Kedvenc állatkertes filmjeink

Az Állatkertek Éjszakája apropóján szedtük össze kedvenc filmjeinket a témában, amelyek között vannak egyértelmű és kevésbé egyértelmű választások, közönségkedvencek és ritka filmtörténeti csemegék is!

Budapesti állatkert (1933)

A cím és a leírás alapján azt hihetnénk, hazai produkcióról van szó, pedig a film, ami helyenként Forradalom az állatkertben nevén is fut, Hollywoodban készült amerikai színészekkel, helyi rendezővel – feltehetőleg a Molnár Ferenc írta, Fritz Lang rendezte Liliom tette népszerűvé Budapestet filmes helyszínként. Hősünk Dani (Gene Raymond), a fiatal állatápoló , aki jóformán az egész életét a budapesti állatkertben töltötte, az állatokkal sokkal jobban szót ért, mint az emberekkel, azóta sem igen tette ki a lábát onnan. Dr. Grünbaum (O. P. Heggie), az állatkert vezetője szinte a gyermekének tekinti. Amikor azonban Éva (Loretta Young), aki mindenáron meg akar szökni az embertelenül rideg árvaleány-neveldéből, éppen az állatkertet választja akciója színteréül, minden megváltozik. Dani segít Évának elrejtőzni a medvebarlangban, de hajtóvadászat indul ellenük...

Keménykalap és krumpliorr (1978)

Csukás István csodás regényéből Bácskai Lauró István készített először sorozatot, majd abból egész estés filmet, amin aztán valóban generációk nőttek fel, egyes alakjai, mondatai azóta is velünk vannak. Hősei, a Vadliba kisdobos őrs tagjai azért szövetkeznek, hogy segítsenek az állatkertből ellopott kismajmok felkutatásában – és cirkuszi előadást szerveznek beteg barátjuknak, ahol szerepelnek az állatkerti állatok is. Megpróbálják rendbe hozni, amit a rakoncátlan, rendbontó felnőttek elrontottak. Minduntalan keresztezi útjukat az álruhás, intrikáló Bagaméri, az elátkozott fagylaltos, aki szeretne hozzáférni a majmokért beígért jutalomhoz. A rengeteg emlékezetes figura között persze ott van Haumann Péter is az állatkert igazgatójaként, valamint Jocó, a szelíd vaddisznó – ami ugyebár egy remek oximoron!

Fészkes fenevadak (1997)

Amikor a londoni Marwood Állatkertnek új tulajdonosa akad, veszélybe kerül a park léte. Az illető (Kevin Kline) ugyanis kijelenti, bezárják az állatkertet, ha az nem lesz képes több profitot termelni. Rollo Lee-nek, az állatkert igazgatójának (John Cleese) az a hajmeresztő ötlete támad, hogy meg kell szabadulni a szelíd, kedves állatoktól, és helyettük vicsorgó vadállatokat kell beszerezni, mert ezek jobban vonzzák a közönséget. Az állatgondozók azonban résen vannak: a kissé bőbeszédű Adrian "Bugsy" Malone (Michael Palin) álruhát kényszerít a legszelídebb állatokra, nehogy a szelekció áldozatai legyenek. Jamie Lee Curtis is feltűnik, és innen azért sejteni, hogy a A hal neve: Wanda állatkerti verziójáról van szó.

A híres Ron Burgundy legendája (2004)

Természetesen a hibbant macsó hírolvasó, Ron Burgundy (Will Ferrell) története nem egy állatkertről szól – de minden ott ér a csúcsra. Amikor ugyanis mindenki kedvenc hírcsapata felkerekedik, hogy beszámoljon egy szülés előtt álló panda történetéről, Christina Applegate egy Kodiak medvékkel teli veremben reked. Bár Will Ferrell és társai ökölharcot vívnak a medvékkel, a menekülést végül Baxter kutya jelenti, aki képes kommunikálni az anyamedvével, és meggyőzi, hogy ne egyenek meg senkit, mert találkozott az unokatestvérével az erdőben, miután Jack Black lerúgta a hídról. Mindenki boldog, és még a nagy ellenfél, Vince Vaughn is lerója tiszteletét az idióták előtt. Imádjuk, és íme, a jelenet:

