Karácsony

Íme néhány program a karácsonyi várakozás utolsó pár órájára és az esti ünnepléshez.

A Játékkészítő

Online, december 24., 09:00, 14:00

A Játékkészítő pop-show-musical fergeteges színházi sikere - két év alatt több mint 100 ezer gyerek és felnőtt nézővel - megmutatta, hogy tisztán hazai alapanyagból gyúrva létre lehet hozni olyan előadást, ami akár a Broadway színpadán is megállná a helyét. A videó a 2015 karácsonyán a SYMA csarnokban bemutatott előadás felvétele.

Álomutazó

Online, december 24., 09:00, 14:00, 19:00

Az Álomutazó mesemusical egy olyan világban játszódik, ahol már senki sem alszik, ezért senki nem is álmodik. Az emberek napi 24 órát dolgoznak, a gyerekek szinte az egész napjukat a suliban töltik, és csak azért mennek haza, hogy megcsinálják a házi feladatot. Az élet minden területét a mesterséges intelligencia irányítja, és még a pislogás is a hatékonyság elleni bűntettnek számít. A történet főhőse, Tomi a tízéves kissrác azonban egy álombárány segítségével harcba indul az álomvilág megmentéséért.

A boldog herceg

Kolibri Fészek, december 24., 10:30

...és az úr felvitte magához angyalaival a két legfontosabb dolgot a földről: a halott kisfecskét és a megrepedt ólomszívet. A boldog herceg örökre elhagyta talapzatát. Egy beteg kisgyermek meggyógyult, egy drámaíró megírta a drámáját, a gyufaárus kislányt nem verte el az apja. Olyan mintha karácsony lenne.

Diótörő

Budapest Bábszínház, december 24., 10:30, 14:00 (Utolsó előadás)

A Stahlbaum-család karácsony estéjén Marika és Frici izgatottan várja az ünnepi ajándékokat. A család jó barátja, Dosselmeyer mester erre az alkalomra pompás várkastélyt készített. Frici egy játékegérrel ijesztgeti kishúgát. Drosselmeyer unokaöccse különös ajándékot hoz, egy diótörő babát...

Händel - Mozart: Messiás

Eiffel Műhelyház, december 24., 11:00

Oratórium három részben, szünet nélkül, magyar nyelven, magyar és angol felirattal. Amikor a magyar történelemből Mária Terézia és fia, II. József iskolaprogramjai fejeként ismert van Swieten báró megbízza Mozartot négy Händel-mű átiratának elkészítésével, még senki sem tudhatja, hogy közülük a Messiás 250 évvel később is ünnepi csemegéje lesz a világnak. Mozart rövidít az alkotáson és új hangszerekkel dúsítja, mégis, a teret nyert historikus gondolkodás jegyében ma mindenki a händeli eredetit játssza.

Menjünk együtt Betlehembe!

Center Színház, december 24., 11:00

Zenés előadás, eredeti Betlehemes játékok és versek felhasználásával. Csaknem 2000 évvel ezelőtt, Palesztina nevű keleti országban, Názáret falujában élt egy lány. Mária volt a neve. Szépségéről és jóságáról még a szomszédos falvakban is beszéltek. Nem csoda tehát, hogy hamarosan kérője is akadt. Egy József nevű dolgos ácsmester, aki aztán el is jegyezte őt. Történt egyszer, hogy mindkettőjüknek Betlehembe kellett menni. Gábriel angyal vigyázta útjukat. Szükség is volt őrá, mert akkor Mária már kisbabáját várta. Megszületett aztán a kis Jézus!

Pásztorjáték a Belvárosi Főplébánia-templomban

Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, december 24., 15:30

A gyerekek Krisztus születésének történetét énekekkel és versekkel színesítve mesélik el az érdeklődő gyerekek, valamint az őket elkísérő szülők és nagyszülők részére. A lelkes és hangulatos próbák november végén elkezdődtek a templom hitoktatójának vezetésével.

Szent Ignác útja – Camino Ignaciano

Budapesti Távmozi, december 24., 20:00

A Szent Ignác útja gondolatébresztő külső és belső utazás, mely az élet igazi kalandját, az útkeresést és önmagunk megtalálásának lehetőségét kínálja. A spanyolországi történelmi helyszíneken forgatott 90 perces dokumentumfilm közelről, személyes hangvételű elbeszéléssel, érzékenyen mutatja be, hogyan válik egy zarándoklat életváltoztató úttá.

Anyátlanok éjszakája

Instant-Fogasház, december 24., 22:00

Ez az esemény arra szolgál, hogy ha valamilyen oknál fogva nem lenne kinek ajándékozni, itt egy koccintással, tánccal, mosollyal éjfélkor megajándékozhasd a melletted állót!

Pokorny Lia: I Love You Baby