Jim Carrey, Keanu Reeves és Jason Momoa őrült kannibálfilmje, amiről még nem is hallottál

Már a létezése is anomália.

Egy film, amit látni kell, hogy elhiggyük: a 2016-os The Bad Batch önmagában is igazi WTF-élménynek, de ami igazán hihetetlen, hogy ennyi nagy sztárt meg tudtak hozzá nyerni.

Az iráni származású rendező, Ana Lily Amirpour elsőfilmje sem volt éppen szokványos. A Csadoros vérszívó című horror a prostituáltaknak, drogosoknak és más kétes alakoknak otthont adó iráni szellemvárosban, Bad Cityben játszódott, ahol egy magányos vámpírnő és egy potenciális áldozata közt különös románc bontakozik ki.

Amirpour ezt követően rendezett egy részt a Guillermo del Toro összeállításában készült antológiasorozat, a Rémségek tárához, 2021-ben pedig leforgatta a Mona Lisa and the Blood Moon című misztikus thrillert, amelyben egy Mona Lisa nevű nő telepatikus képessége segítségével megszökik az elmegyógyintézetből.

A kettő közt pedig megrendezte a The Bad Batch című őrületet, amely egy disztópikus világban játszódik, és főszereplője egy fiatal nő, Arlen (Suki Waterhouse), akit száműznek a társadalomból egy sivatagos területre. Egyedül kellene túlélnie a kannibálok földjén, de szinte azonnal megdézsmálják a karját és a lábát. Egyetlen esélye a menekülésre, ha eljut a Keanu Reeves által uralt Komfort Zóna nevű helyre. Itt az működteti a gazdaságot, hogy az afféle tébolyodott szektavezérként tevékenykedő férfi hallucinogén drogokat gyárt az emberek számára. A szereplőgárda elég impozáns, Jim Carrey, Jason Momoa, Giovanni Ribisi és Diego Luna nevét is ott találjuk a stáblistán.

A film a 73. Velencei Filmfesztiválon az Arany Oroszlánért versenyzett, ahol elnyerte a zsűri különdíját, de a közönség köreiben nem aratott osztatlan sikert:

a vetítéseiről rengeteg néző kivonult a kannibáljeleneteknél.

Ami a legfurább döntés, hogy Keanu Reeves kivételével egyik sztár sem olyan szerepet kapott, ami felidézhetné korábbi munkáit, vagyis karakteridegen szerepeket játszanak. Jim Carrey szerepeltetése azért is zavarba ejtő, mert a játékidő nagy részében alig lehet felismerni, és a karakteréről sem lehet azt állítani, hogy különösen fontos lenne a cselekmény szempontjából.

Jason Momoa, aki a film bemutatója idején még nem is volt akkora sztár, viszont bőven kap lehetőséget a bizonyításra. Az általa alakított Miami Man bárkit képes rettegésben tartani, és fenyegetőbb a jelenléte minden korábbi vagy későbbi Momoa-karakternél. Közben viszont őszintén szereti a lányát, és képes melegséget és gyengédséget mutatni – mindezt pedig Momoa teljesen hitelesen adja át.

Más kérdés, hogy annyi kábítószeres víziót mutat be a film, hogy olyan érzésünk lehet, mintha egy kábé 90 perces sztorit nyújtottak volna el 120 percesre. A The Bad Batch olyan film, amelyet akkor lehet teljes mértékben kiélvezni, ha sikerült ráhangolódni a hullámhosszára – vagy ha hasonló tudatmódosítót szedünk, mint a szereplők.

Amirpour ezzel együtt egy olyan filmkészítő, aki az eladhatóság helyett az eredetiséget tűzte ki a zászlajára, és közben képes a poptörténelem teljesen különböző forrásaiból meríteni.

A film a magyar Netflixen lesz majd elérhető.

Via: Collider