Keddi vegyes

A kezdeti program zűrzavar - képzőművészet, irodalom, mozi - után estére kitisztul a kép, és a színház - koncert kettős veszi át az uralmat a programok között. Mindenki kedvére keddeskedjen. A hónapban ez az utolsó.

Búgócsiga zenés foglalkozás

MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme, február 22., 16:30

A zenehallgatást nem lehet elég korán kezdeni! Az idei évadban is folytatódnak nagy sikerű családi koncertek. A programok szerkesztője és házigazdája Székely Edit zenepedagógus, a MÁV Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze.


Szobrász mesterek az Epreskertben II.

Epreskert, február 22., 17:00

A Szobrász mesterek az Epreskertben II. című kiállítás válogatott fotókon és szobrokon keresztül igyekszik bemutatni ezt az áthagyományozó folyamatot. A képek révén évszázados, szinte változatlan műtermekbe tekinthetünk be, láthatjuk Budapest néhány köztéri szobrának létrejöttét, vagy a korrektúra egy-egy intim pillanatát. A szoboranyag a közelmúltig sorakoztat fel eddig kevéssé ismert alkotásokat.


Fókusz és Távolság: Szalontai Ábel - Beszélgetés képekkel

Ludwig Múzeum, február 22., 17:30

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak.


Az adaptáció diszkrét bája - 1945

B32 Galéria és Kultúrtér, február 22., 17:30

Szántó ​T. Gábor 1945 című elbeszéléséből Török Ferenc rendezett játékfilmet, mely a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról és az amerikai Miamiból is közönségdíjjal tért haza. Az adaptáció diszkrét bája című sorozatban a film közös megtekintése előtt Török Ferenccel beszélget Fábián László és Szekeres Nikoletta.


VÁRkert Mozi - Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában

Várkert Bazár (Testőrpalota), február 22., 18:00

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, amely a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját - ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát - egészen 30 évvel ezelőtti, 1989.


Levelek Adytól - Jordán Tamás önálló estje

Gödör, február 22., 18:00

Ady Endre írásai ma is érvényesek. Amit a publikációiban megfogalmaz az kortalan vagy mondjuk úgy, hogy ma is érvényes. Az előadásban felelevenednek Ady korának kérdései, problémái, és a néző döbbenten konstatálja, hogy ez ugyan úgy aktuális ma is! Természetesen az estben helyet kapnak versek és humorból sem lesz hiány!


Egy csésze Európa: Hollandia / Hága

Európa Pont/Online, február 22., 18:00

2022-ben Európa Sportfővárosa Hága. A címet 2001 óta minden évben egy 500 000 főnél nagyobb európai város kapja az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége, a brüsszeli székhelyű ACES döntése értelmében. A szervezet szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal is, például a Sport Európai Hete rendezvénysorozatot illetően.


Vigyázat, művészet! - Kortárs szabadegyetem

Ludwig Múzeum, február 22., 18:00

Elindul a Ludwig Múzeum 8 alkalmas Kortárs Szabadegyetem előadássorozata, amely során időszaki kiállításainkhoz kapcsolódó témákat és a legfrissebb művészeti tendenciákat tágabb kontextusban ismerheti meg a közönség.


GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub – Grecsó Krisztián-est

Magvető Café, február 22., 18:30

A GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub a Magvető Caféban vetítéssorozatot indított 2021 őszén. Hatodik alkalommal a József Attila-díjas Grecsó Krisztián lesz a filmklub vendége, aki a Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-filmet hozza magával.

 

Mozi - Just Kids

Francia Intézet, február 22., 18:30

A 19 éves Jack, a 17 éves Lisa és a 10 éves Mathis hirtelen árvává válnak. Mindegyikük a maga módján reagál a családi tragédiára. Lisa eltávolodik, az éppen nagykorúvá vált Jackre bízzák Mathis felügyeletét. Egy új élet kezdődik. De hogyan lehet felelős egy gyermekért, amikor ő maga is alig van túl a tizenéves koron? És hogyan lehet jövőt építeni, ha a múlt veszélyes rögeszmévé válik? A fiatalok ereje és energiája csodákra képes...

