Keddi lista

Összeválogattunk párat a keddi programrengetegből, hogy el ne vesszetek benne! Főleg beltéri, mert nagy hidegek vannak odakinn.

Nyúl Péter

Budapest Bábszínház, január 11., 10:00

Nyúl Péterrel mindig történik valami. Mágnesként vonzza a bajt, a galibát. Mesénk kezdetén - Nyúlmama határozott tiltása ellenére - átszökik a szomszéd Gergelyfi bácsi veteményeskertjébe, ahol nem várt találkozások és hihetetlen kalandok várnak rá.


A boldog herceg

Kolibri Fészek, január 11., 10:30

...és az úr felvitte magához angyalaival a két legfontosabb dolgot a földről: a halott kisfecskét és a megrepedt ólomszívet. A boldog herceg örökre elhagyta talapzatát. Egy beteg kisgyermek meggyógyult, egy drámaíró megírta a drámáját, a gyufaárus kislányt nem verte el az apja. Olyan mintha karácsony lenne.


Gonda János emlékest: zene + szó

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, január 11., 18:00

Január 11-én lenne 90 éves Gonda János jazzmuzsikus, Széchenyi- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, főiskolai tanár. Az emlékest a sokoldalú művész és pedagógus munkásságát idézi fel zenével és beszélgetéssel, melynek résztvevői a hazai jazz- és művészeti élet kiválóságai.


Isten, haza, család

Kamra, január 11., 18:00

Miért tört ki a háború? Van egy nullpont, ahol még megváltoztatható a történet, vagy mindennek úgy kell lennie, ahogy a jóslatok mondják? Igazak-e a jóslatok és az átkok, vagy pont azzal teljesítjük be őket, hogy önmagunk felmentéseképp rájuk hivatkozunk? Egyáltalán, mondhatjuk-e bármire, hogy igaz?


Nem baj, majd megértem

Klebelsberg Kultúrkúria, január 18., 19:00

A tízenhét éves Johanna, a bukaresti balettintézet ígéretes növendéke, egyedül marad Ceausescu Romániájában. Névházasság segítségével próbál szabadulni a pokolból és áttelepülni a viszonylag élhetőbb Magyarországra. Választania kell a szerelme és a szülei, az ígéretes karrier és a bizonytalan jövő között.


A pillangók szabadok

Bethlen Téri Színház, január 11., 19:00

Ha létezik tűz és víz, akkor az egészen biztosan Don Baker és Jill Tanner. Mégsem választja el őket sok egymástól: csupán a new york-i albérletük között lévő papírvékony fal. A jómódú családból származó Don anyja fullasztó szeretete elől menekül az önállóságba, a forgószél természetű Jill pedig a színésznővé válás rögös útján indul el.


Kabaré

Vígszínház, január 11., 19:00

Berlin. Az 1930-as évek elején. Igazi világváros, ahol minden megtörténhet és meg is történik. Hontalan kalandorok, a vágy, a remény és a szabadság megszállottjai adnak itt egymásnak találkozót. A város sötét szívében egy ócska lokál falatnyi színpadán estéről estére föllép a sikerre mohón áhítozó, extravagáns énekesnő, Sally Bowles, aki Amerikából vetődött ide.


Finálé

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház, január 11., 19:00

Volt egyszer, mert olyan is volt, hogy az ember úgy élte meg önmagát, mint egy vibráló csillagot, iparkodva pislákolt sokadmagával a sötétségben. És volt egyszer, mert olyan is volt, hogy az ember úgy ölte meg önmagát, hogy észre sem vette. Annyi történt, hogy nem akart többé sokadmagával pislákolni, ezért fogta az égalját, fenekét feketébe mártotta, majd egyetlen fénylő csillagként, magára szegezte a mélyből bámészkodó tekintetet.


