Két úr szolgája

  • L. Zs. / PORT.hu

A svéd rendező, Tomas Alfredson nevét az Engedj be! című rendhagyó vámpírsztori kapcsán ismertük meg, ezúttal pedig a John le Carré regényéből készült hidegháborús kémtörténetet hozza el nekünk.

Oroszországba szeretettel

A hetvenes évek elejének hidegháborús hangulatától átitatott Angliában járunk. A Kormány erősen gyanakszik, hogy a Brit Titkosszolgálat, az MI6 legfelsőbb köreibe beférkőzött egy kettős ügynök, aki szigorúan bizalmas információkat szolgáltat ki a szovjeteknek. Megbízzák hát a nemrég nyugdíjba küldött ügynököt, a borotvaéles eszű George Smiley-t (Gary Oldman), hogy a legnagyobb titokban járjon utána a kérdésnek, és leplezze le a téglát. A gyanúsítottakat azonban nem könnyű becserkésznie, hiszen épp azért jutottak ilyen magasra, mert mesterei a félrevezetésnek és a konspirációnak.

Hidegháború és béke

[img id=346453 instance=1 align=left img]Megszokhattuk, hogy a kémfilmek főszereplői olyasféle szuperhősök, mint James Bond, Ethan Hunt, vagy Jason Bourne, a valóság azonban sokkalta szürkébb. A titkosügynökök ténykedését ritkán kísérik eget rengető robbantások és elaléló hölgykoszorúk, a valódi kémek mindennapi munkája csendben és feltűnésmentesen zajlik. A film alapjául szolgáló regény szerzője, John le Carré maga is mintegy másfél évtizedig dolgozott a hírszerzésben, így aztán kellő rálátása révén képes volt realisztikus kémtörténeteket írni. A Suszter, szabó, baka, kém legújabb feldolgozása is maximálisan életszagú és korhű. A hidegháború nyomasztó hangulata árad minden képkockából: a félhomályos belső terek, a borús égbolt, a barna és a szürke mindent elborító árnyalatai szinte fojtogatják az embert. Mindez megfelelő hátteret biztosít a lassan, de szisztematikusan csordogáló eseményekhez.

Jóból is megárt a sok

Sajnos azonban a 127 perces játékidőt a meglehetősen komótos történetvezetés miatt túl hosszúnak, néhol álmosítónak érezzük, más szempontból viszont kevésnek bizonyul. Egyrészt nem sikerül minden fontos szereplő karakterét kellőképpen kibontani és a nézővel megismertetni, másrészt bármennyire feszülten igyekszünk is figyelni, a homályos utalgatások miatt az események összefüggéseinek maradéktalan átlátása embert próbáló feladat.

Gary Oldmant a főszerep megformálásáért Oscar-díjra jelölték, és mivel eddigi pályafutása ismeretében eléggé igazságtalan, hogy idáig még egy nyomorult jelölést sem kapott, nem kizárt, hogy elégtétel gyanánt oda is ítélik neki a szobrot. Bár voltak eddig kiemelkedőbb alakításai is, valóban tökéletesen hozza a magányos, megfásult, magánéletében sebezhetőségét, munkájában pedig éleslátását és ravaszságát a jelentéktelen hétköznapiság álarca és az SZTK-keretes szemüveg mögé rejtő anti-szuperhőst. Méltó partnerei Benedict Cumberbatch, Tom Hardy, Mark Strong, Colin Firth és John Hurt, de egy röpke budapesti jelenetben viszontláthatjuk Mucsi Zoltánt, Kálloy Molnár Pétert és Csuja Imrét is.

Kinek ajánljuk?
- A retróhangulatú rögvalóság rajongóinak.
- A visszafogott, ámde mélységeket megvillantó színészi alakítások kedvelőinek.
- A "mindent az agynak, kevesebbet a szemnek" elvet vallóknak.

Kinek nem?
- A hollywoodi típusú, látványos, akciódús kémtörténeteket előnyben részesítőknek.
- Az amúgy is depresszív hangulatban leledzőknek.
- A nehéz munkanap után, kialvatlanul, vagy esetleg randevúpartnerrel moziba érkezőknek.

7/10