Keddi kiemelés

Újra kedd van. Ismét egy utolsó. Ezúttal március utolsója. Ma nem kell korán kelnie annak se, aki szórakozni kíván. Mai ajánlónk csak délután négykor kezdődik, de onnantól lesz benne sok érdekesség.

Madách program | Egy fiatal tiszt karrierje

Magyar Nemzeti Múzeum, március 29., 16:00

A Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó tárlatvezetésének vendége a Madách Színház művésze, Borbély Richárd, aki előtt nagy feladat áll. A színpadon egy olyan fiatalembert kell életre keltenie, akinek nemcsak "családi örökségét", de a magyar szabadságharc súlyát is hordoznia kellett a legnehezebb időkben. Kazinczy Lajost tizenötödikként végezték ki Aradon. Vajon milyen lehetőségek álltak 170 évvel ezelőtt egy fiatal, életerős katonatiszt előtt? Dicső karrier és rajongó hölgyek koszorúja? Jöjjenek, és minderre választ kaphatnak!

 

A botanikai illusztráció múltja és jelene - Kertek az ókori Egyiptomban

De la Motte - Beer-palota és Palotamúzeum, március 29., 17:00

A márciusi előadás egészen az ókori egyiptomi kertek ábrázolásáig tekint vissza, amelyek meghökkentő részletességgel számolnak be az akkor használt gyógynövényekről, virágokról. A papiruszokon és sírokban fennmaradt ábrázolások a mai napig tökéletes információkkal szolgálnak. Az ókori egyiptomiak, görögök pontosan lejegyezték az általuk ismert gyógynövényeket, gabonafajtákat, gyümölcsfákat, virágokat és árnyalt képet kaphatunk a fogyasztásra nevelt növényekről is.

 

Klimt és Schiele: Amor és Psyche – A szecesszió születése - VÁRkert Mozi

Várkert Bazár, március 29., 18:00

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat mai epizódja a 19. század végi - 20. század eleji Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be. A korszakot, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit és amikor a nők és a nőiség, mint szimbólum új értelmezést nyert pszichológiában és a művészetben is.

 

Nicholas Nixon: A Brown nővérek - Megnyitó

Magyar Fotográfusok háza, Mai Manó Ház, március 29., 18:00

Nicholas Nixon egyedülálló helyet foglal el a kortárs fényképészet soraiban. Elszánt próbálkozásaival – hogy előcsalogassa kamerájával az arcok mögött rejtőző történeteket – portréi hű betekintést kínálnak mások életébe. Óvatos odafigyeléssel és törődéssel a fotográfus képes megjeleníteni a látható és a láthatatlan közötti feszültséget. Egyszerre válik központtá a különös szakértelemmel kristálytisztán kirajzolódó személy minden vonása és a tekintete mögött megbúvó megannyi érzelmi tartalom.

 

Fonó Session: Vonós örömzene

Fonó Budai Zeneház, március 29., 18:00

A Fonó Session sorozat kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

 

Filozófiai Kávéház

Verőce, Zsengélő Café, március 29., 18:00

Olyan filozófiai kávéház, ahol az életünkbe hozott „nyersanyagot” próbáljuk „kiégetni” tapasztalataink folyamatos - és a „kávéház” terében közös reflexiója által. Kötetlen közösségi beszélgetés.
A beszélgetések kereteit moderálja: Keserű Károly, Grósz Eszter, Danka István filozófusok.

 

Canterbury mesék - Pasolini 100

Cinema MOM, március 29., 18:00

Pasolini születésnek 100. évfordulójára emlékeznek 2022. március 5-én. Ez alkalomból a Cinema MOM ünnepi retrospektív vetítéssorozatot rendez a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével.
Ki is volt ez a XX. századi, meg nem értett zseni?

 

Zűrzavar 2045

Örkény István Színház, március 29., 19:00

2045-ben az Újorosz Birodalomban dúl az ellenállás. Elégedetlen emberek tízezrei fognak össze, hogy véget vessenek a féldiktatórikus, elnyomó vezetésnek. Vágyaik sokfélék, szövetségük ingatag, de indulatuk közös, ezért ijesztő. Egyetlen kormányzóság akad csak, ahol rend van és nyugalom, egy félreeső kis tartomány: Vengrija, azaz Magyarország.