Kép és kultusz- Szinyei Merse Pál művészete | Múzeum Flow- Online tárlatvezetés

Online, január 11., 19:00

A Kép és kultusz című kiállítás a magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak az életművét mutatja be. A mintegy 120 művet felvonultató tárlat kép és kultusz összefüggéseit vizsgálja Szinyei életművében. A program a Szinyei-kiállítás virtuális tereiből jelentkezik be, interaktív élő tárlatvezetéssel!


Az ördög

Karinthy Színház, január 11., 19:00

Vajon ki ez a monoklis, gunyoros, titokzatos úriember, aki egy festőműterem foteljéből
emelkedik ki, a kandalló lobogó lángjai mellől. Ő Molnár Ferenc a világhírű író? Vagy csak egyik legsikerültebb vígjátékának hírhedt címszereplője? Legyen elég ennyi: ő Az ördög. Akkor jelenik meg, amikor a helyzet a legkényesebben kétértelmű.


Lear király

Katona József Színház, január 11., 19:00

A 18-19. századi Lear király-előadásokban Learhez egyértelműen a tragikum és a fenségesség kapcsolódott. A kor hagyománya Lear szenvedéstörténete kapcsán szinte krisztusi magasságokba emelte őt; bizonyos rendezők egy az egyben a „szenvedés és megváltás” kontextusába helyezték, a hagyományos „magasztos és fenséges” tragikum- és szenvedésregiszter mellett.


Újévi keringővarázs - A Budapesti Strauss Zenekar újévi koncertje

MOM Kulturális Központ - MOMKult, január 11., 19:00

A Budapesti Strauss Zenekart 1986-ban Bogár István alapította. Megalakulását követően hosszú éveken át csak külföldön lépett fel. Magyarországon az 1993-ban indult Ferencvárosi Ünnepi Játékok állandó fellépője lett. A zenekar 'Újévi keringővarázs' koncertjén nemcsak a Strauss család népszerű keringői, polkái hallhatóak majd, hanem az 1800-as, 1900-as évek legnagyobb zeneszerzőinek “könnyedebb” alkotásai is.


Bella Figura

Pesti Színház, január 11., 19:00

Ezen a romantikusnak ígérkező, gyönyörű nyári etén semmi nem úgy történik, ahogy azt résztvevői megálmodták. Pedig a naplemente csodálatos, a divatos halétterem nagyon kellemes, a konyhája kifogástalan, a vendégek imponáló megjelenésűek, a pezsgő hőmérséklete tökéletes és az osztriga is kivételesen friss...


József és a színes szélesvásznú álomkabát

Madách Színház, január 121., 19:00

Andrew Lloyd Webber és sok éven át vele együtt dolgozó alkotó társa, Tim Rice szövegíró kollégiumi szobatársakként találtak rá a József témára. Felnőttpukkasztó, szertelen művet alkottak belőle, amely 1967-ben oratórikus formában került színre. Már ebben a verzióban is halmozta a sikereket. "Felnőtt" színpadon, kibővítve, 1972-ben az edinburghi fesztiválon mutatták be. Webber végül is fittyet hányva a színpad törvényeinek, egymást követő dalok laza szerkezetű sorában meséli el a kiválasztott fiú történetét, akinek kitaszítottsága és felemelkedése a megbocsátás és a tolerancia nagy példázata.


Nagy Emma Quintet

Budapest Jazz Club, január 11., 20:00

A Bartók Konzervatórium növendékeiből 2018-ban alakult Nagy Emma Quintet már az alapítás évében elkészített egy négy számból álló EP-t, 2019 elején pedig a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Első lemezük, a saját szerzeményeket tartalmazó Set to Face is ebben az évben jelent meg, most pedig megérkezett a második nagylemez, a 2020 nyarán rögzített LFO (Low Frequency Oscillator), amely izgalmasan, ízlésesen mozog a kortárs jazz nyitott kereteiben.


MAO - Legendás albumok - Duke Ellington & John Coltrane

BMC - Opus Jazz Club, január 11., 20:00

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és internalizálják az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva.


A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.