Kifacsart mesék a hétvégére

Másfél Tim Burton-film és egy hitelesített másolat, illetve egy látható és két elrejtett Johnny Depp érkezik kaméleonnal, csontváz kutyával, hibbant ikrekkel és persze a dinnyefejű Vörös Királynővel. Tévéajánló.

Péntek: A halott menyasszony

„Ha hullajó a lagzi, tetemes a jókedv!” – hirdeti a film magyar plakátja, és milyen igaz, merthogy itt minden az esküvőkről szól. Hősünk, Victor – angol hangja Johnny Depp -, aki a romantikus lélek egy, a szülei által rákényszerített érdekházasság előtt áll, leendőjével, Victoriával még sosem találkozott, ám amikor az erdőben egyedül gyakorolja a házassági eskü szövegét, teljesen véletlenül eljegyzi a címbéli Halott Menyasszonyt.

Az átlagember persze ritkán jegyez el tök véletlenül porladó szépségeket, de ez egy Tim Burton film, és egy bizonyos Mike Johnson a társrendező, aki már az 1993-as Karácsonyi lidércnyomásban is ezt a világot animálta, úgyhogy a nekrofília szinte kötelező elem, de ez ne riasszon el senkit, meséről van szó.

A könnyed, zenés-táncos, romantikus-szerelmes animációs filmről nem gondolná az ember, hogy mennyi vérrel és izzadsággal készült – na jó, a vér egy kicsit túlzás. Maga a forgatás 55 hétig tartott, a bábosok összesen 109.440 különböző jelenetet állítottak be és fényképeztek le, és még úgy is iszonyú lassan haladtak, hogy a főszereplőkhöz több mint egy tucat bábut készítettek, hogy több csoport dolgozhasson velük párhuzamosan.

Szombat: Rango

Ha ránézünk a karakterekre, mindenféle furcsa rágcsálóra, kétéltűre és csúszómászóra, olyan állatokra, amiket nem szívesen simogatnánk meg, simán azt gondolnánk, hogy a filmet Tim Burton készítette, különösen, ha tudjuk, hogy a címszereplő hangját az eredeti verzióban Johnny Depp, a rendező fetisszínésze szolgáltatta – a magyarban viszont Nagy Ervin.

Csakhogy tévedünk, mert a Rangót Gore Verbinski csinálta, aki a jelek szerint remek utánzó, és aki szintén szívesen dolgozik Deppel – lásd A Karib-tenger kalózai filmeket.. Kaméleonunk csak egyszerű házi kedvenc, aki véletlenül vetődik a poros vadnyugati városkába, aminek még a neve is Por, és szintén véletlenül lesz seriff, miután cserzett párbajhősnek hazudja magát, hogy aztán komoly gondokkal nézzen szembe, például egy sólyommal, egy csörgőkígyóval és a teljes vízhiánnyal.

A Rango szinte az összes vadnyugati klisét egy rakásra hordja, hogy aztán remek humorral lubickoljon bennük. A lényeket a megfelelő biológiai ismeretek nélkül kissé nehéz felismerni és megszeretni – kinek ugrik be például a gila külseje? -, de ha ezen túltesszük magunkat, a Rango remek szórakozás.

Vasárnap: Alice Csodaországban

Lewis Carroll csodás meséje valóban vászonra kívánkozott, a technikai adottságok meg is voltak hozzá, a Disney stúdió pedig rengeteg pénzzel és egy új üzleti tervvel állt hozzá a történethez. Az elkövetkezendő években valamennyi fontos meséből, amelynek a jogdíjai náluk vannak, nagy költségvetésű, élőszereplős filmet készítenek, és az Alice Csodaországban volt ennek az ambiciózus projektnek az első darabja.

Az is logikus döntésnek tűnt, hogy a furcsa teremtményekkel telizsúfolt, helyenként elég sötét hangvételű mesét Tim Burtonre bízzák, bár a dolognak megvolt a maga kockázata – lásd a rendező látványos, mégis pocsék Majmok bolygója feldolgozását -, és a végeredmény tényleg felemásra sikerült.

Tény, hogy a látványvilág nagyon erős, az egyes karakterek jól lettek kitalálva, a főszereplő Mia Wasikowska pedig remek döntés volt, a helyenként erősen átdolgozott mese azonban sok szempontból steril maradt. Persze az is lehet, hogy mi Burton kifacsart humorát kérjük számon egy olyan produkción, ami egyáltalán nem szerzői filmnek készült, bár a dinnyefejű Vörös Királynőt alakító Helena Bonham Carter, aki ekkor még a rendező neje volt, itt is hozta remek formáját, Johnny Depp pedig a hibbant Kalaposként idétlenkedhet.