Madagaszkár (2005)

Alex, az oroszlán a nagyvárosi dzsungel királya, mivel ő a New York-i Central Park állatkertjének fő attrakciója. Alex és legjobb barátai, Marty, a zebra, Melman, a zsiráf és Gloria, a víziló egész eddigi életüket kellemes fogságban töltötték, pazar étkek közt, zöldövezeti környezetben. Ám Martyn úrrá lesz a kíváncsiság, és néhány rendkívüli pingvin segítségével megszökik. Barátai kitörnek az állatkertből, hogy visszahozzák a zebrát, akire a Központi pályaudvaron akadnak rá. Mielőtt azonban hazatérhetnének, elkábítják, elfogják, bedobozolják és egy Afrika felé tartó hajóra pakolják őket a jó szándékú emberek, akik úgy gondolják, hogy megmentik az állatokat a nagyvárosi élet stresszétől – akik végül Madagaszkár egzotikus szigetének partján találják magukat. A kirobbanó siker több folytatást és egy tévésorozatot is hozott, utóbbit a kommandós pingvinek kapták.

Az igazi kaland (2011)

A lapszerkesztő Benjaminnak (Matt Damon) meghal a felesége. A hirtelen rászakadt magányban és fájdalomban nagy kihívást jelent élete folytatása és két gyermeke nevelése. Az újrakezdés reményében kilép a munkahelyéről, és vásárol egy régi vidéki birtokot, amelyhez állatkert is tartozik, gondozókkal együtt. Tapasztalat, idő és pénz híján családi segítséggel és a helyi közösség támogatásával újra megnyitja az állatkertet a látogatók előtt. Mindez pedig olyan feladatokkal jár, ami óriási kalandot jelent a számára… A kissé elfeledett családi filmben olyan sztárok vonulnak fel, mint Scarlett Johansson, Elle Fanning, Thomas Haden Church vagy Patrick Fugit.

A gondozoo (2011)

Griffin (Kevin James), az állatkerti gondozó, aki úgy érzi, a munkája akadályozza a nagy Ő megtalálásában, ezért nehéz szívvel úgy dönt, felmond, de ezzel nagy hibát követ el. Egy szeretett állatkerti gondozó ugyanis nem hagyhatja el a pozícióját csak úgy, ahhoz a gondozottjainak is lesz néhány keresetlen szava. Amint az állatok értesülnek Griffin döntéséről, megszegik ősi esküjüket, és elárulják, hogy ők is tudnak beszélni az emberekkel. Amikor szép szóval nem tudják maradásra bírni barátjukat, üzletet ajánlanak. Ha marad, akkor megtanítják mindarra, amit a csajozásról tudni érdemes, és beavatják gondozójukat a párválasztás ősi, de főleg állati trükkjeibe.

Menedék (2017)

Igaz történet egy nőről és anyáról, aki százak megmentője lett a második világháborúban. 1939-ben Lengyelországban Antonina Żabińska (Jessica Chastain) és a férje, Dr. Jan Żabiński vezették és gondozták a virágzó Varsói Állatkertet. Amikor hazájukat megszállják a nácik, a megdöbbent Jan és Antonina azzal szembesül, hogy ezután a Birodalom újonnan kinevezett fő zoológusának, Lutz Hecknek (Daniel Brühl) kötelesek jelenteni. A saját eszközeikkel harcolva Antonina és Jan titokban az Ellenállásnak kezdenek dolgozni. Tervet eszelnek ki arra, hogyan tudnának életeket menteni a varsói gettóból. Ám ezzel Antonina magát, sőt a gyermekét is nagy veszélybe sodorja...