Kínkomédia

11 éve már, hogy Jason Biggs először vizsgált meg tüzetesebben egy tál süteményt anyja konyhájában, s ágyazott meg ezzel az Amerikai pite a 2000-es évek tinikomédiáinak merész, egyben mérhetetlenül tulok vállfajának. Lassan viszont ki kéne mosni azt a lepedőt.

Merjünk nagyot álmodni
Kirk (Jay Baruchel) legnagyobb hibája nem is az, hogy vézna, csúnya, ügyetlen, reptéri biztonsági őr, beszari és csóró, aki nem hogy a szüleivel lakik, de azok ráadásul inkább a volt barátnőjét és annak új paliját viszik magukkal hétvégi kirándulásra, hanem sokkal inkább hogy ezeket nap mint nap el is mondja magának, nehogy elfelejtse. Ezért amikor egy "tízes" csaj, a gazdag, ambiciózus és eddig csak pilótákkal járt Molly (Alice Eve) finoman közelít felé, nem érti, mit akar egy ilyen nő tőle.
Namármost.
Azt minden Filmvilág-előfizetőnek el kell fogadnia, hogy az ember, aki nem mindig gondolkodó lény, igenis igényt tart időnként arra, hogy a tévé előtt ülve, szalonnát szeletelve egyszerű kis történetet nézzen pasikról, csajokról, akik akarják egymást, de eleinte nem biztosak a dolgukban, aztán mégis. Szerintem ez rendben van így, sőt még az is, hogy ezek a történetek nem időről időre, de gyakorlatilag folyamatosan termelődnek újra, mint a chips, elrágod, emésztesz, bontod a másikat, tudod milyen lesz (ugyanolyan), ezért veszed. A gép forog.

Benne vannak a tévében
Ezzel a Túl jó nő a csajom című valamivel mégsem vagyok kibékülve. Az a legkevesebb, hogy a főszereplő egy az egyben le akarja venni Jason Biggs, hát fájdalom ezt leírni, de úgy tűnik, most már viszonyítási ponttá lett alakítását. Ráadásul nem is először teszi ezt, hiszen az itthon méltatatlanul kutyába sem vett Fanboys Star Wars-rajongói között is ő volt a pofoznivaló szemüveges hülyegyerek, akinek minden barátnőjét .jpg-nek hívják. Bár ő nyilván azt mondja a tükör előtt, hogy Woody Allen a példaképe. A mellérendelt szőke meg egy fiatalított Reese Witherspoon, nyilván karrierje kezdetéről. Van itt tehát két noname fiatal, akik szeretnének befutni, még az is lehet, hogy megérdemelnék, ebből a filmből ez nem derül ki. Az igazi katasztrófa mégis végignézni, ahogy elpusztíthatatlannak hitt motívumok a szemünk láttára halnak ki végelgyengülésben, mert nincs már mit kihozni belőlük, ha friss arcok adják elő, ha tapasztalt régiek. A vézna főhős szerelmi életét nyilvánvalóan három különböző típusú haver-karakter kommenteli végig, akik közül az egyik dagi, a másik suttyó, a harmadik meg nőcsábász, bár erre sok minden nem utal, azon kívül, hogy direktben kimondatik; ő ráadásul először kábé a film felénél mond két összefüggő mondatot egymás után, addig a hangját nem hallani, nem is értettem először, honnan került elő.

Ééérted...?
A forgatókönyv másik kínos hibája, mert ez nem ízlés kérdése, ez így csálé, dadogós, erőltetett, amikor újra és újra visszatér egy gyenge-közepes poénhoz. Van különben ilyen típusú ember is, összejöveteleken nagyon rossz favicceket mond, olyankor megpróbálunk mosolyogni, hogy ne legyen neki annyira kellemetlen (mint nekünk), de ő vagy azt hiszi, hogy nem hallottuk, vagy hogy nem értettük, és elmondja megint, csak hangosabban és szótagolva. Innentől viszont már baromi kínos mindenkinek. Mert az még tényleg hozzáállás, neveltetés meg korszellem kérdése, hogy mennyire vicces egy már a pettingnél a nadrágjába élvező fiú, aki aztán a jól látható folt miatt nem mer felállni a kanapéról, hogy kezet fogjon a csaja hirtelen betoppant apjával. Viszont erre gegre visszatérni egyszer, ahogy a haverok zrikálják, majd még egyszer, amikor bevallja az egészet a csajnak, az már a fentebb vázolt, hangosan/szótagolva kategória. És bár annak idején tényleg taplónak tartottuk az Amerikai pitét, az akkori tinik viszonylag hamar megértették belőle: az elsőre cikinek tűnő fiúknak is jár a szex, csak legyen némi önbecsülésed. De arra azért nem volt szükség, hogy ezt a magvas tanulságot a végén Szomszédok-szerűen összefoglalják, többször is. Ilyen kevés idő telt el, és ennyit marhultunk?

Kinek ajánljuk?
- Önbizalom-hiányos tiniknek.
- Az Amerikai pitére nosztalgiázóknak.
- Reptéri alkalmazottaknak.

Kinek nem?
- Házibulin is Tarr Bélát vetítőknek.
- Felnőtt, családos embereknek.
- Apácáknak.


4/10