Kész katasztrófafilmek!

Bár a találékony ember és a kérlelhetetlen természet örök konfliktusa remek alapanyag, a témában ritkán születnek klasszikusok, ahogy a héten bemutatásra kerülő Viharlovagok sem feltétlen lesz emlékezetes, de mi összeszedtük a legjobb katasztrófafilmeket.

Everest (2015)

A hegymászás őrült dolog: felnőtt, rendszerint jómódú férfiak és nők utaznak a világ másik végébe, hogy rengeteg pénzért, vért és verejtéket izzadva tegyék kockára az életüket, hogy aztán egy nagyon magas pontra felérve körülnézzenek – és visszajussanak oda, ahonnan elindultak. Ám ugyanez a vonzó az egészben, és Baltasar Kormákur izlandi rendező, aki filmjében egy 1996-os katasztrófát mutat be – amely ironikus módon a forgatás megkezdéséig a leghalálosabb expedíció volt, de közben „felülírta” egy még tragikusabb eset – hitelesen mutatja be, milyen a hegyek iránt érzett halálos szerelem. Az Everest nagy erőssége azonban nem csak a konkrétan hegymászós-csúcstámadós rész, hanem az alaptábor életének és a különböző karakterek bemutatása – és őket olyan nagyszerű színészek keltik életre, mint Jake Gyllenhaal vagy Josh Brolin

Holnapután (2004)

Jack Hall (Dennis Quaid) klimatológusnak még a saját fia, Sam (Jake Gyllenhaal) sem hiszi el, hogy a Földet katasztrófa fenyegeti. Ám amikor egy sziget nagyságú jégtömb válik le a Déli-sark jégtáblájából, mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy menekülni kell, csakhogy a folyamat drámai gyorsasággal söpör végig a bolygón, és Amerika megbénul a sarkvidékinél is hidegebb hidegtől és a rázúduló hótömegtől, és csak kevesen állnak készen az új jégkorszakra, leszámítva a farkasokat. Roland Emmerich ugyan nem megy túl mélyen bele a dolog tudományos oldalába – de így is megtudjuk, hogy amit itt látunk, teljesen lehetséges, ha nem is túl valószínű -, de a lecsapó katasztrófa döbbenetét, a szökőár által elsodort és széttépett Manhattan látványát elementáris erővel tálalja nekünk.   

 Armageddon (1998)

Hatalmas, Texas nagyságának megfelelő méretű aszteroida közeledik a Föld felé, 40.000 km/órás sebességgel. A becsapódás - amely elkerülhetetlennek látszik - bolygónkat a teljes megsemmisüléssel fenyegeti. A NASA egyetlen esélyt lát a megmenekülésre: ha sikerül még az űrben elpusztítani a fenyegetően közeledő égitestet. Ezért elképesztő tervet eszelnek ki: megbízzák a világ legkiválóbb olajfúróját, hogy kemény fickókból álló csapatával fúrjon lyukat az aszteroidába és robbantsa apró darabokra. A villámgyors kiképzés után fel is jut a csapat, ám a dolgok nem a terv szerint alakulnak. Ha van valaki, aki az emberiség legnagyobb robbantását megfelelő módon tudja tálalni, az Michael Bay, akinek a szakterülete a gigászi pusztítás, a fotogén főhősök - Bruce Willis, Ben Affleck és Liv Tyler -, illetve a színes mellékszereplők egymás mellé komponálása. Az Armageddont, amely a valamivel később bemutatott, de hasonló témájú Deep Impacttal versenyzett, 4 Oscarra is jelölték, de egyiket sem kapta meg. 

Viharzóna (2000)

Billy Tyne kapitány kardhalvadászatra hívja össze legénységét. Tudja, hogy az idő októberben bármikor rosszra fordulhat, de belevág a nagy zsákmány reményében. Öten követik őt: a két hősszerelmes ifjú, Bobby és Bugsy, a nemrégen elvált Murph, Alfred, a hallgatag jamaikai és egy ellenszenves pasas, aki nyilván nem éli túl az egészet. Az első kudarc után veszélyesebb vizekre merészkedik a kapitány, a sikeres halászat után azonban elromlik a hajó felszerelése. Nehéz döntés előtt állnak: vagy áthajóznak a két front és egy hurrikán egyesüléséből kialakult viharon, vagy várnak és elvesztik a zsákmányt. Wolfgang Petersen (A tengeralattjáró) tud egyet és mást a viharos tengerről, és ezt a tudását itt bőven kamatoztatja, George Clooney és Mark Wahlberg pedig már a Sivatagi cápákban is remek párost alkottak.

