Keddi vegyes

Nemsokára kibújik a medve a barlangjából, hogy megnézze, érdemes-e felfüggesztenie a téli álmot. Amíg ez kiderül, a következő válogatással próbáljuk segíteni az idő múlását.

Varázscirkusz

Müpa - Fesztivál Színház, február 1., 10:00

Az a Varázsfuvola változat - bár rengeteg benne a játékosság - elsősorban felnőtteknek szól - az életről, a halálról, a szerelemről, a jó és a rossz küzdelméről. Követi ugyan a Mozart-opera cselekményét, de a pontos történetmesélésnél fontosabb szempont lett benne az opera hangulati és gondolatvilágának közvetítése a tánc nyelvén. A Varázscirkusz című előadás gyerekeknek készül. Itt a szereplők egy vándorcirkusz tagjai (az Éj királynője állatszelidítő, Tamino légtornász, Papageno bohóc, Papagena kötéltáncos), akiknek Sarastro palotájában kell fellépniük.


Helló, náci!

Kolibri Pince, február 1., 17:00

Egy mindennapos bunyóhoz ketten kellenek, elkövető és áldozat, ezek ketten pedig leginkább egy cella mélyén ismerhetik ki egymást, hála a rendőrség szolgálatkész közreműködésének. Ez ilyen egyszerű. Persze ha az elkövető neonáci, az áldozat meg feketemunkás, akkor kissé bonyolultabbá válik a helyzet, a frontvonalak összekavarodnak, csak a rendőrség marad az, ami, a rendőrség mindig rendőrség marad.


Erdős Virág: könnyei

Magvető Café, február 1., 17:00

Erdős Virág kiapadhatatlan könnyein keresztül mindennél élesebben mutatkozik meg az egymásra utalt társadalmi rétegek elzárkózása, miközben a versek kísérletet tesznek arra, hogy olyan nyelvet alkossanak meg, amely bár kisajátítja a hatalom, a hivatalosság szavait és kliséit, mégis szuverén marad.


"Jön a tavasz, megy a tél" - A barna medve

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM), február 1., 17:00

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, február 2-a, a néphagyomány szerint időjósló nap. A megfigyelések szerint a barna medve ezen a napon felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát a napsütésben, akkor visszacammog aludni, mert hosszú lesz még a tél.


Péntek Esti Partizán - Vendég: Jakupcsek Gabriella - Fellép: SOPHIE M

Partizán, február 2., 18:00

A jelenleg is műsorvezetőként tevékenykedő Jakupcsek az egyik legbefolyásosabb képernyős személyiségnek számít Magyarországon, akinek a nevéhez többek között olyan nagy nézettségű műsorok fűződnek, mint a Multimilliomos kvízjáték, a Jakupcsek-show vagy a Mokka.


VÁRkert Mozi - Peggy Guggenheim: A művészet megszállottja

Várkert Bazár (Testőrpalota - Vetítőterem), február 1., 18:00

Lisa Immordino Vreeland többszörösen díjnyertes dokumentumfilmjében a modern művészet és 20. századi művészvilág egyik legszínesebb egyénisége, Peggy Guggenheim portréja rajzolódik ki. A különleges archív felvételek és visszaemlékezések mellett számos szakértő, egykori pályatárs és híresség is megszólal a filmben, amelynek vezérfonalát a legendás műgyűjtő és mecénás Jacqueline B. Weld által szerkesztett életrajzi interjúkötete adja. Peggy Guggenheim neki adta élete utolsó interjúit 1979-ben, a személyes hangvételű beszélgetések sokáig elveszettnek hitt hangfelvételei kiemelt szerepet játszanak a filmben.


Tárlatvezetés kávéval a Godotban - Wirth Abigél - Labrosse Dániel - Lázár Tibor kiállításán

Godot Kortárs Művészeti Intézet, február 1., 18:00

Tárlatvezetés Wirth Abigail, Labrosse Dániel és Lázár Tibor kiállításán, ahol a művészek maguk mesélnek vizuális világuk építő elemeiről és az alkotóilét belső motivációjáról.


Altatódal

Francia Intézet, február 1., 18:30

Paulnak és Myriamnak két kisgyermeke van. Felveszik Louise-t, egy tapasztalt babyszittert, hogy Myriam visszatérhessen dolgozni. Louise odaadó, lelkiismeretes és készséges, olyannyira, hogy jelenléte központi helyet foglal el a családban. De Louise reakciói nagyon hamar aggasztóvá válnak.

