Kedvenc rabszolgánk – Spartacus

Ha meghalljuk Spartacus nevét, egyből egy kidolgozott felsőtestű, a naptól aranybarnára sült jóképű trák jut eszünkbe, aki nemcsak a saját, hanem a társai sorsát is a kezébe vette, amikor úgy döntött, hogy fellázad a megalázó rabszolgaság ellen.

Egy ilyen hős, akitől sorra aléltak el az asszonyok, és istenítettek a társai, nyilván nem kerülhette el az újkori filmkészítők figyelmét. Hősiessége, elért sikerei és önfeláldozása megmozgatták az írók fantáziáját, így nem csoda, ha több feldolgozás is készült az életéből.

 

1960-at írunk, amikor az akkor már ismert Stanley Kubrick, Kirk Douglas főszereplésével megrendezte a Spartacus című két és fél órás gigaprodukciót. Douglas nemcsak a főszerepet játszotta, hanem producere is volt a filmnek, és az akkori vészterhes időkben jól is jött egy tökös producer. Ugyanis ebben az időszakban még tartott az USA-ban a Joseph McCarthy szenátorról elhíresült mccarthyzmus, ami egyfajta modernkori boszorkányüldözésként, neves értelmiségieket, írókat, művészeket és színészeket gyanúsított meg a kommunista szimpátiával. A film forgatókönyvét Dalton Trumbo írta, aki abban az időben feketelistás író volt, így elvileg nem dolgozhatott, de Douglas kiállt érte és végül a saját neve alatt írta meg a scriptet. Mondjuk, ha akarta se tagadhatta volna meg a művét, mert a balos beállítottságú író, Spartacust a rabszolgatartás eltörléséért harcoló forradalmárnak ábrázolta.


Kubricknak sikerült remek színészgárdát is összeválogatnia:

Douglas mellett, Laurence Olivier, Peter Ustinovot, Jean Simmons-t és Tony Curtis-t is megnyerték.

A mozikban óriási sikerrel szerepeltek a gladiátorok, a nézőket lenyűgözte a történet és a végső csatajelenet, amihez nyolcezer katonát szerződtettek. A díjak se kerülték el a produkciót, elhozták a legjobb filmnek járó Golden Globe-ot és négy Oscart.

 

Forrás: J. R. Eyerman / The LIFE Picture Collection via Getty Images

 

A film sikere után az amerikai szandálfilm műfajának sorsa megpecsételődött, így a következő komolyabb filmre 2004-ig kellett várni, ami ugyan nem hollywoodi, hanem tévés produkció, így kisebb költségvetésből kellett kihozni. Ez néhol rá is nyomja a bélyegét a filmre, de ennek ellenére tisztes iparos munkát végeztek a készítők. A film főszerepeit olyan tévés sztárok játszották, mint Goran Višnjić, a Vészhelyzet Kovac dokijaként ismerhetünk, vagy Rhona Mitra, akit a közkedvelt sorozatok mellett neves filmekben is láthattuk.


De ezzel még nincs vége a feldolgozásoknak, mert 2010-ben a Starz csatorna olyan kultuszt teremtett a Spartacus: Vér és homok sorozatával, ami mára vetélkedik Cubrick legendájával. Sajnos a főszereplő Andy Whitfield betegsége és későbbi halála megtörte a sorozat lendületét, de még így is három évadot és egy előzmény sorozatot élt meg a Starz remek alkotása.