 

Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban

Thália Színház, február 22., 19:00

Bernard (Pindroch Csaba), a felkapott francia építész minden férfi számára irigylésre méltó életet él. Nem csak Párizs gyönyörű látképe hever a lába előtt, de a világ óriás légitársaságainak álomszép légiutas-kísérői (Schell Judit, Gubás Gabi, Tóth Eszter) is az ő ágyában landolnak.

 

1 V 1

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház - Kamaraterem, február 22., 19:00

,,1 V 1, azaz egy az egy ellen, mint a futballpályán. Őszinte színház: elmondom az életemet. Szórakoztató lesz. A szüleim házassági tragikomédiája, egy Pest-környéki kamaszkor jellegzetes figurái, csapattársak, barátok, edzők, tanárok, dílerek, kőművesek, dugóban ülő honpolgárok, háziasszonyok, élsport és gimnázium, mindenki megkapja a magáét, mert ez egy humorműsor."

 

A császár

Kamra, február 22., 19:00

“Egy kis japán pincsi volt. Lulunak hívták. Joga volt a császári ágyban aludni. A különféle szertartások idején el-elszökött a császár térdéről, és az előkelőségek cipőjére pisilt. Az uraknak nem volt szabad megrezdülniök, semmiféle mozdulatot nem tehettek, amikor érezték a nedvességet a cipőjükben. Tisztem szerint az álldogáló uraságok között kellett járnom és letörölnöm a vizeletet a cipőjükről. Ehhez volt egy atlasz törlőrongyom. Ez volt a munkám tíz éven keresztül."

 

Kabaré

Vígszínház, február 22., 19:00

Berlin. Az 1930-as évek elején. Igazi világváros, ahol minden megtörténhet és meg is történik. Hontalan kalandorok, a vágy, a remény és a szabadság megszállottjai adnak itt egymásnak találkozót. A város sötét szívében egy ócska lokál falatnyi színpadán estéről estére föllép a sikerre mohón áhítozó, extravagáns énekesnő, Sally Bowles, aki Amerikából vetődött ide.

 

Marshal Fifty-Six

UP Újpesti Rendezvénytér, február 22., 19:00

"Ezt a munkámat egykori mesteremnek, Somogyi Istvánnak ajánlom, aki 1986 őszén felvett engem a Tanulmány, későbbi Arvisura Színházba, és ezzel 180 fokos fordulatot vett az életem, hála Neked ezért, István! Részt vehettem többek között az általa rendezett Szentivánéji álom és A Mester és Margarita című előadásokban, mindkét mű nagy hatással volt a későbbi munkáimra, így erre a mostanira is."

 

Romano Drom - hang.villa koncert

Barabás Villa, december 22., 19:00

A Romano Drom az egyik legismertebb kelet-közép európai cigányzenekar, 1998-as alapítása óta a világzenei szcéna állandó szereplője. Koncertjeik minden alkalommal jókedvre és táncra sarkallják a közönséget. Egy fergeteges kedd esti koncerttel űzi el a Romano Drom a hétköznapok szürkeségét!

 

Vagyim Repin (hegedű), Alekszandr Knyazev (gordonka), Balázs János (zongora): A romantika aranykora

Zeneakadémia (Nagyterem), február 22., 19:30

Ha Csajkovszkij zenéjét szeretnénk leírni, szinte az egész világot kell belefoglalnunk egyetlen mondatba: gyönyörű líraiság, szenvedélyes kifejezőerő, ragyogó színek, a klasszikus európai érzékenység és az összetéveszthetetlen orosz karakter elegye.

 

Hajógyár x A38 / Zene x Szöveg / Szendrői Csaba, Tóth András

A38 Hajó (Koncertterem), február 22., 20:00

A Hajógyár és az A38 Hajó Zene x Szöveg programsorozatának középpontjában olyan hazai zenészek állnak, akik maguk is szerzői egy kötetnek, vagy inspirálták egy portrékönyv születését. A beszélgetés és minikoncert-sorozat célja a magyar dalszövegírók és irodalmárok, a modern szövegek és a klasszikus magyar irodalmi értékek kapcsolódása. Az első est főszereplője Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar énekese, a “Mintha muszáj lenne” és “A dolgok, amik mögöttem vannak” című kötetek szerzője.