Isten óvja a mozit

Elég széles skálára tekint le a brit filmakadémia, még video-játékokat is díjaznak. Vilmos herceg ajánlásával.

Mindenhol volt egy magyar

[img id=369441 instance=1 align=left img]A BAFTA a British Academy of Film and Television Arts rövidítése, vagyis azon szervezeté, amely a szigetországban évente kitünteti a tagjai szerinte legjobb produkciókat, legyenek azok szélesvászonra vagy képernyőre optimalizálva. Az akadémia külön figyelmet szentel a gyermekműsoroknak, sőt legújabban már az "interaktív-médiáknak" is.

A világhírű magyar származású rendező Korda Sándor is tagja volt annak a maroknyi társaságnak, amely Brit Filmakadémia néven 1947-ben egy londoni hotelszobában megalapította a díjat. Korda mellett az alapítóatyák közt találjuk például az Arábiai Lawrence és a Doktor Zsivágó rendezőjét, David Leant, az Oliver!-ért Oscar-díjas Carol Reedet vagy a náci-szakértő Roger Manwellt, aki pedig a II. világháború alatt készült brit propaganda filmekkel szerzett magának elismerést abban az időben.

Birodalomban gondolkodnak

Mint általában mindenben, az angolok a filmdíjak tekintetében is igyekeznek eltérni a világ más részein bevett szokásoktól. A BAFTA nyertesei jóval ritkán mutatnak egyezést a főáram, vagyis az Oscar-gálán kihirdetett győztesekkel, mint történik ez mondjuk a Golden Globe-on. Sőt már eleve a kategóriák tekintetében (amelyek nagy részét egy-egy jelentős brit filmesről neveztek el) különcködnek, hiszen még a video-játékok közül is választanak maguknak aktuális legjobbat. 2003-ban adtak át ilyen díjat első ízben, 2006 óta pedig már külön szekció működik a BAFTA-n belül, amely erre a médiára specializálódott. Ebben nem is annyira keltenek konzervatív benyomást. A másik rendhagyó ágazat, amely a gyermekműsorokat veszi górcső alá, nem kevesebb mint 19 különböző kategóriában értékeli az éves termést, köztük például a 14 év alattiak által megszavazott díjjal. Érdekesség továbbá, hogy az egyes úgynevezett kirendeltségek is osztanak elismeréseket a helyi alkotóknak Skóciában és Walesben, míg a los angeles-i székhelyű alszervezet Britannia-díj nevű elismerésével tüntet ki magánszemélyeket és cégeket.

A vasálarcos

Ami az Oscarnak egy kopasz csóka, a Golden Globe-nak pedig egy földgömb, az a BAFTA-n egy színházi álarc – ezt ábrázolja a díj, a maga fizikai valójában, vagyis a hagyományos drámai színjátszás egyik, akár ősinek is nevezhető jelképét. A trófea Mitzi Solomon (majd Cunliffe) amerikai szobrásznő munkája, aki Marcus Cunliffe brit történésszel kötött házassága után költözött át Angliába. Bár a tervek 1955-ben készültek, a mini-szobor csak 1974 óta funkcionál a BAFTA-trófeaként, azt megelőzően többféle változat is létezett erre a célra.

A BAFTA érdekessége még, hogy a szervezet tevékenysége nem szorítkozik az évi egyszeri díjátadó gálára, hanem folyamatosan dolgoznak az ipar fejlesztésén. Fesztiválokat, workshopokat, közönségtalálkozókat tartanak, keresik a fiatal tehetségeket, promotálják a mozgókép-kultúra friss irányzatait. A szervezet hagyományosan jó kapcsolatot ápol a királyi családdal, így első elnöke is Fülöp edinburgh-i herceg lett. Ezt a posztot azóta is az uralkodóház egy tagja tölti be, jelenleg például Vilmos herceg, aki ezzel a BAFTA ötödik elnöke. Bár nem csak brit mozikra koncentrálnak, azokat kiemelten kezelik; a legjobb brit film díja történetesen az Alexander Korda nevet viseli.