Kim Jong-il emlékére

Sacha Baron Cohen harmadszor dolgozott együtt Larry Charles filmrendezővel, de ezúttal nem az átlagembert megbotránkoztató áldokumentumfilmet forgattak, hanem egy konvencionális elbeszélésen nyugvó, ismert színészekkel eljátszott nagyszabású vígjátékot.

A kortárs filmvilág talán legkitűnőbb, de kétségkívül legismertebb humoristája, ezúttal Aladeen admirális generális bőrébe bújt, hogy átvegye az észak-afrikai Wadiya feletti egyeduralmat. A mindenkori diktatúrákról és az élükön csücsülő egoista, pszichopata despotákról tökéletes karikatúra született. Cohen szinte sziporkázik mikor a narcisztikus vezető bőrébe bújhat és sírva röhögünk azon, ahogyan a gyakran illogikus, de könyörtelen és abszurd katonaállamok elé görbe tükröt állít.

Aladeen admirális urándúsító terveire, az ENSZ egy lehetséges katonai offenzívával válaszol, amit egy bölcs vezető nem hagyhat figyelmen kívül. A sátán fészkébe, vagyis az Egyesült Államokba utazik a bonyodalom elsimítására, de hamarosan politikai összeesküvés áldozata lesz, és habár az életét nem is, de személyiségét elveszik tőle. Átlagos amerikai bevándorlóként kell megoldást találnia, hogy elbitorolt trónját visszaszerezze, és megmentse szeretett népét a demokráciától. Ugyan Aladeen admirális és birodalma áll a középpontban, Cohen újabb alteregója valójában mindegyik oldal levesébe beleköp – ennyiben köthető Borat és Brüno alakjához. A konspiráns nagyhatalmi vezetőket, a különböző etnikumokat és az eltérő ideológiai nézeteket egyaránt kifigurázza. A diktátorok nyílt, arrogáns politikai és katonai egyeduralmánál talán csak a demokrácia rejtett, hazugságokkal álcázott manipulációi veszélyesebbek.

Sacha Baron Cohen humora alighanem minden jószándékú emberből pillanatnyi ellenérzést vált ki, de ha sikerül felülemelkednünk tanult etikai, esztétikai és morális megszokásainkon üvöltve viháncolunk majd minden egyes képkockán. Cohen gyakran trágár, blőd poénjai mögül akármennyire nem akarjuk, de végső soron intelligens humor szikrázik fel. Aktuális társadalmi, politikai problémákat tárgyal, miközben az abszurd szituációktól és poénoktól egy pillanatra sem unatkozunk.