Iszonyatos veszedelmek – Veszedelmes viszonyok?

Choderlos de Laclos 1782-ben megjelent, a maga korában kifejezetten botrányosnak tartott műve számos izgalmas filmes feldolgozást szült több kontinensen is, és most megérkezett a virtuális teret betöltő magyar verzió, a remek színészi játékra építő LogIn! Lássuk, kik és hogyan éltek vissza az irodalmi alapanyaggal!

LogIn (2015)
Az eredeti levélregény töredezett szerkezetét megtartva, mégis modernizálva Barnóczky Ákos filmje az egymással felelgető-feleselő, néha az küldö eredeti azonosságát is elrejtő videóüzenetekre píti történetét. Hőse egy feleség, aki férje halála után bejelentkezik a férj által használt randiportálra, ahol egymásra találnak az apára, akinek a lánya lett szerelmi bánatában öngyilkos. A két amatőr elhatározza, hogy megtalálja és kikészíti a szeretteiket elcsábító két profit, ám a két, néha egymásban sem bízó csábító minden lépésüket előre tudja, de még így sem lehetnek mindenben biztosak. A formátum ugyan szűkre szabja a szereplők mozgásterét, viszont az olyan remek színészek, mint Gáspár Kata, Pál András és Parti Nóra pazarul oldják meg ezt a tényleg nehéz feladatot.

Veszedelmes viszonyok (1988)
Stephen Frears művének zseniális fogása, hogy olyasvalakit tesz meg az ellenállhatatlan csábítónak, aki valójában visszataszító. Nem azt mondjuk, hogy maga John Malkovich a visszataszító – mondjuk nem is egy reeszánsz festmény -, hanem az általa ábrázolt, kikent-kifent, folyton a szája szélét nyaló Valmont, aki azonban pár szóval képes bárkit rávenni arra, hogy az ágyába bújjjon. És elhisszük neki! Ahogy Glenn Close-nak is elhissszük, hogy ő az egyetlen, aki irányítani képes őt, és Michelle Pfeiffernek pedig azt, hogy képes hatni rá. És így együtt összeáll a XVI. század Franciaországának fülledt és romlott erotikája, egy bukásra ítélt világ utolsó torz mosolya. És láthatjuk a rendkívül fiatal Uma Thurmant is legelső szerepében!

Valmont (1989)
Milos Forman művének nagy tragédiája, hogy nem sokkal Stephen Frears nagyságrendekkel izgalmasabb és merészebb verziója után jelent meg, és ennél fogva sok helyen már be sem mutattták – mondván, ki nézné meg ugyannak a filmnek a sótlanabb verzióját, nem igaz? Mert John Malkovich után az akkor még babaarcú, magas, jóképű Colin Firth aligha tűnhetett olyan radikális választásnak a csábító Valmont vicomte szerepére. Forman javára kell azonban írnunk, hogy sokkal szabadabban kezelte az eredeti művet, s a csábítás rafinált módozatait jeleníti meg gyönyörűen rajzolt képekben. Azok a bizonyos viszonyok - fájdalmasságuk mellett - nála életörömmel teltek, szenvedélyesek és játékosak.

Kegyetlen játékok (1999)
A milliomosok gondtalan életét élő Sebastian és mostohatestvére, a szép Kathryn gonosz versengésbe kezd: az győz, aki a legtöbb szívet tudja meghódítani és porba tiporni. Könnyű helyzetben vannak, hiszen New York naiv fiataljai mind a lábuk előtt hevernek. Az igazi kihívás azonban hátravan, míg fel nem tűnik a színen Annette, aki elhatározta, hogy megőrzi szüzességét, míg férjhez nem megy. Kathryn fogadást ajánl: ha Sebastiannek sikerül elcsábítania a jégkirálynőt, eltölt vele egy éjszakát. Ellenkező esetben viszont a fiú vadonatúj Jaguárja a tét. A yuppie korszak jellegzetes darabjában Sarah Michelle Gellarnek elég nehéz elhinni, hogy ő a végzet asszonya, Reese Witherspoon viszont már ekkor is elég jó volt, Ryan Phillippe pedig később jó színésszé érett – de itt még nagyon gyengécske volt. Az erotikusan túlfűtött film sikere még két, tökéletesen felejthető folytatást szült, már más színészekkel. 

Eltussolt botrány (2003)
Je-yong Lee filmje a Veszedelmes viszonyok történetét helyezi a XVIII. századi Korea arisztokratáinak világába, a feudális társadalomba, a Csoszun dinasztia hanyatlásának korszakába. Az ellenállhatatlan csábító, Lady Cho megkéri egyik faragatlan unokatestvérét, Jo-won-t, hogy vegye el egy fiatal lány ártatlanságát, aki - a társadalmi hagyományok értelmében - hamarosan a férje hivatalos ágyasa lesz. A feladatra felkért fiatalembert azonban nyomban egy másik hölgy nyűgözi le, a bájos, ám tartózkodó Lady Sook, aki meglehetősen öntörvényű katolikusként cölibátusban él – és a fogadás értelmében, ha nem sikerül őt elcsábítania, akkor Jo-Wonnak szerzetesnek kell állnia. A film elkészültekor a koreai film a virágkorát élte, és ez minden részlete látszik, a ruhákon, a gesztusokon, a színészek játékán – mert az Eltusolt botrány nem csak egy a sok furcsa kosztümös ázsiai udvari dráma közül. 

Férfitársaságban (1997)
Íme az összes Veszedelmes viszonyok-feldolgozás közül a legszemetebb. Neil LaBute filmjében két hivatalnokot, Chadot és Howardot nagy csalódás érte: a munkában a fiatalok lekörözik őket, ráadásul kidobták őket a barátnőik. A két frusztrált, harmincas hivatalnok vidéki kiküldetésre készül és mivel mindketten maguk alatt vannak, furcsa bosszút eszelnek ki: egy nőt elhalmoznak figyelmük minden jelével, és amikor már a lábuk előtt hever, kiadják az útját. Rá is akadnak az ideális alanyra: egy gyönyörű, de süketnéma titkárnőre. Őt éri a megtiszteltetés, hogy eltölthet pár napot... férfitársaságban. Ahogy az összes többi feldologzásban it is egymás ellen fordul a két „profi” csábító, de ez csak kevésszer olyan aljas, mint Aaron Eckhart zseniális előadásában.