Iszka utazása

Bollók Csaba író-rendező a 38. Magyar Filmszemlén az Iszka utazása című drámájával jelentkezett (tavalyi filmje: Miraq). A Romániában forgatott dráma alapjául és alanyául egy Zsil-völgyi kamaszlány, Varga Mária és sorsa szolgált. A tinédzser lánnyal Bollók és a producer-színésznő Csere Ágnes egy erdélyi utazása során találkozott véletlenül, amikor egy vasúti átjáróban Marika és barátai elhajintott fémhulladék után guberált. Beszédbe elegyedve az utcagyerekekkel, a filmesek úgy döntöttek, félre teszik minden tervüket, és Mária - valamint húga, Rózsika (akivel később egy árvaházban találkoztak, mivel a kislány szüntelenül elszökdösött az otthoni terror elől) - történetét filmesítik meg.

Iszka (Varga Mária) a halódó bányásztelep szeméthalmai között vasakat gyűjtöget. Emberfeletti erőfeszítéseit nem koronázza siker, az átvevő pár apróval akarja kiszúrni a szemét, amit, tudja, nem fogadhat el, otthon jóval többre számítanak. Kell a pénz italra. Miután üres kézzel kénytelen hazavonszolni a sárban talicskáját, alkoholista anyja alaposan ellátja a baját - miközben mostohaapja szesztől tompul -, s a kétségbeesett és éhes Iszka megszökik otthonról. Bányászokhoz csapódik, náluk szerez egy kis meleg ételt, fekvőhelyet. A még meleg bányasalakon.
Kódorgó társaival együtt egy árvaházba kerül, ahol végre rendesen etetik (igazgatónő: Csonka Ibolya), vigyáznak az egészségére (orvosnő: Csere Ágnes), és általában véve olyan felnőttek - például a tornatanár (Marius Bodochi) - veszik körül, akik nem akarják kizsákmányolni és ütlegelni, csak szeretik. (Bár a korábban szeretetlen és érthetően bizalmatlan srácok között az a "legenda" terjed, hogy gondozóik jó pénzért külföldre adják őket.)
Iszka mégis az anyját választja, amikor megjelenik a kopott kúriában. Az intézetben társául szegődött fiútól, Mariantól (Marian Rusache) azonban nem akar megválni. Együtt csavarognak, szőlőt lopnak, futballmeccsen szurkolnak, és leginkább: ábrándoznak. Azt tervezik, hogy a tengerhez vonatoznak. Ám Marian hiába várja a fülkében: amikor Iszka búcsút vesz a kórházba került Rózsikától, a visszafelé úton két férfi magával viszi, hogy szolgáljon nekik. A kamaszlány így végül tényleg eljut a tengerhez, de az emberkereskedők nem hagynak kétséget, milyen sorsot szánnak neki (és a jó kereset reményében magukkal vitt többi fiatal lánynak).

Akit megérintenek az olyan filmek, mint az Árvácska, felkavarja Bollók drámája is, aminek pontosságát nem csupán a játszó gyerekeknek a valódi mindennapokban szinte ugyanilyen története igazol és erősít - a magyar filmszemlei bemutatót épp csak "elérték" a Varga lányok, az egyikőjük előző nap még guberált, a másik kislány pedig megtetvesedett - hanem a "dogmás", egyszerű megjelenítési mód (például: kézi kamera használata). Így válik a film hitelesen torokszorítóvá.
Az ősbemutató dátuma: 38. Magyar Filmszemle, 2007. február 2.