Jön az évtized westernje?

Alejandro González Iñárritu nem kispályázik: a Mexikóból Hollywoodba vándorolt direktor idén zsákolt be egy Oscart a Birdmanért, de már jön is a következő nagy dobása. Úgy néz ki, kedvet kapott a műfajibb produkciókhoz, igaz, ezúttal nem tragikomédiát, hanem western-thrillert készített.

Magyar feliratos előzetes ITT!

A The Revenant (nagyjából A visszatérő lélek) megtörtént eseményeken alapul: legendás prémvadász, Hugh Glass megsebesül egy medvetámadás során, társai pedig sorsára hagyják, a félig felfalt férfi pedig csúszva-mászva tett meg 200 mérföldet. A Leonardo DiCaprio által alakított marcona férfi mindent megtesz azért, hogy hazajusson a családjához, de előtte persze meg is akarja torolni barátja, John Fitzgerald (Tom Hardy) árulását.

A trailerből ítélve nem csak DiCaprio készülhet végre karrierje első Oscarjára, de könnyen lehet, hogy Emmanuel Lubezkinek összejön a mesterhármas. Tavaly a Gravitáció űrbe komponált képeiért kapta meg a szobrot, idén a (szinte) vágás nélküli Birdman miatt díjazták, és a The Revenant látványvilága is meglehetősen markánsnak ígérkezik. Az első, ami feltűnhet, hogy az átlagosnál borongósabbak a képek, Lubezki ugyanis kizárólag természetes fényt használt a forgatás során. A módszer persze nem forradalmian új, Kubrick is így készítette el a Barry Lyndont, de a The Revenantban ehhez még torzító hatású nagylátószögű lencsék is társulnak, és az előzetes alapján Iñárritu védjegyszerű hosszú beállításai sem fognak hiányozni. A hangulat ennek köszönhetően kellemesen nyers és realista, még úgy is, hogy egy kevésbé siekrült CGI-maci is tiszteletét teszi az előzetesben.

Az egyik jelenetről (egy, a lombok között lapuló indián lepuffantása) beugorhat A félszemű, a bundás kosztümökről meg a Jarmusch-féle Halott ember, vagy az idei Sundance-en díjazott western, A nyugat útján (Slow West), de Iñárritu filmjét garantáltan nem lehet majd összetéveszteni semmivel. Hozzánk legkorábban csak 2016 első negyedében jut el – nem lesz könnyű kivárni.