Twister (1996)

A kilencvenes évek volt a katasztrófafilmek fénykora, részben az ekkor már elég fejlettnek tekinthető különleges effektusok elterjedésének és a nagy közönségfilmek sikerének köszönhetően, és a Twister az egyik díszpéldánya ennek a kornak. Aligha jó film, de izgalmas, jól összerakott darab, amely számos gyenge utánzatot szült később. Oklahomában az utóbbi ötven év legnagyobb vihara készülődik. Erre a viharra várt a két rivális tudóscsoport, akik most akarják beírni nevüket a tudomány nagykönyvébe. Mindkét "viharvadász" csapat elsőként akarja saját berendezését bejuttatni a tornádó belsejébe, hogy értékes adatokat nyerjenek a forgószél viselkedéséről. Amelyiknek sikerül, megfejtheti a tornádó rejtélyét, és számtalan életet menthet meg. De ehhez egyenesen a szörnyeteg útjába kell állniuk, és mindig az örvénylő légoszlop előtt kell járniuk, megbecsülve kiszámíthatatlan mozgását. A tehenek a Van Halen zenéjére repülnek a tornádóban, ami azért így visszatekintve is elég menő! 

Fertőzés (2011)

Steven Soderbergh nem az a rendező, akiről kapásból a katasztrófafilm műfaja ugrik be, de csinált már ő mindenfélét, közönségfilmet és művészmozit, szóval miért is ne, ráadásul olyan fantasztikus színészekkel dolgozik itt, mint Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet vagy Marion Cotillard. Egy asszony rosszul lesz, miután hazatért hongkongi útjáról. Két nappal később halott, és az orvosok nem tudják, mi okozta a halálát. Hamarosan más embereken is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. Na jó, a halál már nem csupán tünet, inkább végeredmény. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, végül kitör a globális járvány. Miközben az amerikai kutatóintézet orvosai megpróbálják megfejteni a vírus kódját, Dr. Leonora Orantes, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa a járvány forrását keresi. Az egyes országokat közben a széthullás veszélye fenyegeti. 

A lehetetlen (2012)

Bár a szökőár és a cunami a filmekben legtöbbször egy nagyobb katasztrófa hírnökei vagy aláfestő jellegű mellékhatásai, itt azonban főszereplővé válnak a tragikus kimenetelű 2004-es dél-kelet ázsiai szökőár alatt játszódó történetben. Henry Bennett (Ewan McGregor) feleségével és három fiukkal Thaiföldre utazik, hogy ott ünnepeljék meg a karácsonyt. Két nappal később hurrikán majd szökőár söpör végig az egész területen – és a film mindezt dermesztő hitelességgel adja vissza. A család a katasztrófában elszakad egymástól. A feleség (Naomi Watts) súlyos sérüléseket szenved, és egy távoli kórházba kerül, ahonnan, Lucas fia legnagyobb rémületére nyom nélkül eltűnik. Az országot sújtó káoszban lehetetlen bárkit is megtalálni, de hőseink nem adják fel a reményt. 

Itt a vége (2013)

Filmesek sokféleképpen elképzelték már a világvégét, és nem tudjuk, melyiküknek lesz igaza. Lehet, hogy borzasztó meteorok, vérfagyasztó hóviharok vagy kegyetlen járványok kísérik majd utolsó útjára a Földet, de létezik egy vidámabb változat is. Egy híres hollywoodi színész, akit James Francónak hívnak (játssza: James Franco) bulit szervez. A vendéglistán természetesen csupa híresség, sztár és jól ismert partiarc szerepel, ám a gyönyörű Los Angeles-i villa hamarosan megtelik félelemmel. A világ sajnos pont a buli közben ér látványos véget, a vendégek pedig mind másképpen reagálnak a hírnevükre fittyet hányó, feltartóztathatatlanul közelgő katasztrófára. A Seth Rogen főszereplésével és rendezésében készült Itt a vége a legidétlenebb katasztrófafilm, de nyilván ráfért erre a komor listára egy kis humor.