Jöttek, láttak, verekedtek - Harcművészek a filmvásznon

  • Bruti / PORT.hu

Talán a '80-as évek közepe lehetett, mikor ifjú tiniként beültem a debreceni Hungária moziba A sárkány közbelép egyik előadására. Addig, sok magyar honfitársammal egyetemben nem sokat tudtunk a harcművészetekről, de a film új dimenziókat nyitott meg számunkra. Cikkünkben felidézzük a filmtörténelem legnagyobb harcművészeit.

A felsorolást nem véletlen kezdjük Bruce Lee-vel, aki talán a legnagyobb hatást gyakorolta a mozilátogatókra és a filmes világra is. Miatta nyíltak világszerte a különböző stílusú edzőtermek, ahová özönlöttek a tanítványok. Amellett, hogy divatot csinált a kung-fuból, a filmművészetre is nagy hatással volt. A végtelenül precízen megkoreografált harci jelenetei meghódították a vásznakat. Sajnos korai tragikus halála miatt csak kevés filmet forgathatott. Szerencsére voltak tanítványai, akik tovább vitték a saját harcművészeti ágát, a jeet kune do-t. Egyik tanítványa, saját fia, a szintén fiatalon elhunyt Brandon Lee volt.

Egy másik híresség, az akkor már többszörös karate bajnok Chuck Norris is tanult nála, majd  A sárkány útjában szerepelt együtt mesterével. Norris ezek után fordult a filmes szakma felé, és mára már a műfaj egyik legendája lett. Neve mai napig jól cseng, bár mára inkább a róla szóló viccek vették át a főszerepet, amik a világ legkeményebb embereként ábrázolják.

Következzék egy újabb hongkongi legenda, Jackie Chan, akit már gyermekkorában „ágyúgolyónak” becéztek. Annyi energiával rendelkezett, hogy szülei jobbnak látták, ha a harcművészetek felé fordítják. Később kaszkadőrként szerepelt Bruce Lee filmjeiben, de saját karrierre vágyott, amiért mindent meg is tett. Kiderült, hogy akrobatikus mozgáskultúrája mellett fogékony a humorra is, így sikerült egyedi stílust kialakítania. Sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy sosem használt kaszkadőrt, és a legveszélyesebb mutatványokat is maga koreografálta és mutatta be.

Jean-Claude Van Damme is korán, már tíz éves korában megismerkedett a shotokan karatéval, ahová apja íratta be. Fekete övesként bajnok lett, majd kipróbálta magát testépítésben és balettben is. Filmes pályafutását a küzdősportokban való jártasságának köszönhette, és a 90-es években olyan sztárok mellé emelkedhetett, mint Sylvester Stallone, vagy Arnold Schwarzenegger.  

Mai utolsó harcművészünk az „ezerarcú” Steven Seagal, az ír-mongol és orosz származású színész, aki hasonló utat járt be, mint társai. Gyerekként karatézott, majd aikidót tanult. Japánba költözött feleségéhez, ahol továbbra is az aikidót és a kendót tanulmányozta. Filmes karrierje viszonylag későn, 36 éves korában indult el a Nico krimivel, amit számos siker követett a 90-es években. Sajnos az ezredforduló után már nem tudta megismételni korábbi sikereit, így fordult a reality és a zenélés irányába.

Bár a 21. századi Hollywood nem kedvez feltétlen a harcművészeteknek, de remélhetőleg nem hal ki a műfaj, és idővel újra divatba jön. Addig beérjük gyerekkori kedvenceink régi filmjeivel.