodalmi Nobel-díjat, köztük olyan nevekkel, mint André Gide, Anatole France, Henri Bergson, Albert Camus, Romain Rolland, Francois Mauriac vagy Jean-Paul Sartre

Források: Wikipédia, Litera