 

Nagyok nagyjai - mindenki olvas - Az Ivan & The Parazol tagjainak könyvespolca

Várkert Bazár, március 29., 19:00

Ezúttal a klasszikus és fantasy, hazai és világraszóló irodalom egyszerre kerül terítékre: Szerb Antal és J. R. R. Tolkien ízig-vérig 20. századi karaktereit idézik meg vendégeink. Mítoszokon és személyes vallomásokon, háttérsztorikon és drámai életutakon keresztül pillanthatunk be két rockzenész könyvtárába, avagy milyen könyvet vesz kezébe Vitáris Iván és Balla Máté, amikor épp nem a fülbemászó akkordok világában barangolnak?

 

Frankenstein

Budapest Bábszínház - Ország Lili stúdió, március 29., 19:00

Victor Frankenstein, a zseniális, becsvágyó ifjú tudós halott testekből élő testet, lélegző, érző, gondolkodó lényt alkot, de megretten saját művétől és eltaszítja magától. A Kreatúra egy gyermek ártatlan kíváncsiságával vág neki a világ felfedezésének, ám útja során csak rettegéssel, elutasítással, gyűlölettel találkozik. Ereje hatalmas, dühe kozmikus, magánya az elképzelhető legszörnyűbb magány, hisz senki nincs a világon, aki hozzá hasonlítana. Felkeresi hát teremtőjét, hogy alkosson neki társat...

 

A pillangók szabadok

Bethlen Téri Színház, március 29., 19:00

Ha létezik tűz és víz, akkor az egészen biztosan Don Baker és Jill Tanner. Mégsem választja el őket sok egymástól: csupán a new york-i albérletük között lévő papírvékony fal. A jómódú családból származó Don anyja fullasztó szeretete elől menekül az önállóságba, a forgószél természetű Jill pedig a színésznővé válás rögös útján indul el. Jill és Don találkozása nem várt meglepetést tartogat és a két fiatal között kapcsolat szövődik.

 

Oscar

Thália Színház, március 29., 19:00

Mösziő Barnier-nek rengeteg sok vállalata és rengeteg sok pénze van. És két lánya, de csak az egyikről tud. És a két lányának három kérője. És az egyik lányának elhiszi, hogy terhes. De amikor beosztottja, Christian beállít egy ékszerekkel teli bőrönddel, már semmi nem érdekli, csak a bőrönd. Viszont bőröndből is van még kettő. Ilyet még életében nem látott, pedig olyat is látott, amit nem vallott be senkinek.

 

Az örökség

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház - Kamaraterem, március 29., 19:00

Magyarországon orvoshiány van.
Magyarországon gyerekhiány van.
Egy fiatal gyerekorvos anyja halála miatt Németországból visszatér Borsodba. A fiú apjával nevelkedett Pesten, míg bátyja anyjával vidéken. Mivel a fivérek közül ő lett orvos, ő örököli anyja után a gyerekorvosi praxist. Úgy dönt, amíg túlad az örökségen, Magyarországon tölt néhány hetet. Ez alatt kénytelen tisztázni magában az anyjával való viszonyát, és szembenézni azzal, hogy valójában mit is örökölt meg mikor rámaradt a magyar vidék gyógyításra váró lakossága.

 

Ónodi Eszter & The Open Pub

Márai Sándor Művelődési Ház, március 29., 19:00

Az Ónodi Eszter & The Open Pub közfelkiáltással jött létre az Én úgy alszom című dal videójának forgatásán. A klip így aztán egy nagylemez első gyöngyszeme lett, amely 2021 októberében jelent meg. A „kocsma” törzsvendégei és személyzete kiváló muzsikusok, élükön az ország legnépszerűbb színésznőjével!

 

Másnap - és mi most itt vagyunk

B32 Galéria és Kultúrtér, március 29., 19:00

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán, vagy éppen Dénesnél Keszthelyen. Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián Csengey Balázs segítségével.

 

Joshua Bell (hegedű), Shai Wosner (zongora)

Zeneakadémia, március 29., 19:30

Joshua Bell korunk egyik legünnepeltebb hegedűművésze. Bár a közel négy évtizedes karrierje során a világ szinte valamennyi jelentős zenekarával fellépett, továbbra is aktívan koncertezik szólistaként, kamarazenészként, illetve karmesterként is. Sőt, a koronavírusjárvány idején sem állt le: az otthonából világszínvonalú előadásokat prezentált az online térben. 2022 tavaszán újra köszönthetjük őt a Zeneakadémia színpadán.