 

Kabaré

Vígszínház, február 1., 19:00

Berlin. Az 1930-as évek elején. Igazi világváros, ahol minden megtörténhet és meg is történik. Hontalan kalandorok, a vágy, a remény és a szabadság megszállottjai adnak itt egymásnak találkozót. A város sötét szívében egy ócska lokál falatnyi színpadán estéről estére föllép a sikerre mohón áhítozó, extravagáns énekesnő, Sally Bowles, aki Amerikából vetődött ide.


Virágot Algernonnak

Játékszín, február 1., 19:00

Megindító történet a kitartásról, a tudásvágyról, egy különleges ember gondolatairól, szeretetéhségéről. Charlie Gordon csodálatos szellemi fölemelkedése és zuhanása után is megőrzi tartását, élni akarását, optimizmusát.


Anyám Tyúkja

Örkény István Színház, február 1., 19:00

A válaszokat egyformán tudjuk. Ha valamiben, ebben egyek vagyunk. De jó! Egy versantológia van a fejünkben, kinél szűkebb, kinél bővebb, de a magja közös. Rágcsálja az idő, strófák, sorok, jelzők kihullnak, néha a szerző neve is. Ez például honnan is van: "A jó sör jön is, megy is? Tanultuk az iskolában? Kaláka? Burns! Szóval nem magyar. Nem e? Burns nem ezt írta.


10

Radnóti Színház, február 1., 19:00

A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegnek egy bibliai parancsolatot, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? Székely Csabát sokan a „magyar Martin McDonaghként” emlegetik, és ebben a művében sem hazudtolja meg önmagát: a súlyos kérdéseket a rá jellemző fekete humorral ragadja meg, tragikus és groteszk helyzeteket vonultatva fel.


Bella Figura

Pesti Színház, február 1., 19:00

Ezen a romantikusnak ígérkező, gyönyörű nyári etén semmi nem úgy történik, ahogy azt résztvevői megálmodták. Pedig a naplemente csodálatos, a divatos halétterem nagyon kellemes, a konyhája kifogástalan, a vendégek imponáló megjelenésűek, a pezsgő hőmérséklete tökéletes és az osztriga is kivételesen friss...


Tündöklő Középszer

UP Újpesti Rendezvénytér, február 1., 19:00

"Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen. Sokféleképpen próbáltalak instruálni téged, Mondtam csúnyát, néha szépet, Ha úgy tetszik elhintettem a magot, És vártam, hogy a tehetség majdcsak kinő.... És ebben tényleg én is hibás vagyok, Mert neked minden színpadon töltött perced elpocsékolt idő."


A hisztérika

Pinceszínház, február 1., 19:00

Hogyan javíthatom meg a lelkem? Ha megjavítom, talán önmagamat is elveszítem? Reakciót akarok, de nem arra, aki vagyok. Arra nem kérek, köszönöm. Az nem szerethető ugyebár. Arra akarok reakciót, aki lenni akarok a szemedben. Meg arra, aki a tiédben. Meg a tiédben. Vagy esetleg te tényleg megpillantanál?


Kodály-Lajtha Emlékest

Pesti Vigadó, február 1., 19:30

Ma este ősbemutatóként hangzik el Hidas Frigyes utolsó műveinek egyike, a klarinétra írott concerto zenekari változata. Az est második részében Lajtha László meglepően derűs 6. szimfóniáját hallhatja a közönség, mely – mutatott rá egyik elemzője – a Nyár alcímet is viselhetné.


Cseh Péter Quintet

BMC - Opus Jazz Club, február 1., 20:00

A Cseh Péter Quintet 2019 novemberében alakult a hazai jazzélet öt aktív szereplőjével, akik már a zenekar létrejöttét megelőzően is sok közös szereplést tudhattak magukénak. A közös alkotásuk kiindulópontjai Péter kompozíciói. Ezek a dalok annak ellenére, hogy többnyire hagyományos formai megoldásokat és hangzásokat alkalmaznak, mégsem válnak kiszámíthatóvá vagy közhelyessé.

 

Alerant Jazz Est: Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo

Budapest Jazz Club, február 1., 20:00

Micheller Myrtill és Pintér Tibor több mint tíz éve sikeres duója havi rendszerességgel lép fel a BJC-ben. Műsorukat elsősorban jazz standardek, örökzöldek és popdalok jazzes feldolgozásai alkotják. Bravúros és improvizatív előadásuk különleges koncertélményt nyújt.