Isten hozott a labirintusban! - Mozik az útvesztőkben

A különböző trükkös alakzatot felvevő, ember által kreált útvesztők már Thészeusz és a Minotaurosz óta velünk vannak, és bár többnyire csak mutatós díszkertként funkcionálnak, a legnagyobb rendezőket is megihlették - no és a középszerűeket. Íme hét példa minderre a legújabb úttévesztés, Az Útvesztő: Tűzpróba kapcsán.

Az Útvesztő (2014)

Az első útvesztő film tökéletesen illeszkedik a ma oly divatos ifjúsági sci-fi vonulatba: az elbaltázott közeljövőben játszódik, hősei mutatós tizenévesek, van gaz rendszer, amely üldözi őket és megannyi mentális és fizikai kihívás, ráadásul irodalmi alapanyagból készült, és számos folytatás készülhet belőle. Vagyis akad klisé bőven, azt viszont meg kell hagynunk, hogy az első részt minden tekintetben meghatározó labirintus jól lett kitalálva és megvalósítva. Hatalmas lapok mozognak ugyanis, vagyis nem teljesen statikus az útvesztő, amely hol megnyílik, hol zárul vagy szűkül, és még óriási géppókok is élnek benne. Ez a kihívás a falak által körülzárt csapatnyi fiúnak és egy szem lánynak, és bár megvan a rendszerük, hogyan éljenek vele, de a szökés már más tészta.

A kocka (1997)

Az útvesztő a sokszor a horror, a rettegés szimbóluma, a hiábavaló küzdelemé, a nekünk csapdát állító láthatatlan erőé, és ez történik itt is. Hat teljesen különböző és idegen ember egy napon szürreális börtönben találja magát. Labirintusszerű, egymáshoz illeszkedő, tökéletes kockákból áll a tér, tele apró halálos csapdákkal, de ki kell jutniuk, mielőtt elveszítik a józan eszüket. Mind különbözőek: egy rendőr és egy rabló, egy pszichológus és egy matematikus, az építész és az autista felnőtt. Egyikük sem tudja, miért került oda, vagy azt, ki alkotta a labirintust és miért? Félnek az ismeretlentől és egymástól. Amíg nem találják meg az utat a közös gondolkodáshoz és cselekvéshez, kevés esélyük marad az életben maradásra. Vincenzo Natali kevés pénzből, de sok ötlettel hozta ki a maximumot az alapanyagból, amelyet aztán több folytás és utánzat is követett.

Harry Potter és a Tűz Serlege (2005)

Sokak szerint a negyedik rész a legjobb az összes Harry Potter film közül - mi már azt sem tudjuk, mennyi volt összesen -, és ez főleg annak köszönhető, hogy a készítők felturbózták az izgalmakat a gyerekből kiskamasszá váló karakterek körül. Egy sor különös kihívással néznek szembe hőseink a nemzetközi Trimágus Tusán, amik között ott van a tűzokádó sárkánnyal vívott párbaj és a hatalmas sövénylabirintus, amelynek ágai külön életet élnek, és amelyben feltűnik - vagy eltűnik - a vendégszereplőként érkező Robert Pattinson, akiről akkor még nem sejthetük, hogy egy másik jövedelmező tinifranchise egyik arca lesz. És igen, emberi testet kap Voldemort nagyúr is, de minket most csak a labirintus érdekel.

A Faun labirintusa  (2006)


Guillermo Del Toro Oscar-díjas rémmeséje egyszerre játszódik a valóságban és a fantázia világában, és ettől olyan rettenetes és gyönyörű. Spanyolországban járunk, közvetlenül a polgárháború után, ahol megtorlás zajlik és vadásznak az utolsó köztársaságpártiakra. Carmen kislányával, Oféliával új férjéhez, a hideg, kegyetlen és autoriter Vidal századoshoz költözik, aki Franco seregében szolgál. Ofélia nem szenvedheti az új életét, így a ház mögött felfedezett rejtélyes labirintusba menekül. Pán - védelmezője és vezetője -, egy mesebeli figura meggyőzi, hogy a kislány egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője. Hogy az elveszett igazságot megtalálja, Oféliának három próbát kell kiállnia, olyanokat, melyekre senki nem készítette fel. A csodás látványvilágon túl Sergi López hátborzongató alakítása teszi feledhetetlenné a filmet, amely már bemutatójakor modern klasszikussá vált.

Fantasztikus labirintus (1986)

Amikor bemutatták, Jim Henson - a Muppet-show atyja - filmje csúfos anyagi bukás volt, de mára kisebb kultfilmmé lett. Furcsa darabról van szó, ami félig gyerekfilm, félig musical  és egy kicsit horror, ahol egy fiatal lány akarja jóvátenni óriási hibáját. Amikor ugyanis szülei otthon hagyták a lányt öcsikéjével, aki nem hagyta őt olvasni, mérgében azt kívánta, hogy a Labirintus című mesében szereplő Koboldkirály vigye el a kisbabát. Óhaja teljesül, neki pedig 13 óra alatt kell átvágnia az ezer veszélyt rejtő Escher-féle labirintuson, valamint a Kobold városon egészen a Koboldkirály kastélyáig. Ha ez sikerül, úgy visszakaphatja öccsét, ha nem, akkor örökre Kobolddá változik. Említettük, hogy a Koboldkirályt David Bowie, a testvérét kereső lányt pedig az itt még nagyon fiatal Jennifer Connelly alakítja?

Eredet (2010)

Christopher Nolan filmje maga az útvesztő, még akkor is, ha éppen nem látunk semmiféle labirintust vagy más csapdát. Merthogy minden a képzelettel való játék, ahol bármi lehet igazi vagy csak díszlet, esetleg megtévesztés vagy csali, de a lenyűgöző geometrikus formák is megjelennek egy elforduló folyosó vagy egy felénk gördülő egész városrész képében. Magyar válogatott focimeccsek előtt szokás mondani, hogy minden fejben dől el, de ennek a kirakósjátéknak minden eleme valóban az elmékben áll össze. Hősünk (Leonardo DiCaprio) ugyanis mások álmait szerzi meg, belopózik az elméjükbe, és hozzáfér a legtitkosabb információkhoz is, de mi van, ha odabent csapda várja, ha az álmodott álom is hamis? Brilliáns, nehezen visszafejthető darab csodás színészekkel.

Ragyogás (1980)

Nálunk okosabb emberek írták ezt: van film, ami magára a labirintusra összpontosít, Stanley Kubrick Ragyogása azonban a Minotaurosz szempontjából mutat be mindent. Ő volna a maga is csapdába esett családfő (az elképesztő Jack Nicholson), akinek kisfiával és feleségével egy telet kell kihúznia a világtól elzárt Overlook Hotelben mint alkalmi gondnok. Ám maga a hotel is egy hatalmas labirintus, amelynek termeiben különös víziók várják a lassan megőrülő férfit, aki végül családja ellen fordul. A véres finálé egy igazi kerti útvesztőben zárul, azonban Kubrick egyszerre zseniális és ijesztő elméje minden részletbe kivetíti a labirintust és ezzel a végkifejletet - tessék megnézni például a szőnyeg mintázatát. Van valami ijesztő is a Ragyogásban a baltás gyilkos apukán túl is, és rengetegen eredtek a titok nyomába, ami valódi intellektuális kihívás.